De ce nu a făcut Victor Ponta „poză de grup” cu handbalistele campioane mondiale

Victor Ponta a ratat „poza” cu tinerele handbaliste care au câştigat duminică seara campionatul mondial „Under-18”. Am periat toate ştirile de luni şi de marţi (până la ora 16.30) ale agenţiilor de presă, 30 de site-uri ale unor publicaţii cu impact şi nu am găsit nici măcar o declaraţie a premierului referitoare la marele succes de duminică. Este adevărat, pe Facebook, angajaţii premierului au postat duminică un text „de serviciu”, dar nimic mai mult. Din punctul meu de vedere, trei sunt motivele pentru care premierul a ratat „poza”.

  1. Nu ştie să diferenţieze adevăratele performanţe sportive.
  2. Nu a existat posibilitatea mediatizării.
  3. Nu a considerat că are un câştig electoral.

Voi detalia cele trei puncte cu argumentele aferente.

  1. Deşi se declară un mare iubitor şi practicant al sportului (a jucat baschet şi a participat la raliuri pe şosea), premierul Victor Ponta nu face diferenţa între rezultatele sportive cu adevărat importante. Victor Ponta a făcut mare tam-tam cu medaliile câştigate la europenele de la Sofia de loturile feminine (senioare şi junioare) de gimnastică şi de clasarea la senioare în faţa Rusiei. Prim-ministrul – care susţine că este un mare fan al mişcării sportive – trebuia să ştie (sau să fie informat) că la campionatele europene de gimnastică unele echipe, în special Rusia, nu vin cu garniturile de bază, ci rulează sportive de perspectivă, competiţia fiind considerată ca fiind de mai mică importanţă. În gimnastică contează în primul rând jocurile olimpice şi campionatele mondiale. Evident, un titlu european nu trebuie minimalizat, dar valorează infinit mai puţin decât o medalie olimpică sau un titlu mondial. Victor Ponta s-a lipit ca timbrul de plic de performanţele Simonei Halep. Da, Simona este la ora actuală una dintre cele mai bune jucătoare din lume. Dar performanţele Simonei sunt performanţe individuale, şi nu ale tenisului de câmp românesc, care este încă destul de departe de SUA, Cehia, Rusia, Germania, Australia, Marea Britanie, China Serbia, Spania, Franţa şi chiar Slovacia. Ce înseamnă însă titlul mondial câştigat de handbalistele junioare? În primul rând, este primul titlu mondial la un joc de echipă (fotbal, handbal, volei, baschet, rugby, polo pe apă, hochei pe gheaţă) obţinut de România în ultimii 15 ani. Culmea, în 1999, o altă generaţie de tinere handbaliste a obţinut ultimul aur mondial. Un titlu mondial la un joc de echipă reprezintă peste tot în lume o performanţă care bate orice titlu individual. În primul rând pentru că reprezintă o performanţă naţională a ramurii sportive respective şi în al doilea rând pentru că este mai greu de obţinut. Nu în ultimă instanţă, marile reţete se înregistrează la jocurile sportive de echipă. Evident, un titlu mondial (sau european) la juniori (e) valorează mai puţin decât un titlu mondial (sau european) la seniori (e). Dar, în acelaşi timp, un titlu mondial la juniori sau tineret reprezintă anticamera pentru performanţe ulterioare la seniori. Două exemple: În 2009, Germania a câştigat europenele „Under 21”. Din echipă făceau parte: Neuer, Höwedes, Jerome Boateng, Hummels, Khedira, Ozil, Kroos. În 2014, toţi 7 au făcut parte din echipa de seniori care a câştigat campionatul mondial. Al doilea exemplu: în 1967, România câştigă prima ediţie a campionatului mondial de tineret. În lot erau, printre alţii: Cornel Penu, Alexandru Dincă – Marin Dan, Cristian Gaţu, Adrian Cosma, Gabriel Kicsid, Ghiţă Licu. Trei ani mai târziu, toţi aceştia erau în echipa care readucea României titlul mondial şi făceau „dubla” în 1974.
  2. Victor Ponta nu a avut posibilitatea să-şi asigure o mediatizare pe măsură a unei „poze” cu junioarele campioane mondiale. La Antena 3 unicul subiect a fost „execuţia” lui Dan Voiculescu de către „odioasa” justiţie română, iar la România TV, în prim-plan se afla „bătrânul” inventat de tandemul Pavel Abraham-Dan Diaconescu, ultimul, vedeta de ultimă oră a postului.
  3. Înainte de europarlamentare, loturile feminine de gimnastică au fost utilizate electoral de către Victor Ponta. Chiar dacă el a negat, lucrurile nu stau aşa. Şi vă prezentăm şi o dovadă clară în acest sens: Victor Ponta a intrat cu 4 eurocandidaţi PSD în emisiunea de „laudatio” a gimnastelor. Acum, în 2014, gimnastele senioare au obţinut 2 medalii de aur, 1 de argint şi 1 de bronz. Şi pentru Ponta & Co (inclusiv Antena 3) s-au obţinut rezultate de excepţie. Dar în 2012, tot la europenele de gimnastică, la senioare, România a obţinut 4 medalii de aur şi 2 de argint. Un rezultat infinit mai bun. Dar, atunci, Victor Ponta nu a făcut „poză”. O postare pe Facebook semnată echipa V.P. şi clasica dublare a primelor (adică aplicarea unei prevederi legale, nu o favoare) şi atât. În mai 2012, puterea USL era la apogeu şi Victor Ponta nu candida, deci nu avea nevoie să-şi asocieze imaginea de performanţe sportive. Încă un exemplu: pe 3 noiembrie 2013, Simona Halep câştiga la Sofia Turneul Campioanelor, unul dintre cele mai puternice turnee ale anului, de fapt turneul care a propulsat-o în lumea bună a tenisului. A fost o performanţă care a făcut mare vâlvă la vremea respectivă. Tăcere totală a premierului Victor Ponta. În noiembrie 2013, Ponta nu avea nevoie de imaginea Simonei Halep.

P.S. Ar mai fi o explicaţie. Victoria handbalistelor a eclipsat „marele” eveniment sportiv desfăşurat la Târgu Secuiesc, şi la care a participat şi fiul premierului. Oricum, pagina de Facebook a lui Victor Ponta cu podiumul de la Târgu Secuiesc se deschide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.