Dacian Cioloş, optimist în privinţa înfiinţării Camerelor Agricole în acest an

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că proiectul Camerelor Agricole va fi finalizat în acest an, astfel încât agricultorii români „să aibă un instrument, nu numai de reprezentare, ci şi de acţiune directă pe teren”.

„Cred că încă nu e prea târziu. Am avut o discuţie cu ministrul Agriculturii, pe acest subiect şi cu domnul vicepremier, Liviu Dragnea, care, cred eu, au înţeles de ce sunt importante (n.r Camerele Agricole), inclusiv în această perspectivă a regionalizării, respectiv de ce e important ca agricultorii să aibă un instrument nu numai de reprezentare, ci şi de acţiune directă pe teren pentru a avea acces la fonduri şi pentru a clarifica multe aspecte tehnice. Înţeleg că mai urmează nişte modificări legislative. Pentru a clarifica anumite aspecte, legea a fost votată în condiţiile în care exista un alt parlament şi un alt guvern. Guvernul actual a dorit să mai aducă anumite modificări. Sper eu ca totuşi, în cursul acestui an, acest proiect să fie finalizat şi agricultorii să aibă un instrument de care, cred eu, au nevoie mulţi ani de zile”, a declarat, duminică, comisarul european Dacian Cioloş, pentru Radio România Actualităţi.

Comisarul european, prezent în România în perioada 16-20 mai, a declarat joi în faţa agricultorilor români că este un susţinător al Legii Camerelor Agricole încă de pe vrea când era ministru al agriculturii, lege pe care nu a reuşit să o finalizeze.

„Eu am fost susţinător al Camerelor Agricole de multă vreme şi când am fost ministru am propus o lege pe care nu am apucat să o duc până la capăt pentru că am avut mandatul scurt. Mi se se pare esenţial ca România să aibă o structura de consultanţă agricolă prin care să existe o legătură directă cu agricultorii, iar performanţa să fie măsurată de agricultori şi nu de alţii din afara sistemului agricol. Dacă activitatea unui consultant nu este măsurată de performanţa agricultorilor, nu are nici un sens să cheltuim bani, nici publici, nici privaţi, pe consultanţă. De asta pentru mine este important să existe Camere Agricole care să constitutie o legătura între reprezentanţii agricultorilor şi consultanţă”, a declarat Dacian Cioloş la conferinţa „Politica Agricolă Comună 2014-2020 în viziunea LAPAR”.

Potrivit sursei citate, este esenţial ca structurile Camerelor Agricole să fie constituite şi conduse de agricultori şi nu de către stat.

„Cred că este important să existe o anumită constanţă şi coerenţă în timp, indiferent cum se schimbă guvernele, iar agricultorii să aibă într-adevăr o structura care să-i reprezinte, nu doar pentru a contesta polici guvernamentale, ci şi pentru a construi în sector. Camerele Agricole pot fi o structură de reprezentare, prin care agricultorii transmit serviciilor de consultanţă de ceea ce au nevoie. Aici pot să ajute şi fondurile europene pentru că am prevăzut prin legislaţia europeană ca prin noul PNDR agricultorii să aibă acces la o susţinere financiară pentru a-şi plăti parţial consultanţa agricolă în cadrul proiectelor. Fondurile ar putea fi folosite de structura privată a agricultorilor care dezvoltă serviciile de consultanţă”, a explicat comisarul european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.