De ce ecumenismul este o utopie

Teologii progresiști sunt ecumeniști prin definiție și, poate, prin misiune. Unul dintre ei, T.B., definește ecumenismul ca fiind toleranță față de celelalte confesiuni creștine, ci nu dezideratul de a uni toți creștinii într-o singură Biserică. Aproape că declară că visează la o forță creștină multipolară, luptătoare împotriva inamicilor comuni. Dar ce te faci când inamicii sunt de-ai casei?!

De ce ecumenismul este o utopie?!

În primul rând, datorită faptului că unirea Bisericii o va face Hristos Însuși, nu prin interpuși, nu prin cărturari. El își va alege Biserica și o va uni cu Sine. Gândul că omul i-ar putea face lucrarea nu este de la El, este vanitate și este de la cel care întotdeauna a fost gelos pe statutul Său.

În al doilea rând, datorită dogmelor și a anatemelor care au derivat din acestea. Fiecare confesiune creștină în parte, fac referire la cele tradiționale care își asumă continuitatea apostolică, într-un moment sau altul al istoriei s-a desprins dogmatic, prin sinod, de celelalte confesiuni. Or, sinodul, în concepția acestor confesiuni, este puterea de a judeca și lua decizii, de a crea dogmă, prin consfințirea Sfântului Duh, prin sfințenia apostolilor. Într-adevăr, schisma nu este plăcută lui Dumnezeu, este apanajul diavolului, dar care dintre cărturari, de unul singur sau în grup, are calitatea de a discerne care dintre acele confesiuni a rămas cu Domnul și care este aceea care s-a depărtat de El, când și într-o parte și în cealaltă se află în opoziție sinoade care își arogă în egală măsură aceeași autoritate, a harului apostolic?!

De fapt, dacă stai și analizezi istoria schismelor, vei putea înțelege că ele au avut la bază motive politice și mai puțin dogmatice. Una dintre primele schisme a fost aceea a Bisericii Armene care nu a acceptat hotărârile sinodului de la Calcedon, acuzându-i pe calcedonieni de nestoriansim, iar calcedonienii acuzându-i, la rându-le, pe armeni de eutihianism. Nu este locul aici pentru a demonstra că armenii nu l-au urmat pe Eutihie, crezul acestei biserici demonstrează acest lucru, ci am să relatez, pe scurt, contextul istoric în care a avut loc această schismă.

După declararea religiei creștine ca religie de stat, în anul 301, cu aproape 80 de ani înaintea declarării religiei creștine în Imperiul Roman, Armenia și-a pierdut independența. În anul 451, anul sinodului de la Calcedon, jumătate din Armenia era sub ocupație persană, teritoriu în care prigoana împotriva creștinilor reîncepuse; jumătate era sub ocupația Imperiului Roman de Răsărit care impunea de ceva vreme limba greacă ca limbă de cult. Ce era de făcut în această situație pentru a asigura existența credinței și a nației? În anul 405 s-a creat alfabetul armean, iar după numai câțiva ani, din toate exemplarele scrise în varii limbi la acea dată, s-a tradus Biblia (Asdvadzașunch-Suflarea lui Dumnezeu).

Iată cum anul 451 a oferit Armeniei ocazia de a-și păstra independența și identitatea națională. În acel an armenii au luptat împotriva perșilor și, prin sacrificiu de sânge au reușit să obțină libertatea de a-și păstra credința în teritoriile aflate sub dominație persană, iar în teritoriile aflate sub influență bizantină și-au obținut libertatea de a se ruga în limba proprie prin schismă. O acțiune schismatică, filetistă?! Poate, dar acele acțiuni au garantat existența unei nații fără de patrie mai bine de 1500 de ani.

Aproape la fel s-a întâmplat și în cazul Marii Schisme. Lupta dintre cele două imperii romane, de apus și de răsărit, au dus la această schismă și, mai târziu, la căderea Constantinopolului.

De ce am relatat aceste lucruri?! Deoarece schisma a fost, de fapt, un instrument politic prin care o parte sau alta a încercat să-și păstreze integritatea sau să declare superioritatea în ierarhia apostolică a scaunului episcopal pe care îl dețineau.
Nu mai suntem în timpurile în care se ucidea creștin pe creștin în numele lui Hristos. Toleranța este cât se poate de reală și prezentă, este o falsă problemă, iar activismul în numele său nu ascunde decât scopul final al acestor teoreticieni, acela de a uni instituțional bisericile. Se lucrează pas cu pas, idee cu idee, întru ecumenismul european care urmărește unirea bisericilor ortodoxe cu cea catolică. O acțiune politică motivată aparent de prezervarea valorilor fondatoare ale Europei, iudeo-eleno-creștine, dar al cărui scop este, de fapt, prezervarea Uniunii Europene. De aici furia lor împotriva acelora care par sau sunt anti-UE și concluzia: dacă ești împotriva ecumenismului ești ori prost, ori putinist, ori suveranist, ori legionar, ori porc mâncător de mărgăritare. Deh… progresism etichetard.

Teama opozanților care aparțin BOR este tocmai aceea de a-și pierde identitatea națională deoarece ei nu pot percepe ortodoxismul fără latura sa națională. Este un dat care i-a dus peste veacuri și care s-a accentuat după 1989 când diaspora românească a crescut și se manifestă aproape în exclusivitate în jurul bisericilor. Apartenența la neam se simte foarte acut când este manifestată în zi de sărbătoare, ca membru al unei minorități trăitoare în mijlocul unei majorități străine de valorile sale. De aici și inițiativa unui cărturar de a modifica data Paștilor. Nu comoditatea minorității este vizată, ci dizolvarea ei prin includerea sa într-o Europă cu o singură națiune, aceea de european.

Cărturarii activiști au de înfruntat opoziția din partea zeloților și, cum spuneam, a porcilor mâncători de mărgăritare, care, neștiutori de carte, nu prea înțeleg ei de ce ar susține o Uniune Europeană care s-a îndepărtat atât de mult de valorile creștine, care este dominată de wokeismul pe care ei îl combat cu atâta dăruire intelectuală. Cum poți să militezi pentru o Uniune Europeană conservatoare folosind argumente de natură progresistă? Grea misiune a acestora, aflați aparent între ciocan și nicovală, misiune care le-a adus denumirea de teologi-progresiști.

M-am ferit să smintesc, la rându-mi, pe cineva în Săptămâna Mare scriind despre inițiativa lui A. Papahagi, de a schimba data sărbătoririi Sfintelor sărbători de Paști împreună cu lumea catolică.

Posesor al unei erudiții teologice fulminante, dar al unei credințe dubioase, Papahagi, un animal rațional, cum ar spune Țuțea, nu a avut în inimă gândul că ar fi putut tulbura pe cineva cu propunerea sa în Săptămâna Patimilor.

Motivarea însăși este o tâmpenie în sine. Cunosc români din diaspora care trăiesc o mândrie cuminte atunci când, aflați în minoritate, sărbătoresc Paștile, ortodox, într-o lume care și-a pierdut spiritualitatea, a cărui singur beneficiu Pascal sunt zilele libere prilejuite de sărbătoarea creștină. Pentru ei, lumina purtată pe străzile pustii ale occidentului este o călăuză nu numai către mântuire, ci și către toate bisericile de ACASĂ. Este legătura sufletească de nezdruncinat către propriile rădăcini.
O mână de intelectuali ca și el, conservatori care viețuiesc pe axa București-Londra-Washington, i-au aplaudat inițiativa și și-au manifestat susținerea. Pe ei îi înțeleg, așa cum îl înțeleg și pe el. Ce nu vreau să înțeleg este poziția patriarhiei. A patriarhiei, nu a Bisericii Ortodoxe Române.

Indirect, prin veșnicul purtător de cuvânt, a intrat și Preafericitul Părinte Daniel în acest joc. Nu este de mirare, ambii au studiat în Germania, unde lumea-i mai deschisă la minte. Sărbătorirea Paștilor a devenit doar o chestiune de calendar care, fiind omenesc, se poate schimba lesne. Bănescu, și alți ierarhi mai mici în influență decât el, spune că Lumina Învierii este aceeași peste tot în lume așa cum este la Ierusalim. Au dreptate… numai că, în momentul în care BOR va schimba data Paștilor, ea nu va mai avea legătură cu Lumina care este adusă de la Ierusalim. O tradiție se va rupe. Or, nu-i așa ?!, tradițiile trebuie desființate întru progres.

Urmează ca Papahagi să susțină că Lumina de la Ierusalim este aprinsă cu chibritul, că este un misticism mercantil.

De ce această inițiativă este de la Ucigă-l Crucea?! După semne! A fost pronunțată în Săptămâna Patimilor. A fost însușită de patriarhul la a cărui întronare mănăstirile în care viețuiesc duhovnicii au jelit. Este aplaudată de progresiști și de către cei cărora le pute misticismul ortodoxiei, unii dintre ei teologi cu renume care au studiat în țările pline de biserici-muzeu.

Frumusețea ortodoxiei este tocmai perdeaua de taină care stă între credincios și Dumnezeu, taină percepută ca misticism de cărturarii acestor timpuri; o taină care trebuie pătrunsă prin credință, dăruire și spulberată prin lucrare mântuitoare, prin înviere, nu prin raționament. Da… misticismul acesta dumnezeiesc plin de tradiții și dogme! … cu toate babele sale pupătoare de moaște, cocârjate de viață, rupte de muncă, pline de speranță și de dragoste de Dumnezeu. “Babelor”, fiți tari în Hristos, greul de acum vine! Ne vom apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu în mod rațional, politic, iluminant, trendy.

Aceste rânduri vin din partea mea, a unui om care nu face parte din BOR, a cărui biserică din țara sa de origine sărbătorește Paștile împreună cu Biserica Catolică, dar la Ierusalim, în Grecia și în România, cu ortodocșii. Aceste rânduri sunt scrise de un om care a avut fericirea să slujească Sfânta Liturghie pe Sfântul Mormânt, în nopțile de peste an, când Biserica era trează prin candela ce pâlpâia deasupra pietrei de pe care a Înviat Hristos! Adevărat a Înviat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

34 de Comentarii

  1. Bogdan Paul, îți mulțumesc pentru ce ai scris în numele adevărului, îți mulțumesc pentru curajul tău.
    De la acest comentariu încolo, pregateste-ți turul, ferfeniță ți-l vor face câinii progresiști, pocăiții și bozgorii urâcioși.
    Dar, cu toții știm că, pe parte ailaltă, și croitorul tău va avea ceva de lucru, deci câștig pe toată linia.

  2. Cel mai usor distrugi un popor cand ii anihilezi credinta si-l rupi astfel de trecutul lui. Aceasta urmaresc intelectualii #rezistenti sorosisti si resetisti mondiali, uciga-i sunetul toacei sa-i uciga prin vrerea Prea Sfantei Treimi. Amin.

  3. Antiecumenic este egal cu panslavist filorus pt religii cu originea cu scrieri in chirilica. Religie a saraciei si inapoierii . Profund antievolutie si antiprogres. Teorii din tabere filoruse,pro oligarhe,antimodernizare. Pt a se conserva vechile metehne de orice forma si impotriva no cash si impozitarea digitala la virgula. Nu mai visati,va toaca globalismul ca pe vinete 24/24. Adio in viitor bani cash neimpozitati in buzunarele mari.

  4. Cu batutii in cap si interesele economice si financiare ale diverselor biserici SRL , nu te poti pune!Sa zica crestinii mersi ca nu sunt 1000 de culte crestine
    Religia e o psihoză colectivă, un delir, dar nu este considerat drept boală care ține de psihiatrie, deoarece atât de mulți oameni suferă de acesta. Exista corelații negative între credința într-un dumnezeu personal și nivelul de educație.Nu este pură întâmplare faptul că biserica s-a opus atât de mult timp școlii obligatorii
    Stia popimea ce stia

  5. Satana lucreaza prin oameni, prin uneltele lui, vezi papahagi, banescu…, alte cozi de topoare ale intunericului. Spune Apocalisa, ca cel care scoate o iota sau denatureaza adevarul, spiritul biblic nu va avea parte de lumea dreptilor. Maine, poimane acestia vin si cu alte propuneri si oranduieli, obercaieli privind unele lucruri care trebuie facute in ceruri…

  6. @ Ortodocie (!) 20:50
    Te exprimi prost in Românește, stâlcești cuvintele și pui etichete în stil #rezist.
    Comentariul tău îți pune și el o etichetă:
    „Progresel” woke semi-analfabet rusofob…?

  7. Distrugerea natiunilor europene este obiectivul fundamental al Ocultei neomarxiste care a pus copita pe UE. Herr Prezident Iohannis, premiant al fundatiei Kalergi stie chiar daca pe fata lui tampa nu da semne ca ar intelege grozavia situatiei… Era deci doar o chestiune de timp ca hoardele de carturari, urmasii in spirit si fapta ai celor care au uneltit pentru rastignirea lui Hristos, sa dea asaltul impotriva Credintei Crestin Ortodoxe, bulucindu-se sa ia Lumina din bisericile muzeu unde se propovaduieste pedofilia…..

  8. A trata doi satanici băsişti cu vorbe atent alese pentru a-i combate dar a nu-i jigni, este pierdere de vreme. Nu mă interesează cele sfinte, iar religia, pentru mine, este ceva ce nu trebuie însuşit dar musai trebuie respectat. Că vorba aia, dacă ai trei vecini unul mahomedan, unul ortodox şi altu’ budist, şi dacă ai un pic (nu multă ci doar un pic!) de educaţie, e musai să-i saluţi pe toţi. Că aşa se cade!
    Si tocmai de aceea nu ar trebui să-mi dau eu cu părerea, dar am o mare nedumerire. Am întrebat mai mulţi ortodocşi: BĂ, CÂND A FOST DARAVELA CU COVIDU’ N-AŢI AVUT IMPRESIA CĂ IPS V-A LĂSAT CU COTIGA-N DRUM ŞI SPRINTEN A SĂRIT ÎN CALEAŞCA PREZIDENŢIALO-GUVERNAMENTALĂ?
    Şi mulţi dintre cei întrebaţi nu mi-au răspuns, cu toate că răspuns aveau, mai ales acum când escrocheria cu covidu’ a-nceput să iasă la suprafaţă precum rahatu’ slobozit în valuri. Şi pute al dracului acest rahat!
    Daniel demult şi-a părăsit turma. Aceasta este părerea mea. Vor sontopirea datelor? Păi bun, dacă vor contopirea datelor să vină ei după data voastră nu voi după data lor!
    Revenind la cele două satanice creaturi băsiste. Aceste creaturi nu trebuie tratate cu mănuşi – TREBUIE HUIDUITE ŞI SCUIPATE! ŞI DACĂ NU LE CONVINE DATA SĂRBĂTORILOR VOASTRE SĂ SE DUCĂ-N CHIZDOIUL MAMELOR CARE I-A FĂTAT! SĂ SĂRBĂTOREASCĂ PAŞTELE DUPĂ CE RELIGIE VOR EI, DACĂ ORTODOXIA LE PUTE PE LA NAS. Şi ca zdrenţele astea două, mai sunt multe alte zdrenţe. Şi dacă voi ortodocşii le toleraţi , atunci ataete, vă meritaţi soarta.

  9. pentru cel de la 20:50 : Pentru proști totul se reduce la bani! Comentariu tău nu are legătură cu subiectul. E doar o vomă, cum zici „globalistă”

  10. „El își va alege Biserica și o va uni cu Sine.”

    N-a avut timp, 2.000 de ani s-a ocupat cu dezbinarea de Sine. Dar o rezolva repede, pana se inchid comentariile aici. A invatat de la vecinul Sau, Zaharisitul FB, uneste prin cenzura.

  11. Se pare ca s-a instalat acolo un cuibar de sustinatori useristi care cocheteaza cu ideile ecumeniste (de fapt globalist-sorosiste). Este greu de crezut ca patriarhul nu are habar de existenta unui astfel de posibil cuib chiar in gradina sa. In Ardeal au loc cam des slujbe comune cu preoti ortodocsi si catolici. Deocamdata doar cu catolici! De acolo va veni marea ratacire. Romanilor adevarati le trebuie un inalt ierarh ca IPS Teodosie in fruntea Bisericii Neamului.

  12. Adevarat A Inviat!
    Sa inteleg ca, daca am iesi din UE sau UE s-ar destrama, am putea, ca natie, sarbatori Pastele in acelasi timp cu biserica Catolica?
    Intreb doar, nu dau cu parul.

  13. Catolicismul, care se considera universal, este Imperialist. Dupa ce a produs Colonialismul acum e rostuit ca sa faca din UE un imperiu economic prin inghitirea Ortodoxiei. Occidentul a creat Uniunea militara NATO care este Imperiul American si vrea sa obtina si Uniunea economica totala UE care este bratul econonomic al Imperiului American NATO. Sau NATO este bratul inarmat al Uniunii Economice europene. NATO si UE sunt de o mie de ori mai nocive pentru Omenire decat Comunismul.

  14. Ordinul pe unitatea sorosista mondiala: atacati biserica ortodoxa si anihilati-o prin dispersare, amagalmare cu alte culturi si denigrare. Ea poate uni in vremuri de restriste pe toti credinciosii sai si cetatenii onesti satui de jugul mondial progresist si propaganda lor insuportabila.

  15. Imi doresc un singur lucru ca SRI-ul sa isi publice listele celor acoperiti din „jurnalism” si lideri de opinie gen Papahagi sau care o mai fi pe acolo. Sa stim si noi prostimea unde a mai ramas sa mai ascultam cate o dezbatere . Cat despre schimbarea datei cand sarbatorim noi ortodoixii Pastele , daca BOR-ul nu ia masuri sa arunce „anatema” asupra indivizlor de genul Papahagi atunci isi cam scrie „sfarsitul”, incet incet vor pierde teren pentru ca generatiile nascute dupa anul 2000 sunt spalate pe creier cu asemenea idei. Dupa ce ne „ducem” noi astia care am mai trait si prin comunism … „babele ortodoxiei” or sa dispara , iar telogii astia moderni vor reusi sa isi impuna aberatiile. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa transeze el problema pentru ca BOR-ul este prea slab si prea „sifonat” la varf de indivizi cu „grade” pe umeri , asta este dovedita prin lipsa de reactie a patriarhului Romaniei. Cand esti atacat in mod direct reactionezi cumva.

  16. Măreața Europa nu a fost niciodată despre spirit, suflet sau credință. Ci despre bani, profit și putere.
    Are religia globalismului. De ce vor fi crezând că Iisus a intrat slujbaș la ei?
    Și dacă e pe bază de rusofobie, atunci de ce creștinism?
    Păcat că Biserica Ortodoxă din România s-a lăsat cucerită atât de ușor de globalism. Unii ar spune că e dovadă de slăbiciune. Alții,mai evlavioși, că e o încercare de la Dumnezeu, iar ei au fost slabi în credință.
    Oare cum vor interpreta slujitorii BOR învățătura lui Iisus „Dacă voiește cineva să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze. …
    Și ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul?”

  17. Ecumenismul este erezia ereziilor ! Pentru ca „unirea” nu se face im duhul Adevarului ci in duhul minciunii. Iar tatal minciunii este diavolul!

  18. Unul ni spune adevarul….ca Iisus si mare parte din apostoli nu au existat ca personaje istorice.Ca multe, inclusiv si mai ales lumina ” sfanta” , sunt făcături. Inafara de interesele politice financiare si statale, inventia cu fosforul alb a ortodocsilor este una din cauzele Schismei….normal ecumenismul este bbb ul (=666) din religie.Adica sat@nism…asta da, a existat si există.

  19. Bănuiesc ca Banecu est un infiltrat cu grade care cunoaște bine trecutul preafericitului. Nu ar fi exclus ca,asemeni episcopului Andreicut, și preafericitul Daniel sa fii semnat cu fosta securitate. Având în vedere varsta domniei sale și faptul ca a studiat în străinătate, în perioada de dinainte de 89, sunt motive sa credem acesta. S-ar putea ca tăcerea sa sa se datorează faptului ca e prizonierul propriei vieți și acțiunilor care l-au propulsat în vârful ierarhiei bisericești.
    PS. În spatele lui Băsescu sunt forte care sunt mai puternice decât Daniel. Ele își bazează acțiunea pe șantaj. Nu vad alta explicație logica a tăcerii preafericitului.

  20. Esti in situatia in care Iisus cu mahnire a inteles ca vorbea in van ucenicilor care desi aveau urechi si ochi nu auzeau si nu vedeau, adica nu pricepeau…Esenta este in comorile sufletului nu in cele fizice. Motivul este simplu, vom avea atasamente, nu ne vom putea inalta spre lumina. Pt o viata decenta adunam multe lucruri, facem efort pt a avea si unii reusim, dar nu-i o mandrie e un confort, asa cum saracia materiala nu-i o rusine, este doar un efort care nu a rodit deplin. Pot fi oameni cu miliarde, dar care n-au inima, ba se hranesc cu nefericirea altora, generand-o. Teama este fireasca, unii o au in cantitate mai mica pt ca ei cred in sprijinul ceresc si asta ii intareste. Monezile nu vor dispare atata timp cat vor fi oameni dornici sa le foloseaca. Monstri occidentului ne vor silui tot mai mult, ne vor tortura/ucide, dar nu vor putea sa ne atinga sufletul. Inca nu stim daca aici este adevarata viata sau dincolo, vom afla intr-o zi, nu putem ocoli trecerea ea este ca si venirea calauzita de niste legi pe care avem impresia ca le intelegem. Ceea ce este o mare iluzie si dezamagire ca tortionarii lumii nu isi gasesc nasul…

  21. Hotărâți-vă! De ce sărbătorim Craciunul după calendarul gregorian, dar Paștele după calendarul iulian? Nu înțeleg de ce atâta patimă pentru o data din calendar. Aceasta este importanta? Nu va ia nimeni credința și nici ortodoxia. Iisus este lumina lumii! Credeți ca lumina Sfânta tine de o data dintr-un calendar? Vai, dacă schimbam calendarul lumina ne părăsește…Creștinii, cei care cred în Hristos, în înviere, nu dau importanță unei date anume. Biblia nu ne spune nici data în care s-a nascut/întrupat Hristos. Cum pot decide mai marii bisericilor? Întâlnindu-se în sinoade și discutând.Noi ce facem? Din orice discuție ajungem la politica, la UE, la Soros, sataniști, securiști etc. Aceasta ne este credința? Ură, dezbinare, jignire…Dumnezeu ne-a lăsat libertatea de a alege. Ne privește și cred ca Se întreabă pana unde vom ajunge cu răutatea. Ne comportăm cum ne-a învățat Iisus, sau doar ne declarăm creștini? Fiecare țară din aceasta lume are religia, tradiția și dogmele sale. Dumnezeu ne va judeca pe toți. Nu noi suntem judecători. Eu am o reținere în a spune ca religia în care am crescut, în care am primit botezul, cununia, este cea adevărată, pentru ca nu știu dacă Dumnezeu accepta dogmele și tradițiile, dar încerc sa fiu un om tolerant, bun și credincios. Păstrați-vă credința și iubiți-vă!

  22. Văd că e plin aici de „stiliști”.
    Păi, fiți consecvenți, sărbătoriți și Crăciunul pe stil vechi! În ianuarie.

  23. Ramane sparanghelul necules , capsunile, ….sau mai stiu eu ce ! Arbeit macht frei !

  24. Tocmai asta este, Lumina Sfanta coboara la mormantul sfant doar la data din calendar cand este Pastele Ortodox. Cei care s-au lepadat de credinta originara se pot intoarce oricand la ea.

  25. Primul Patriarh al României Mari (Miron Cristea din Caransebes) era unul dubios, dar si ultimul (din Banat)?

  26. „Schisma nu este plăcută lui Dumnezeu, este apanajul diavolului, dar care dintre cărturari, de unul singur sau în grup, are/au calitatea de a discerne care dintre acele confesiuni a rămas cu Domnul şi care este aceea care s-a depărtat de la El, când, şi într-o parte şi în cealaltă se află în opoziție sinoade care îşi arogă în egală măsură aceeaşi autoritate a harului apostolic!?” Regăsim în această întrebare, o mare parte a răspunsului la propoziția din titlu, ce la rândul ei este tot a întrebare. De ce ecumenismul este o utopie? Dar s-a dovedit că ecumenismul este o utopie? Când şi cum? Marea majoritate a utopiilor provin din filozofie şi ideologii, nu din religii iar actualele vremuri pot fi definite de ciocnirea civilizațiilor, a filozofiilor sau ideologiilor şi nu de ciocnirea religiilor deşi mulți ideologi încearcă să abată discuțiile în această direcție. Ecumenismul poate fi apanajul preoților, teologilor, nu al politicienilor dar unde şi când a existat vreodată ecumenism complet separat de politică? Unitatea creației le-a cuprins şi le cuprinde pe toate, fiind mai mare decât fiecare şi decât toate la un loc. Poate din acest motiv toate par utopice, nu doar unele dintre ele. Crede cineva că sunt, ar putea fi ori se încumetă cineva a şi demonstra? Cine, când, cum?

  27. @Asa,da
    Sfânta Lumină se pogoară în timpul vecerniei. Patriarhul se roagă, și în timpul acelei slujbe are loc minunea. Nu depinde deloc data din calendar. Credeți că Dumnezeu deține un calendar? Se uită și zice: Azi creștinii ortodocși serbează Învierea. Să se facă Lumină!

  28. Dumnezeu ne-a creat pe toți la fel,..doar educația ne diferențiează./

  29. Pe de altă parte Dumnezeu drăguțul a impărțit minte fiecăruia pe merit,. de fiecare consideră că el este cel mai deștept..

  30. Papahagi et comp uita ca bisericile catolice sunt pustii, ca doar slujbele de la Vatican sunt populate, dar de turisti! Luati ortodoxilor Pastele dupa traditie si romanii din afara se vor instraina de tot de natia romana si patria mama!

  31. Fiecare ţară are propriul său specific istoric şi cultural. Vorbind despre specificul cel stravechi al crestinismului nostru:
    Noi, geto-dacii de pe acest taram stravechi, am fost monisti (dpv. filozofic) si monoteisi (dpv. religios) inca de pe vremea lui Zamolxis/Domnul nostru cel precrestin, 550 BC, al conceptiilor stiintifice (moniste) si religioase unice (monoteiste). Elevul lui Thales, Anaximandru, Pitagora. Adorator si preot initial al zeului cel stravechi al Naturii la geto-daci Gebeleizis/zeul furtunii,fulgerelor și al tunetelor, versiunea geto-dacă a zeului trac uranic din mitologia PIE/3.000 BC („*Dyḗws Ph₂tḗr” – Tatal ceresc/din ceruri). „Zamolxe, care e numit și Gebeleizis de către unii dintre ei.” (Herodot, Istorii/425 BC). „Mai întâi, Zamolxis s-ar fi făcut preot al zeului cel mai slăvit la ei [Gebeleizis], iar după aceea a primit şi numele de zeu „. (Strabon/64 BC–24 AD, Geografia). „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni, indieni, perși, odrysieni, samotraci, eleusinieni, hiperboreeni, galactofagi, druizi și geți), fiindcă cinstesc pe cel prins și mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus/175–177 AD, 3, 34).
    Iar de la anii 50 AD geto-dacii au adoptat si religia crestina (in varianta sa paleocrestina a Sf. Ap. Andrei, neevanghelica inca, populara si comunitara). „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, dacilor, germanilor și sciților” (cf. Tertulian/150-220 AD, Adversus Judaeos, cap. 7).

  32. Episcopia Tomisului a fost prima episcopie înființată pe teritoriul de astăzi al țării noastre. Primul ierarh dobrogean cunoscut după nume este episcopul Evanghelicus (în jurul anului 303). Participarea Episcopului Gheronție la Sinodul II Ecumenic, in 381, a dus la înființarea Mitropoliei Scythiai, cu reședinta la Tomis.
    Astfel incat, dupa oficializarea religiei crestine de catre Constantin DACUL/313 AD, la primelor sinoade egumenice din anii 325 AD /Niceea si 381 AD/Constantinopol, pe taramul nostru cel geto-dacic si daco-romanesc (al ROMANIEI cea nord dunareana a lui Auxentiu de Durostorum/383 AD) religia crestina este menentionata in disputa arianista in raport cu geto-dacii si gotii (crestinati in acest rit de catre Wulfila/350 AD). Deci o religie paleocrestina (geto-dacica) si crestina (daco-romaneasca) de pe acest taram cu radacini moniste si monoteiste ancestrale (ale geto-dacilor adoratori ai lui Zamolxis).
    Tot la Conciliul de la Niceea/325 AD, a fost stabilita si data celebrarii pascale in intreaga lume crestina. Cea care noi, cei de pe acest taram stravechi, o celebram si astazi (noi romanii). D’AIA.

  33. @Bogdan Paul . Domnule , va multumesc . Un material argumentat , convingator .

  34. Nu ni spune adevarul….ca Iisus si mare parte din apostoli nu au existat ca personaje istorice.Ca multe, inclusiv si mai ales lumina ” sfanta” , sunt făcături. Inafara de interesele politice financiare si statale, inventia cu fosforul alb a ortodocsilor este una din cauzele Schismei….normal ecumenismul este bbb ul (=666) din religie.Adica sat@nism…asta da, a existat si există.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.