De la defilările de modă dadaiste şi suprarealiste la culorile tropicelor şi strălucirea stinsă a argintului

Jean-Paul Gaultier, o imaginaţie fără limite

La Montreal, o mare retrospectivă îl celebrează pe vulcanicul designer al modei franceze Jean-Paul Gaultier. De la corsete create pentru Madonna, Kylie Minogue sau Lady Gaga, la colecţii etnice şi la T-shirt-uri „simbol” în stil marinăresc, Gaultier, creatorul atât de iubit de staruri, s-a impus pe scena internaţională prin îndrăzneala sa, încă de la prima colecţie de pret-à-porter din 1976. Considerat unul dintre cei mai mari designeri ai ultimelor decenii, stilistul francez este întotdeauna interpretul unei societăţi multiculturale, în afara schemelor şi capabil să valorizeze orice formă a diversităţii.

Colecţia Dadaismul, model Dita von Teese

Pentru a povesti cei 35 de ani de stil îndrăzneţ, Dita von Teese, îmbrăcată într-un stil avangardist şi plin de umor, a purtat creaţiile lui Gaultier.

Colecţia Indiile Galante, Jean Paul Gaultier

O imaginaţie fără limite şi o tehnică impecabilă unite într-o viziune asupra lumii fără discriminări: acestea sunt calităţile care-l fac unic pe Gaultier în panorama modei internaţionale. Sintetizând, este titlul pe care l-a dat directoarea Muzeului de Artă din Montreal, Nathalie Bondil, expoziţiei acestui copil teribil al modei, inaugurată recent şi deschisă până la 2 octombrie, „The Fashion World of Jean-Paul Gaultier: from Sidewalk to Catwalk”. Sunt expuse 120 de piese de haute-couture şi pret-à-porter, create între 1976 şi 2010, împreună cu accesorii, borsete, fotografii şi costume de scenă.

Colecţia suprarealiştilor, semnată Jean Paul Gaultier

Expoziţia prezintă câteva dintre temele ce au străbătut creaţia stilistului francez, care şi-a fondat propria casă de modă în 1997. Sirenele, dar mai ales costumele marinăreşti invadează această lume a lui Gaultier, de la tricourile cu dungi albe şi bleu la „boudoir”-ul foarte prezent în imaginarul său, pe care îl transformă cu ironie în sutienele sale conice şi hainele în stil corset, care reprezintă simbolul puterii feminine. „Ceea ce mă interesează este personalitatea. Am fost întotdeauna împotriva clişeelor. Când mi-am început cariera, lucram pentru Jean Patou şi Jacques Esterel. Atunci exista un singur tip de manechin, blonda cu alura suedeză. Era frumoasă, dar, pentru Dumnezeu, mie îmi plăceau şi brunetele, şi roşcatele, şi asiaticele, şi africanele”, mărturiseşte Gaultier.

Crystal Renn într-un show Jean Paul Gaultier

El a fost cel care a trimis pe podium manechinele cu forme generoase, ca Marthe Lagache, Crystal Renn sau Beth Ditto, a fost cel care a îmbrăcat-o pe Madonna în costume de războinic.

Colecţia Actriţe, Jean Paul Gaultier

Manechinele lui Gaultier sunt îmbrăcate în latex, piele, lac şi plasă, sunt războinice sau metropolitane, de o senzualitate exagerată, ducând până la extrem liniile futuriste ale materialelor insolite, precum vinilinul, lycra, neoprenul şi ţesăturile în 3D pe care le găsim în multe colecţii ale stilistului pasionat de fantezie şi de tehnologie avansată.

Jean Paul Gaultier, o splendidă rochie cu pene pentru defilarea din 2010

Două sunt oraşele care l-au inspirat: Parisul, cu ale sale simboluri, Pigalle şi Tour Eiffel, şi protagonistele lui, Kiki de Montparnasse, Arletty, Juliette Gréco, dar şi Londra, cu mişcarea punk.

O altă creaţie Gaultier, 2011

Numeroase sunt în schimb influenţele culturale şi etnice care se îmbină în creaţiile sale. Ample spaţii sunt dedicate în expoziţie costumelor pe care le-a realizat în domeniul cinematografului, spectacolelor teatrale şi dansului, show-rilor de televiziune şi starurilor muzicale.

Costum de Jean-Paul Gaultier pentru pelicula Kika

Între colaborările excelente să-i amintim pe Pedro Almodovar, cu renumitele pelicule „Kika” şi „La mala educación”, pe Luc Besson pentru „Al cincilea element”, pe rock starurile de calibru de la „Red Hot Chili Peppers”, pe protagonişti ai muzicii pop ca Prince, Rihanna, Beyonce, dar şi pe celebrul coregraf Maurice Béjart. Colaborarea sa cu Madonna a început în 1990, când Gaultier i-a creat neuitatele corsete în formă de con pentru „Blond Ambition Tour”.

Madonna în corsetul Jean Paul Gaultier

După Montreal, expoziţia va fi prezentată la „Dallas Museum of Art” şi apoi la „Fine Art Museum” din San Francisco.

Febra tropicală

În culorile savanei

Ce farmec ar mai avea moda fără eternele sale surse de inspiraţie? Moda iubeşte ciclicitatea mai mult decât orice. În sezonul acesta, ea este dominată de influenţa anilor ’70. Sursele de inspiraţie sunt diverse, la fel şi propunerile designerilor. Orhidee gigantice, pene exotice, toate culorile junglei şi oceanului. Unde? În dulapul dumneavoastră, între haine, genţi şi bijuterii. În toate se simte dorinţa de a evada în paradisuri îndepărtate, pe ritmuri de carioca. Pregătiţi-vă. Se pare că va fi o vară foarte caldă.

Piesele verii sunt influenţate de mările tropicale, de junglă şi de samba. Orhidee, lei din savană… Nu este neapărată nevoie să luaţi avionul. Le puteţi purta şi în oraş. Sandale cu tocuri vertiginoase, cu barete încrucişate pe picior şi cu pene, care amintesc de un papagal exotic, sunt creaţiile de la „Dior” pentru a adopta un ritm nou. Colierele semnate „Dior” au şi ele culori oceanice, furate parcă de la peştii din Seychelles şi din Maldive. Bijuteriile create de stilişti aduc şi ele cu Africa, o întreagă junglă pe care o veţi purta la gât, aşa cum sunt colierele animaliere cu lei, imaginate de Roberto Cavalli. La fel pantofii, din piton imprimat, creaţi de Christian Louboutin, ce pot fi asortaţi cu genţi cu motive florale.

Un veşmânt din îndepărtate plaje

„Dsquared” a furat culorile pădurii, iar actriţa spaniolă Paz Vega, noua ambasadoare a „L’Oreal”, le-a îmbrăţişat imediat. Fusta-fantezi cu flori exagerate, în stil Hawaii, este preferata Ditei von Teese, regina „Burlescului”, dar mai este şi rochia-savană a lui Rosamund Pike. Şi, pe deasupra, Prada trimite pe podium rochii foarte colorate, unele având desenate pe ele banane. De ce nu? O alegorie à la carioca. Miuccia Prada ne aminteşte de una dintre piesele emblematice ale acelei perioade, „Copacabana” lui Barry Manilow.

Domină în această vară şi creaţiile folk, revin cele inspirate de iile româneşti, spiritul tribal, alura hippy. Toate marile nume au prins acest trend: Stella McCartney, Donna Karan, D&G şi Chanel – sunt numai câteva dintre ele. Avem de unde alege, stilul anilor 70 fiind foarte permisiv, de la jeanşii evazati la culorile aprinse.

Blumarine, în culori tropicale

Rochii ultrafluide din mătase sau caftane cu imprimeuri florale, semnate Roberto Cavalli şi Blumarine ne trimit cu gândul la Marisa Benrenson, cea mai burgheză hippiotă din istorie. Salopetele-bustieră din mătase, florile uriaşe aplicate în păr, coafurile tapate, nuanţele de oranj sau portocaliu, totul aminteşte de „Saturday Night Forever!”. Fac din nou istorie pantalonii evazaţi, salopetele din mătase fără bretele şi cămăşile din jeans de inspiraţie country. Evident, sandalele cu platformă purtate cu o rochie lungă de seară, caftanul din mătase cu imprimeuri florale în nuanţe puternice reprezintă alte caracteristici ale revenirii stilului anilor ’70. Vara aceasta mizează pe efectul optic al ţinutelor „all white”, reinterpretate într-o manieră modernă.

O vară argintie

Rochie gri-argintie

Lucid, opac, strălucitor. Reinterpretări în bon ton, nanţe de gri, transparenţe.

T-shirt-uri şi minijupe, sandale cu tocuri vertiginoase. Griul-argintiu se amestecă cu toate nuanţele cu bej, roşu, verde, dar şi cu albastru. Sandale semnate François Najar, ochelari cu paiete Lanvin, fuste şi T-shirt-uri cu paiete sunt propuneri pentru serile de vară. Giorgio Armani etalează smokinguri ultra feminine, pantaloni over size, toate în argintiu, iar Tommy Hilfiger, blazere purtate în special cu bermude, Tara Jarmon, fuste cu jachete scurte în stilul Coco Chanel, asortate cu accesorii preţioase, cu balerini gri cu perle, semnate Elie Saab sau Ermanno Scervino. La fel, Casa de Modă „La Perla” lansează jachete gri-argintii, ce merg de minune cu pantaloni aderenţi, culoarea roşu-foc sau verde-smarald. Ca accesorii, cordoanele din crocodil.

Roberto Cavalli

Un pic rock, un pic punk, griul o înlocuieşte pe Dark Lady. Pielea şi ţesăturile pe tonuri de gri, cu aplicaţii de metal sunt în mare vogă, la fel ca şi muzica lui Jimi Hendriks. Toate marile firme au acceptat această provocare. De la „Moschino” la „Balmain”, de la „Burberry” la „Tatras”.Cu siguranţă, la cocktailuri veţi întâlni doamne strălucind în gri, în nuanţe neutre şi discrete, cu rafinate broderii. Sandalele au tocuri de 12 centimetri. Cele mai fotografiate din ultimele luni sunt Marion Cotillard în „Elie Saab”, Rachel McAdams şi Nicole Richie în „Missoni”, Christina Ricci în „Alberta Ferretti”. Mânecile largi sunt brodate cu cristale de asemenea în nuanţe de gri.

Accesorii hippy la Roberto Cavalli

Până şi bijuteriile strălucesc în argint, aşa cum purtau odată reginele, de la Nefertiti, Teodora, Ermengarda până la Grimilde din lumea poveştilor. Tinerii creatori sunt Fanny Schiavoni, Lucy Hutchings, Shourouk, Sodini, Marzio Forcella pentru Amaltea, Titti Barra, care lucrează în bronz sau aluminiu pe care apoi le îmbracă în argint. „Argintul reprezintă pentru mine luna”, explica renumita creatoare Cristina Rotondaro. Perle, cristale, diamante şi argint. Argintul este cel mai vechi din istoria noastră şi a devenit din ce în ce mai fascinant, cu cât timpul trece”. Argintul este relansat şi către firmele de bijuterii „Chopard” şi „Pomellato”. Argintul revine pentru toate gusturile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.