Daune morale, câștigate în instanță de un elev. Ce îi făcuse profesoarei

Andrei Voicu, elevul Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu“ din Buzău, care a primit nota 2 la purtare pentru că și-a ironizat profesoare de desen printr-o postare pe Facebook în 2018, a câștigat în instanță.

Potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel Ploiești, Colegiul va trebui să îi plătească daune morale de 3.000 de lei pentru suferința cauzată prin scăderea notei la purtare.

Totodată, instituția trebuie să șteargă din registru nota 2 pe care a primit-o elevul.

În 2018,  Alexandru Voicu,  elev la Liceul B.P. Hasdeu din Buzău, a distribuit pe un grup intern al școlii un clip video realizat în 2013, în care apare profesoara de desen.

„Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească.

Între timp, Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”, a scris băiatul pe Facebook.

Ulterior, elevul a devenit obiectul unei anchete disciplinare și a primit 2 la purtare pe primul semestru.

Andrei Voicu și-a cerut scuze profesoarei.

„Am încercat cu scuze și iertări, dar a zis că nu are ce să ierte, că el (directorul liceului, n.r.) aplică legea”, adăuga, la acel moment, Elena Gabriela Voicu, mama băiatului.

După 3 ani, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău a anulat deciziile colegiului privind scăderea notei la purtare și a obligat liceul la plata unor daune morale de 3.000 de lei.

Școala a făcut apel împotriva deciziei, care însă a fost respins de Curtea de Apel, pe 30 ianuarie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

37 de Comentarii

 1. Mânie poimâne judecătorii vor decide şi cine să fie şef de promoţie, ori ca să treacă clasa pe orice repetent. De când a devenit competentă o judecătoare să cântărească notele elevilor?

 2. e doar un incepător:
  pt. nota 2 trebuia mult mai mult.

  (ghici cine i-a acordat lu maxtor un 4!)

 3. Daca eram sotul sau prietenul profesoarei,jur ca damblagiul asta renunta la cetatenia româna!

 4. Bună!
  Se baga justitia unde nu-i fierbe oala. Mai adecvat ar fi fost nota 4 pt denigrarea profesoarei.
  Dupa 1990 învățământul a luat-o tare in jos. Multi elevi sunt adevarati derbedei pt care trebuie scoli adecvate.
  Bacalaureatul are o perte din subiectele de la matematica-scris de toată jena. Primele doua subiecte sunt pentru ca orice leneș si / sau
  prost sa ia un 5 sau un 6.

 5. Urmează ziua când un inculpat care a batjocorit o judecătoare în instanță și pe net și a fost sancționat ca atare, va da în judecată Completul și va primi de la o instanță superioară a justiției din România daune morale. Ăsta da stat de drept.

 6. O timpenie sinistra. Ne mai miram de ce rebuturi umane pot iesi din scolile noastre?

 7. Ma intreb ce decizie s-ar da pentru cineva care si-ar bate joc de judecatoarele din instante… oare si ala ar primii daune morale? sau l-ar baga la puscarie de la 5-10 ani cum au incercat s-o bage si pe aia de si-a cerut datoria de la obosita aia de „judecatoare” de la ICCJ? Decizii ca astea, si alte mii ca ele sunt motivul pentru care nu mai are niciun fel de credibilitate sistemul juridic din rromania, l-au reformat cu lectii de la DoJ si cu MCV, de in ziua de azi criminalii primesc despagubiri, si victimele amenzi sau inchisoare

 8. Imbecilul si-a gasit admiratori in justitie, probabil tot repetenti care isi urau profesorii. Din ce e scris in articol rezulta ca el a jignit-o pe profesoara, dar justitia oarba e si ticaloasa. Poate nu e suficient articolul pentru a intelege situatia, e bine de vazut motivatia, cum i-a daunat „moral” nota 2. Ca sa-l cadorisesti cu daune morale ar fi trebuit ca prostovanul sa fi mers in instanta cu latzul de gat. Brava justitia, adormiti romani!

 9. da~ în locul profesorilor -roboți -care nu recunosc jignirile verbale iar încercările fizice nu se vor produce-în jurul robotului va fi câmp electric descurajant iar notele vor fi de neschimbat !

 10. Onorata instanta a cumpanit temeinic si a dat dreptate puslamalei. Asa ca nu mai cereti profesorilor sa educe si nu va mai mirati de ultimul loc al tineretul „genial” roman la testele PISA.

 11. Onorata instanta a cumpanit temeinic si a dat dreptate puslamalei. Asa ca nu mai cereti profesorilor sa educe si nu va mai mirati de ultimul loc al tineretului „genial” roman la testele PISA.

 12. Propun ca instanta sa ordone admiterea flacaului direct la facultate, fara examen. Oare se mai dau examene de admitere la facultatile de pe cocioc?

 13. Aşa cetăţeni aţa politicieni, aşa elevi aşa profesori. Vai mama lui învăţământ, vai mama ei şcoală ….. ghinion! – TRĂIASCĂ ÎNTÂIUL PROFESOR AL ŢĂRII!

 14. Mama odraslei a vrut sa dispara din catalog nota scazuta la purtare in eventualitatea ca aceasta nota ar putea sa-i aduca in timp, un prejudiciu moral.
  De ce sa i se dea o despagubire in Euro, asta nu inteleg.

  La vremea respectiva, si profesoara a suferit un prejudiciu moral fiind ridiculizata.

  Dreptul la libera exprimare nu inseamna dreptul la a ofensa pe cineva.
  Cum defineste instanta, raportul profesor – elev? Poate permite elevului sa-si exprime liber, nemultumirea fata de un aspect privind o nota primita sau o observatie care i s-a parut incorecta dar nu poate permite elevului persiflarea, ironizarea, ridiculizarea unui profesor. Pentru ca atunci, logic, te intrebi pana unde poate ajunge aceasta libertate?

 15. Visitind Romania pt o Luna ,pe linga bmw,mertane si vacante exotice,am observat cum s a instaurat democratic dictatira prostiei si ignorantei…44 la suta sint analfabeti functionali restful pupatori de moste

 16. As vrea sa citesc motivarile hotararilor judecatoresti. Atentie, din articol se constata ca instanta a hotarat sa fie anulata nota 2 de la purtare. Dar va trebui pusa o noua nota astfel ca, daca profesorii sunt decisi, ea poate fi tot 2 si asta nu mai poate fi contestata. In privinta daunelor morale, acestea sunt justificate pentru ca fost si exmatriculat fiind incalcat dreptul la educatie. Elevul a criticat mesajul din melodiile profesoarei care trebuia sanctionat, de fapt, de catre colegi.

 17. Nu ni se spune pe unde activeaza parintii needucatului. Or fi prin justitie sau prin servicii? Doar asa se explica actul de ‘reparatie’ comis de judecatori.

 18. simtul umorului este apanajul inteligentei. „profesorii” au devenit mai incuiati decat elevii. imi amintesc pe vremea impuscatului, aveam doi profesori extraordinari, pe care toata lumea ii iubea. mistocareau toata ora, insa te invatau. parea ca totul este o gluma, desi nu era, toti radeam, dar invatam. unul era profesor de fizica, iar celalat de matematica. profele de latina si romana aveau morcovi in pidosnic, cu tot cu padurari…

 19. Nota 2 la purtare i-am adus repetenția ? Cu ce l-a deranjat ? Merita o scădere a notei la purtare, dar nu așa abruptă.

 20. marin, ce inteligenta esti, fata! Si spirituala! Ce glume se pot face la mate fizica, ceva de speriat!
  Profesoarele nu-si permit sa faca glume cu baietii needucati daca nu vor sa ajunga de rasul lor.

 21. Si totuși, adolescentul ăla are dreptul la libera exprimare. Nu s-a exprimat în sala de curs, nu a fost vulgar, a fost ironic. Să nu fim ipocriți, toți ne bârfeam profii care se luau prea în serios! Iata de ce in acest caz ar fi utila publicarea motivarii judecatorilor.

 22. ha: da, pe vremea scolii noastre, am avut aceasta sansa: de a cunoaste oameni inteligenti. care nu acceptau abuzurile lui ceausescu si a acolitilor securici latratori de partid si mistocareau la greu. inteleg ca nu intelegi. nu ai cum… cat despre inteligenta si spiritualitatea mea nici asta nu ai cum ai sti vreodata… pentru ca eu nu ma vad nici una nici alta. doar lupt de-o viata sa inteleg cine sunt si ce caut in acest „iad” – iaca scriindu-ti tie, acum! haha!

 23. IAR MI S-A DEMONSTRAT CA AM TEXTUU’ MEREU PREALUUUUNG, IN SCHIMB ESTE SI GROS IN CONSISTENTA IDEILOR, FATZA DE SOFTs MEREU SI DANSELE PREA STRAAAAMTE … 😉 DUPA REFUZURI DULCI-PERFIDE, TIPICE FEMININE DE INCITARE BENEFICA EFICIENTEI SCRIERII … 😊
  Da’ PanaLaUrma, The SOFTs se LAAAAASAAAAaaaa … 😊penetrate …
  Cestie de DIVERSE, Rabdare, Pricepere Tehnica a … 😊 SCRIERII TextuLUI, CONTROL Original al … 😊 STILuui de ImPenetrare IN TIMP, da’ – in Esentza – de REZILIENTZA … 😊
  ACUM, cand adie FURTUNOASE (mai Rau decat „UN Furtun”, Margaret_Paslarian in Cabina lu’ Marina Voica … 😊) Peste LUME Vanturi DESE GeoPolitice, URAAAT Putzinde si Putrefacte, mai rau decat the BIDEN FARTs, IO crez – cu Sfiala obsecvioasa a SIMPLULUI Cetatean – ca BOBORuu’ AR TREBUI, trezit, de_Prostit URGENT, sa fie PreGATIT, ca altFel il vor „GATA” Liftele (Dreacuu’, ati ghicit, desi NU era PreaDestulDeGREU … 😊
  Ca Ala din „Rascoala” lui Liviu Rebreanu, care „batea” Coasa, ASHA, ca … HOBBY Taranesc_ROMANesque, sa fie „BATUTA” 😊
  Boboruu’ NU este ACUM in Mintile lui INTREGI, ASHACUM am vrea NOI, Romanii, Partea mai InDarjita in TREND NATIONAL Decent si NECESAR OriCAND, da’ MaiAles ACUM!
  Boboruu’ NU este „Dar_Insa” nici ASHADE Tembelizat, CUM ar dori LIFTELE (Dreacuu’, ati ghicit desi … ), dupa ASHSAO Lucrare PoliValenta a lu’ DREACuu’, asupra Mintii BOBORului, Sistematica si CONTINUA incepand din Seara Zilei de 22 Decembrie 1989 …
  „PoliValenta”: Scoala DISTRUSA si InDracita, Cultura Inghesuita, Mancare Otravita cu Finalul ASTEPTAT de catre Pompele FuNEGRE care lucreaza la FOC Coninuu, pe Termen LUNG, Mintile InDROGate cu Idei Ticaloase, in Stil inPRO(S)T_TV-izat ca Model, Seara de Seara la TOATE TVs, etc., afara de DROGangeala Clasic, Extinsa si aceea PROGRAMAT peste Lume si ROMANIA.

 24. Ala TREBUIA batut la CUR cu Franghia UDA …
  IAR Juzii ar trebui sa fie POoPULArizati, duipa NUME, ca sa STIM sa NE ferim de Danshii.
  UNA peste Alta, este Vorba CLAR de un ABUZ ImPutzit, comandat SUBTIIIL, TIPTIIIL, pe un Teren Pregatit subLiminal, de 34 de Ani, din Afara.
  CUM sa SE admita ca un Tribunal POATE anula o Nota a unui Profesor?
  Astept Specialistii in DREPTate, NU in DREPT sau Justitie.

  ODATA ca acelea AR TREBUI sa fie o Baza TEORETICA de Aplicare UMANA a Dreptatii, un Punct OBLIGTORIU de Pornire a ImPUNERII DREPTATII!
  NU o Acoperire ELASTICA, Ticaloasa sau/si Interesata a OriCAROR Fapte PUTUROASE Moralmente, ASHACUM este CAZuu’ la Modul CelMaiEvident de 34 de Ani.

  SECUNDO, trebuie STATUAT in Norme de Aplicare a DREPTului in Romania (EXISTA?), ca NU Justitia POATE da NOTE, ci DOAR Profesorii o pot face!

  Nu NUMAI ca s-a VRUT in Stil New Occidental, UMLIREA Profesoarei, si deci Darea „La Operatia” a Prestigiului Dascalimii SI SCOLII,
  in NAROZENIA Spectatoare NeSimtita a CelorCareSeFac a CONDUCE ROMANIA, aflata CLAR in Daramare ImPUSA de catre APUSENIA SI in Asteptarea RABDATOARE a Rasariteniei …
  In LOC sa fie pedpsit ELEVul Obraznic si Arogant, sprijinit de o Familie STRANIE in Felul de A FI, SE umileste PUBLIC Colegiul SI Profesoara.
  FAMILIA NU realizeaza ca se afla in plin Spirit Cockallar_Manelist care a INFECTAT in Mod Sistemaic SI Programat PERFID Romania ?
  Mi se pare RUSINOS ca – dupa ce Beizadeaua a JIGNIT Grav o Profesoara si un Om In Varsta – TU, ca FAMILIE ROMANeasca sa NU realizezi Caraghioslacul Situatiei de a CERE si … OBTINE Daune in BANI pentru ca BeiZadeaua a fost OBRAZNICA ?

 25. Daca erai tu sotul sau prietenul profesoarei vomitai tu comunistule damblagiu. Jusitita a facut dreptate …in sfarsit! Si da justitia are competente atunci cand gunoaiele comuniste incalca dreptul la libera exprimare al elevului mai als cand critica a fost de bun simt si justificata. Cum adica sa interzici barba si parul lung la scoala? Ce suntem in lagare de concentrare? Nici acolo nu se interzicea atat ca faceai paduchi dc nu te radeai! Suntem in 2024 , 1 Februarie chiar. Muriti in chinuri f..va -n gura de comunisti infecti. D’aia suntem barbari si inapoiati! Ca gunoaie ca voi se incapataneaza sa nu intre in pubela istoriei unde le e locul!

 26. Daca erai tu sotul sau prietenul profesoarei vomitai tu comunistule damblagiu. Jusitita a facut dreptate …in sfarsit! Si da justitia are competente atunci cand gunoaiele comuniste incalca dreptul la libera exprimare al elevului mai als cand critica a fost de bun simt si justificata. Cum adica sa interzici barba si parul lung la scoala? Ce suntem in lagare de concentrare? Nici acolo nu se interzicea atat ca faceai paduchi dc nu te radeai! Suntem in 2024 , 1 Februarie chiar. Muriti in chinuri f..va -n gura de comunisti infecti. D’aia suntem barbari si inapoiati! Ca gunoaie ca voi se incapataneaza sa nu intre in pubela istoriei unde le e locul!

 27. tanti clar este o strutzo-camila – duoamna prefesoara de desen adicatelea…mah..”jicneala” maaare maaah…cand ai morcovi pidosnici si lipsa de spirit face ravagii…un om inteligent este un om iubit. un om inteligent nu are ego duoamna prefesoara… orice copil poate fi EDUCAT SI TRANSFORMAT PRIN SPIRIT SI DRAGOSTE. mergand mai departe eu vad ca prostia si inteligenta sunt cuvinte inventate de oameni…totul este reeelaaaatiiiv!

  „Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească.

  Între timp, Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”, a scris băiatul pe Facebook.

  Andrei Voicu și-a cerut scuze profesoarei.

  „Am încercat cu scuze și iertări, dar a zis că nu are ce să ierte, că el (directorul liceului, n.r.) aplică legea”, adăuga, la acel moment, Elena Gabriela Voicu, mama băiatului.”

 28. Scoala sa faca un recurs la Curtea de Casatie: povestea nu poate sa ramâna-n halul asta: individul îsi merita cu prisosinta nota 2 la purtare. Asemenea specimene, gangsteri de mici, banditi, sunt clientii închisorilor. Complice, mama respectivului: creatura de speta cea mai joasa. Sacul (mama) si petecul (numitul elev, al carui nume nu merita tinut minte).

 29. Cultul p[ersonalitatii unor nulitati care se cred profesori, din cauza lipsei adevaratilor profesori din sistemul de invatamant, pentru remuneratia mizerabila. cazul imi aminteste de vremea socialista a „stiintei” unde multe nulitati erau „profesori” – cei mai multi activisti de partid si latrai securisti, din pacate. duoamna prefesoara sa deschida o expozitie si sa sa cante pe o scena…daca are spirit artistic. un adevarat ARTIST ar fi facut mishto si ar fi stiut sa controleze situatia. din pacate duoamna este o strutzo camila, iar noul totalitarism de imbecilizare rumanesc ii canta in struna. Baiatul a fost super haios si a vorbit frumos. ego maaaare duoamna prefe…egooo maaareee!

 30. corect-ȘCOALA SĂ FACĂ RECURS ȘI SĂ-L IA ȘI PE „ULTRACIVILIZATUL-MOARTE…DE LA 13:39;13:4O CARE NU CRED CĂ A UMBLAT LA ȘCOALĂ-(O FI DICTAT CUIVA -CAM DE ACEAȘI TEAPĂ”„ Muriti in chinuri f..va -n gura de comunisti infecti…. ” CEL ORI CEA CARE SORTAȚI PUBLICAREA ELUCUBRAȚIILOR ACESTUI INDIVID UNDE AȚI FOST-IAR EL- LA „SOROSH SCHOOL”

 31. marin, ai dreptul tau la naivitate. Copiii pot fi foarte cruzi mai ales cand se cred vedete.
  Cat priveste educatia cu iubire… o adolescenta isi ucide cu cruzime colega, o adolescenta isi injunghie pedagogul, un adolescent ataca doi tineri intr-un parc, bataie intre fete… Profesoara de desen isi are lumea ei, isi doreste poate aprecieri, isi testeaza capacitatile si vine un elev care o ridiculizeaza si vine la scoala si-l simte, îi simte cum rad de ea. De aici pana la a iesi la tabla si a face mascari in spatele ei, cum s-a intamplat cu acea profesoara de engleza, cat crezi ca mai este? Si nu era vorba doar despre ea. Fiecare profesor poate fi vulnerabil si unde se ajunge? Nu-mi imaginez ca baiatul avusese pana atunci un comportament civilizat si atunci a avut o iesire spontana. Mai mult ca sigur, infruntase cu aroganta si alti profesori. Daca a primit nota 2 la purtare, nu cred ca a fost doar pentru acel mesaj… Cred ca acea postare a fost picatura care a umplut paharul profesorilor.

 32. Mama baiatului sustine ca „a fost nevinovat” . Ce inseamna asta?
  Baiatul este mare acum. De ce nu ar veni el sa spuna, da, domnule, faceam pe grozavul, am vrut sa impresionez si mi-am luat-o. O meritam. De-ale adolescentei valuri. Niste scuze si gata. A trecut. Alta etapa in viata, alte incercari, alte abordari…

 33. CINE A TRANSFORMAT SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT PRINTRE CELE MAI PERFORMANTE DIN LUME ÎN „PRODUCĂTOR PE BANDĂ RULANTĂ DE ANALFABEȚI FUNCȚIONALI?(DIN ZISELE CORECTE ALE „TUȘITORULUI NAȚIONALE”) -DREPTURILE FĂRĂ FUNDAMENT -UMAN,NORMAL,ISTORIC!

 34. ha: stiu cum sunt copiii. tinerii. ii vad. merg pe strada si trebuie sa ma dau deoparte sa le fac loc pe trotuar. nici macar nu isi dau seama. eu pun pe seama varstei lor si a veseliei, a inconstientei frumoase – habar n-au ce-i asteapta…da, recunosc ca am o viziune idealista asupra omului – il vad bun… oamenii cu tendinte rele sunt ori defecti la scufita ori needucati. insa vreau sa cred ca totul are o rezolvare spirituala, pentru ca de aceea avem darul gandirii si al vorbei. si de aici porneste educatia. ceea ce vreau sa spun este ca nu suport ideea de autoritate impotriva unei situatii care se poate rezolva prin educatie si bunatate. prin vorba „dulce”! asa am trait pana acum, dupa 1989. inainte era crancen, cu foarte putine exceptii (unii profesori super, la scoala).

 35. @marin: tu esti elevul gangster de la scoala-n chestiune. Struzo-camila, cu esti, nu altcineva. În loc sa stai cu capu’ la cutie!

 36. 3 in 1. wow. Mhnea, este de la vacs-inuri…sau…asa esti tu..? haha!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.