De ce tac românii?

Cu câteva luni în urmă, un cunoscut din provincie m-a căutat cu mare insistenţă. De regulă răspund la toate apelurile, mai ales că mulţi dintre ardeleni când ajung în Bucureşti se simt neajutoraţi. Ce voia acesta? Dacă ştiu pe cineva la Comisia de expertiză. Numai de aşa ceva n-am auzit. Dar la ce-ţi trebuie? Va fi evaluat pentru stabilirea gradului de invaliditate. Da’ eşti invalid? Sunt pe dracu’! M-am pensionat de boală ca să nu mă dea afară. Aşa mi-au zis şi şefii mei. Bă, Grigore, ieşi la pensie de boală că dacă nu te dăm afară! Nu mai avem cu ce să te plătim! Şi m-am dus. Am dat un picior de viţel, o damigeană de ţuică şi nişte bani şi m-au scos la pensie de invaliditate, gradul unu. Şi cam la doi ani mă mai chemau, mai dădeam ceva şi mi-o prelungeau. Acum zice că trebuie să vin la Bucureşti la comisia de expertiză, a centrală, că numai dacă n-am un picior mai scap. Şi ai? Am! Atunci salut !

-Hai dom’le, chiar așa, nu se mai poate face nimic?

Conjudețeanul meu tot mai nutrea speranța că se poate aranja cumva. Îți dai seama, zicea el, la 58 de ani, cine mă mai angajează?

Mărturisesc că n-am avut nici un răspuns. Chiar așa. Cine-l mai angajează?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că peste 10.000 de pensii de invaliditate au fost anunțate și că în 67 de localități au fost anulate toate ajutoarele sociale. Asta înseamnă că fenomenul are proporții de necrezut. Până la sfârșitul anului vom afla că avem 50.000 sau 100.000 de pensionari pe caz de boală închipuită. Adică reforma economiei socialiste s-a făcut în multe cazuri pe bază de pensionare pe caz de boală. Oamenii erau scoși de la societăți de stat și mutați tot pe bugetul public. Un fel de furat căciula cu amândouă mâinile. De mutat omul neproductiv dintr-o căsuță în cealaltă. Culmea e că beneficiarii acestui statut capro-varzist tăceau cuminți. Nu protestau, nu căutau de lucru în altă parte. Munceau la negru iar cei de la țară cultivau pământul. Erau și țărani și pensionari. Iar acum se revoltă. Nu că trăiau dintr-o șmecherie, ci că aceasta se întrerupe.

Cu siguranță că toți beneficiarii ajutoarelor sociale obținute pe veresie și ai pensiilor medicale pe caz de boală nu au nimic de reproșat politicienilor aflați la putere, dați în vileag cu contractele lor oneroase. Unii cu pensia medicală, alții cu ajutoare sociale. Iar cine e la putere se descurcă și cu săli de sport, și cu terenuri de joacă, și cu contracte cu statul.

Pentru multă lume, datul în vileag al hoțiilor mai mici sau mai mari este o cumplită ofensă și impolitețe!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.