Funeriu: Invit partidele de opoziţie la o discuţie despre viitorul educaţiei

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îi invită pe preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România, pe baza Legii educaţiei, după ce a fost anunţată promovabilitatea de 44,47 la sută la bacalaureat, înainte de contestaţii.

„Miza, astăzi, doamnelor şi domnilor, este România. Acestă miză este mai mare decât ar putea fi interesele vreunui partid şi de aceea invit preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, în prima declaraţie de presă făcută după anunţarea rezultatelor la examenul de bacalaureat înaintea contestaţiilor.

Ministrul Daniel Funeriu a adăugat că toţi cei care se întreabă de ce avem nevoie de o nouă lege a educaţiei stabilă au primit un răspuns clar duminică, după anunţarea rezultatelor la bacalaureat.

Funeriu a spus că rezultatele examenului de bacalaureat din acest an arată clar că România este la răscruce.

„Aceste rezultate şi comportamentele pe care le-au generat sunt exact oglinda societăţii noastre de azi. Naţiunea noastră trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor oneşti, muncitori, perseverenţi sau dacă vrem să încurajăm în continuare şmecheria, nemunca, superficialitatea şi eludarea lucrurilor”, a declarat Funeriu.

El a precizat că opţiunea echipei sale este a celor care vor să schimbe România.

„Suntem în echipa celor care doresc o Românie fără complexe, o România sigură pe ea, o Românie care îşi ia destinul în propriile ei mâini. Suntem de partea celor care vor o Românie cu fruntea sus, şi nu o Românie cu mâna întinsă, suntem de partea celor care vor o Românie voluntară, şi nu o României a văicărelilor şi a şanselor ratate”, a spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că cei care nu au reuşit acum la examenul de bacalaureat vor avea posibilitatea să participe la sesiunea din toamnă, dar a atenţionat că exigenţa va fi la fel de mare.

„Nu mă aştept la nicio scădere a standardelor nici cu ocazia soluţionărilor eventualelor contestaţii, nici la examenul din toamnă şi la niciun examen de bacalaureat de acum încolo. Ar fi o greşeală capitală din partea cuiva să îşi imagineze că am dat vreun pas înapoi. Vreau să le spun celor care astăzi nu se află printre cei cu succes că mâine, cu condiţia muncii, seriozităţii şi perseverenţei, vor putea şi ei să obţină diploma de bacalaureat”, a adăugat Funeriu.

El le-a mulţumit secretarului de stat Oana Badea, directorilor din minister şi inspectorilor şcolari generali care au organizat în judeţe bacalaureatul.

„Un cuvânt special pentru inspectori şcolari generali, care au rezistat influenţelor de tot soiul, inclusiv politice, şi că nu au scăzut standardele. Cei care şi-au înţeles pe deplin datoria sunt cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi subliniez aici preuniversitar, care prin tot ce au făcut au demonstrat că nu mai doresc să fie părtaşi la niciun fel de rabat de la onestitate, transparenţă şi până la urmă normalitate. Împreună, astăzi, schimbăm atitudini, astăzi schimbăm comportamente şi mentalităţi sedimentate în 20 de ani de interese obscurte în educaţie. Îi invit pe cei mai buni dintre ei să ne fie alături în acest demers pe termen lung”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Peste 200.000 de elevi au fost înscrişi la această sesiune a bacalaureatului, din care 90.765 au promovat înainte de contestaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.