Daraban: „România a devenit o ţară de Black Friday”

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, susţine că mediul de afaceri nu mai poate satisface apetitul de consum al statului, chiar dacă anul 2022 a fost unul de succes pentru economia românească, în timp ce majorarea deficitului balanţei comerciale „ar trebui să ne pună pe gânduri”.

„Ei bine, cu tot apetitul nostru de a fi mai buni an de an, nu putem (…) să satisfacem apetitul de consum al statului. Ne este imposibil, este foarte greu. Şi nu e vorba de actuala guvernare, e vorba de organizarea administrativă a României, care consumă enorm de mulţi bani şi pe care economia reală a timpurilor noastre nu o mai poate susţine efectiv. Pe de altă parte, un alt lucru care ar trebui să ne preocupe este deficitul balanţei comerciale a României. Eu o să repet acest lucru an de an. Anul trecut vă spuneam, tot în aceeaşi sală, că vom termina cu 30 şi ceva minus (miliarde de euro n.r.). Ei bine, am terminat cu 34,1 miliarde de euro deficit al balanţei anul trecut, ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Am importat anul trecut de 126 de miliarde (de euro n.r.), faţă de doar 98,4 cu un an înainte. „Doar” cu multe ghilimele”, a declarat Mihai Daraban, la cea de-a XXX-a ediţie a Topului Firmelor din Capitală.

El a subliniat că la ora actuală România a devenit o ţară de Black Friday, pentru că lipsesc producţiile de bunuri de larg consum, „spre satisfacţia consumatorului din România”.

„Cred că aici trebuie să ne preocupăm foarte mult, pentru că în România lipsesc acele producţii de bunuri de larg consum, spre satisfacţia consumatorului din România. Nu cred că există un sondaj de opinie mai bun, mai real în rândul consumatorului, ca cifra de la import. Ştiţi bine că importul României este aproape pre-vândut, ştiţi bine că importul din România nu-l găsiţi pe stoc, ştiţi bine că dacă schimbaţi o piesă la maşină, sunteţi puşi pe lista de aşteptare şi curierul rapid în mod sigur va rezolva acest lucru în 2-3 săptămâni. Deci cam aici este problema noastră, că dacă tot am devenit, pe o parte, o ţară de Black Friday, să încercăm să devenim pe partea cealaltă şi o ţară a producţiei de bunuri de la consum”, a transmis şeful CCIR.

În opinia sa, celebra agricultură şi industria alimentară din România nu are „ca vină” în acest deficit al balanţei comerciale decât 1,7 miliarde de euro iar suma de 22,4 miliarde de euro este în dreptul altor obiecte de import pe care cetăţeanul român şi firmele din România le consumă.

„O altă problemă a mediului de afaceri şi vreau să mă leg foarte mult de cazul agriculturii şi industriei alimentare. Noi am deschis Indagra azi, vă invit cu plăcere să vizitaţi. Este cel mai mare târg de profil din sud-estul Europei. Fără nicio modestie, chiar nu avem concurenţă pe acest domeniu de activitate în nici una din ţările vecine. Vreau să vedem în agricultură şi să învăţăm ce înseamnă atomizare a economiei româneşti, ce înseamnă lipsa de asociativitate”, a adăugat Daraban.

Preşedintele CCIR este de părere că ar trebui luate nişte măsuri coercitive, în aşa fel încât să nu se mai dea subvenţii fermierilor care au sub 100 de hectare, chiar dacă „dă prost electoral”, având în vedere această lipsă de asociere din agricultură.

„Chiar vorbeam astăzi şi mă certam cu nişte domni pe acolo care nu înţelegeau şi tot cereau sprijin pentru micul fermier. Polonia este o ţară cu o treime mai mare decât noi şi are 90.000 de fermieri. Eu când spun fermieri, ca să înţelegem despre ce vorbim, este acea entitate care aplică pentru subvenţii europene la hectar. Noi avem 796.000. Între 1 şi 5 hectare avem 580.000, între 5 şi 30 de hectare avem 180.000 şi vă iau de jos în sus, peste 3.000 de hectare, avem 109, între 2.000 şi 3.000, avem 120 de fermieri. Deci, despre ce agricultură sau, mai bine zis, industrie alimentară competitivă să vorbim, când nu există această asociativitate elementară? Şi nu este vreo forţă malefică care să ne oprească sau să ne interzică acest lucru. Din contră, cred că pot fi luate nişte măsuri coercitive, domnule ministru, să nu se mai da subvenţie sub 100 de hectare. Ştiu că dă prost electoral, dar dacă vrem să punem agricultura pe un făgaş de competitivitate, să ne gândim la industria alimentară, pentru că, să ştiţi, suntem singurul popor care mănâncă grâu în forma recoltată, adică sub formă de colivă. Toţi îl transformă în făină. Noi nici măcar nu exportăm făină. Sunt constănţean de fel şi ştiu ce se întâmplă în portul Constanţa. Va trebui, le-am spus în glumă, dar şi în serios, prietenilor care erau siloz în portul Constanţa că sper ca duşmanul lor să se numească croissant. Să încercăm să facem produse cu valoarea adăugată, să contăm la export”, a punctat preşedintele Camerei naţionale.

Nu în ultimul rând, Daraban a precizat că România nu prea are produse cu valoare adăugată mare, iar Eurostat certifică acest lucru având în vedere că suntem pe ultimul loc la inovare-cercetare.

„Cred că singurul pariu va fi pariul cu energia. Va fi singurul produs românesc, kilowatt-ul sub formă de electricitate sau gaz care va conta la export ca marfă cu valoare adăugată mare. Restul am pierdut războiul şi trebuie să recunoaştem că am pierdut. Nu că sunt pesimist, dar, e o realitate. În România nu mai iese fum pe coş. Ni se de un lingou, o punguţă în care sunt cuţitele de strung. Neştiind din ce e făcut lingoul, nu ştii nici ce cuţite să pui la strung. Şi într-adevăr, este o altă formă de lohn, înainte se numea Yves Saint Laurent, Gucci, acum se numeşte cutie de viteză, chiuloasă, culbutori ş.a.m.d. Trebuie să ştim foarte mult şi de asta întotdeauna am solicitat guvernanţilor să încercăm să înţelegem şi cine sunt lucrătorii din teren, pentru că de acolo putem să facem politici economice, să ştim ce vrea şi consumatorul, ce vrea şi mediul de business”, a mai transmis Mihai Daraban.

Preşedintele CCIR a menţionat că anul 2022 a fost un an de succes pentru economia românească pe ansamblu, având în vedere că au depus bilanţul la organele fiscale cu 44.000 mai multe societăţi, cifra de afaceri a fost în creştere de la 392 de miliarde de euro, la 494 de miliarde de euro, iar profitul brut a crescut, de asemenea, la 54,6 miliarde de euro, de la 42 cu un an în urmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

19 Comentarii

  1. Asta s-a umflat ca zeppelinul la cat serveste aprori … masa la popota.

  2. ”zeppelinul” (vorba lui @in cash we trust) acesta are o ”temă” sau ”problemă” personală, materială sau pe linie de ”seviciu” cu ”organizarea administrativă și teritorială a României”! Din trei fraze, cinci sunt cu ”organizarea administrativă și teritorială a României” … și asta de când este ”în lumina reflectoarelor”. O fi având oare ceva de câștigat? Sau atât îl duce capul?

  3. ‘…între 2.000 şi 3.000 (ha), avem 120 de fermieri…’ – câți dintre aceștia sunt fermieri români? De ce industria a fost aproape desfiintață? Nu se putea face precum „Dacia”? ‘Tractorul’, ‘Promex’ (excavatoare făcute la Braila), ‘Electroputere’, ‘Semănătoarea’, ‘Roman’ (camioane făcute la Brașov), ‘Astra Vagoane’ etc., etc. unde sunt? ‘Industria română este un morman de fiare vechi’ – Petre Roman.

  4. Omul descrie o realitate dar e unul dintre profitorii ‘cotiturii din 1989’ cum a botezat Marga lovitura de stat militara de sorginte sovietica din dec 1989 si cand Nicolae Ceausescu ultimul suveranist al Romaniei a fost asasinat de oamenii Moscovei

  5. Da ce, Romania mai este tara, ca in evul mediu? Haideti mai oameni buni sa iesim din grota!

  6. Concluzia mi se pare clara. Statul Romàn este obez si trebuie sa suporte o corectie drastica. Cred ca cel mai rau i-au daunat Statului politicienii si securistii in orice ordine doriti. Restul sunt vorbe goale.

  7. BUNĂ!
    Cine conduce România ?
    DILETANȚI ,AGEAMII, LENEȘI,IRESPONSABILI, oameni fara viziune. Nu exista politici de dezvoltare pe TERMEN mediu sau lung!
    Improvizație,carpeala și multa CORUPȚIE.
    ROMÂNIA- o navă in derivă!

  8. Citez și explic ce dorește acest butoi plin de slana și nesimțire „să nu se mai dea subvenţii fermierilor care au sub 100 de hectare, chiar dacă „dă prost electoral”, având în vedere această lipsă de asociere din agricultură.”
    Din cate scoate pe gaura gurii acest butoi, îndeamnă să anihileze taranul care are 2-3 hectare teren pe care îl muncește cum poate sa rămână marii excroci cu sutele de hectare. Așa da agricultura bazată pe escroci și escrocherii in Romania.

  9. Rasursa administrativă municipala taaarre bine mai ajuta la alegeri… Și deci va fi pînă atunci când mai poate fi folosită de partide..

  10. Cum altfel să se vândă produce incerte : marcă, loc / an de fabricație, adicătelea, depăsite fizic și moral depozitate pe te miri unde în condiții precare.

  11. Cine o mai fi și „satul” asta? Vai ce lucruri complicate, ce mult de munca e sa fim aleși și noi cum ne mai sacrificam… Un „administrator de bloc” care a mancat banii de reparat terasa și acum da din colt în colt.

  12. @Leopold, asa e nu-l duce capul de aia l-au bagat la inaintare! de ce nu cere el ca bucurestiul sa aibe mai putine sectoare ca sa vedem ce economie se face la primarii si functionari de exemplu? daca vrei sa faci un experiment, il faci la scara mai mica!

  13. A devenit o tara de paraziti de LUX bugetari care isi dau singuri salarii exorbitante, inventeaza fele de fel de agentii inutile, fara sesn. Traiasca Polonia, tara condusa de oameni competenti, seriosi, nu golani de rromanistan

  14. se mai aude cu înstrăinarea terenului de la TIBCO???
    Chiar nu ne spuneți și noua, prostimii?
    Hai, ați dat voi Insula Mare a Brăilei dar câteva zeci de ha, acolo!

  15. Când ai sute de mii de hectare normal că te mâncă undeva să le iei mai pe gratis plus subventii pe ale ălaora care au 5 – 10 hectare.Asta e intoarcerea la moșierimea anilor de dinaintea rascoalei din 1907.De ce atunci să nu ia statul de la ăia care au peste 100 de hectare că si așa nu îs români ci danezi,arabi,italieni etc care profită la greu? Pâna la urmă tipul o cocoșește si spune că a ieșit bine cu câștigul pe 2022.Dar parcă ar mai vrea ceva,nu??

  16. Cred ca României i ar merge mai bine fără Daraban ăsta. E tot băgat la înaintare, dar în afară de volumul imens ,nu se poate lăuda cu nimic !

  17. Dacă până şi dulapul ăsta cu epoleţi venit de la plenara CC s-a prins… e clar! Înseamnă că realitatea e de cel puţin trei ori mai gravă. Dar ei ce credeau, că poţi să angajezi milioane de lipitori la stat? Care nu fac altceva, decât să delapideze şi să fure? Credeau că bugetul este sac fără fund, dar toţi banii ăia pe care îi sparg clanurile de bugetari pe firme de partid, borduri, chermeze, panseluţe şi nunţi, erau bani luaţi pe credit. La dobânzi exorbitante. Toţi aceşti fanarioţi, toţi aceşti ciocoi, toată această pegră, scursuri şi boli – v-au distrus viitorul pe următoarea sută de ani. MINIM!

    După deşeul radioactiv Predoiu, un alt satrap repetă acelaşi text:

    „-AM PIERDUT RĂZBOIUL!”

    DACĂ AŢI PIERDUT RĂZBOIUL DE CE NU PLECAŢI? SAU AVEŢI ORDIN SĂ ÎL PIERDEŢI ŞI MAI RĂU DE ATÂT?!

    DACĂ STATUL A EŞUAT, ÎNSEAMNĂ CĂ FUNCŢIONARUL ESTE VINOVAT!

  18. Rusine bai nesatulule. Nulitati ca tine au ruinat tara asta. Pe cine reprezinti tu ma, sa conteze idioata ta propunere? Ori te.ai indopat cu cascaval cu iz strain? Cat va mai rabda ma pamantul asta?

  19. NU am InCREDERE in Persoane SupraPONDERALE … 🙂

    Pen’ca se VEDE ca sunt Lacome la Toate Cele, deci si la … Diverse MIERI care se lipesc de Deshte.

    Sper sa greshesc pen’ca si GRASII sunt Persoane Respectabile … 🙂

    Da’, sincer vorbind NU il vad in Viitor, la Starea INDESATA in care se afla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.