De Ziua Naţională, în teatru de război

În timp ce în țară militarii survolează Arcul de Triumf, de Ziua Națională, la aproape 5.000 de kilometri distanță, în Mali, 120 de soldați români zboară peste deșert, în zone de război. Fac parte din Carpathian Pumas, detașamentul din Mali, care desfășoară misiuni sub egida ONU.

Drapelul României este arborat în aceste zile în Mali, la peste 4.800 de kilometri distanță, în baza Camp Castor, din Gao, acolo unde este dislocat Detașamentul Carpathian Pumas.

„România participă în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU, cu 4 elicoptere de transport și 120 de militari. În cadrul acestei misiuni asigurăm două linii de operații permanente, 24 de ore, 7 zile pe săptămănă, într-un timp de reacție scurt. Prima linie de operații este destinată evacuării aeromedicale cu echipaj specific, iar a doua linie este destinată transportului de trupe și materiale. În afara celor două misiuni de bază asigurăm cu celelalte două elicoptere toate misiunile specifice elicopterelor: de la inserție, extracție, transport, cercetare, recunoaștere și altele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, cdr. Ioan Mischie, comandantul Detașamentului de 4 elicoptere detașat în Mali.

În Camp Castor sunt dislocați piloți, tehnicieni de aviație și medici, iar misiunea lor și provocările sunt cu totul diferite de cele de până acum. Zboară deasupra deșertului, la peste 40 de grade Celsius, într-una dintrele țările în care pericolul nu adoarme niciodată, astfel că vigilența lor e tot timpul la cote maxime.

„Zborul deasupra deșertului este o provocare și poate fi comparat oarecum cu zborul deasupra mării. Reperele de navigație și mijloacele de radionavigație sunt inexistente, legătura radio cu baza este de multe ori foarte slabă, iar distanțele dintre localități sunt foarte mari. În ceea ce privește pericolele, nu putem face compromisuri. Menținerea unei altitudini de zbor sigure și scanarea permanentă a mișcărilor de la sol sunt primordiale. Sunt multe diferențe față de majoritatea misiunilor executate în țară, deoarece aici operăm elicopterele la limitele maxime de performanță”, a spus, pentru MEDIAFAX, lt. Alexandru Ionel Stoica, pilot în cadrul Detașamentului Carpathian Pumas.

„Avem afară, la umbră, 40 de grade. Și sunt cele mai favorabile condiții pe care le poți întâlni în această țară. Așadar, nu te poți aștepta decât la mai multe grade și la condiții mult mai grele, la nopți fără vizibilitate, astfel încât zborul elicopterelor este mult îngreunat”, a explicat mr. Ștefan Vladimir Zahiu, unul dintre medicii detașamentului.

Cea mai dificilă parte a acestor misiuni, susține cdr. Ioan Mischie, este calculul combustibilui, pentru că distanțele pe care operează militarii români sunt foarte mari. Însă provocările sunt și mai mari.

„În primul rând este un mediu specific, este un mediu subsaharian, caracterizat prin temperaturi înalte, prin furtuni de praf, iar în al doilea rând este vorba despre prezența teroristă, care este peste tot în acest teatru de operații și, nu în ultimul rând, dimensiunile teatrului de operații care presupune distanțe foarte mari și o planificare destul de riguroasă a misiunilor”, a mai declarat cdr. Ioan Mischie.

Detașamentul Carpathian Pumas a preluat misiunea de la partenerii canadieni în 15 octombrie. La nici două săptămâni, militarii români au avut prima misiune medicală. Echipajele a două dintre elicopterele IAR 330 L-RM, unul echipat pentru evacuare medicală și unul pentru sprijin, au evacuat un militar ONU care intrase în șoc termic în timpul unei misiuni de patrulare. Acesta este doar un exemplu, pentru că intervențiile echipajului de evacuare medicală sunt cât se poate de diverse, având în vedere că ajută atât personal militar, cât și civil.

Maiorul Ștefan Vladimir Zahiueste este medic specialist Anestezie terapie intensivă la Spitalul Militar Central, iar acum salvează vieți în Mali.

„Funcționez în cadrul echipei MEDEVAC și efectuăm misiuni specifice de evacuare a militarilor din teatrele de operații, în condițiile în care ni se solicită ajutorul, fiind practic în ture de permanență pentru ajutorarea militarilor ONU în principal, care își desfășoară activitatea în teatrul de operații Mali. Activitatea funcționează în cadrul unei medicine operaționale, respectiv aplicarea medicinei militare în cadrul teatrelor de operații, acolo unde se desfășoară inclusiv incidente militare care implică muniție de război sau dispozitive explozive, astfel încât ne adresăm unei patologii destul de variate. Misiunile sunt total diferite față de ceea ce se întâmplă în România, deoarece mediul este total diferit, este un mediu mult mai ostil”, a spus medicul.

De Ziua Națională, aviatorii români dislocați în Mali vor fi la datorie.

„Dacă aș fi fost acasă aș fi preferat să survolez Arcul de Triumf cu formația de elicoptere, la fel ca anul trecut. Am făcut parte din patru parade până acum, așa că pot spune că a devenit o tradiție pentru mine. A fi aici, de 1 decembrie, în prima rotație a Forțelor Aeriene Române, în Africa, este o mare onoare pentru mine. Mă bucur că pot reprezenta țara alături de colegii mei din Detașamentul Carpathian Pumas în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU. Când văd drapelul arborat aici simt o datorie și o motivație de a da tot ce este mai bun. Imaginea României depinde de modul în care noi executăm misiunea. Suntem ambasadori ai României pe teritoriul statului african Mali”, a mai spus pilotul Alexandru Ionel Stoica.

Chiar dacă sunt la mii de kilometri distanță de casă, gândurile militarilor români sunt la cei dragi.

„Din tot sufletul, doresc țării și tuturor românilor ! Sperăm să avem o misiune cât mai bine dusă la capăt și dacă ar fi fost să fiu în țară, mă gândesc cu regret, că sigur aș fi stat alături de familie, alături de copii, alături de soție, alături de cei dragi, dar, în același timp cred că acesta este destinul oricărui militar”, a adăugat Ștefan Vladimir Zahiu.
De 1 decembrie, comandantul misiuni ar fi fost și el, cel mai probabil, la Arcul de Triumf, la paradă, iar apoi ar fi sărbătorit alături de familie. Însă anul acesta, va marca Ziua Națională în Centrul de Operații Tactice.

„Va avea loc o adunare în care vom arbora Drapelul Național și vom marca Ziua Națională, urmată de prezența mea în TOC ( n.r.-Centrul de Operații Tactice) pentru monitorizarea misiunilor în desfășurare și planificarea celor viitoare”, a spus cdr. Ioan Mischie.

Primul anunț oficial al autorităților române despre misiunea din Mali a fost făcut de către președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT din 19 noiembrie 2018.

„În anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”, anunța atunci Klaus Iohannis.

Misiunea ONU din Mali a fost stabilită de Consiliul de Securitate al organizației prin rezoluția 2100, în 25 aprilie 2013, pentru a sprijini procesele politice din acea țară și pentru a îndeplini o serie de sarcini legate de securitate. Mai exact, rolul acestei misiuni este de a sprijini autoritățile de tranziție din Mali pentru a stabiliza țara, se arată pe site-ul ONU.

S-a ajuns la această situație pentru că, în 2012, în Mali a avut loc o lovitură de stat. În urma acesteia, în nordul țării au fost reluate luptele între rebelii tuarergi și forțele guvernamentale, iar zona este acum controlată de gruparea Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawadului. De aici, s-a ajuns la probleme de securitate, acte teroiste și răpiri.

În acest moment, în cadrul misiunii MINUSMA în Mali sunt disolocați aproximativ 13 mii de militari, aproape 2000 de polițiști și 1700 de civili, din zeci de state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Ce ipocrizie. Teatre de operatii. Acolo e razboi, acolo mor romani pentru ca occidentul sa poata sa huzureasca dupa ce isi securizeaza prazile de razboi cu soldatii altora. Dupa ce ca le-am dat tot ce aveam prin biata noastra batatura, le mai dam si viata ostasilor nostri. Trist!

  2. In Mali este aparat de servitori in uniforma Imperiul Colonial Francez si atat!Vai de bietul Mali,plin de aur,petrol si gaze naturale,dar care traieste ca in Epoca Bronzului..

  3. Nu ajungea Amerlocia, acuma ne da si Macronia ordine si ne cheama „sa-i batem covoarele si sa-i ducem la incarcat sifoanele” ! Ce mama dracu’ cauta acesti „Papagali tricolori” (i-auzi acilea, „Carpathian Pumas” !!) in Mali, in afara de faptul ca niste smecheri cu multe table pe umeri se imbogatesc cu comerul cu moarte, mijlocind participarea aiurea a Romaniei unde-a intarcat mutu’ iapa, si citeva firimituri in plus pentru inconstientii care-si risca viata ? Decit sa dirijeze circulatia pe la Bamako, sa gateasca „frites” pentru frantuji sau sa sara pe mine cind se plimba cu conservele pe roti prin satele maliene, cred ca mai bine stateau acasa, la cules de porumb ca pe vremea lu’ mos Ceasca ! (scuze, dar cred ca de Ziua Nationala a Romaniei e o RUSINE sa reamintim participarea Armatei Romane la un nenorocit de neocolonialism !)

  4. Tot auzim armata Romaniei economia Romaniei …pe dracu nimic nu mai este a Romaniei Sa ai spitalele precum grajduriile sa lipseasca medicamente dar tu sa cheltuiesti miliarde in armament armamentistic jafuri si sa aloci 2 la suta din PIB pt ca armata ta sa fie curva sionismului care guverneaza in State din umbra trebuie sa fi criminal .

  5. Si ce dracu cautam acolo? In afara de bani pentru care militarii romani sint dispusi sa isi riste vietile, de saracie, si bifele de pe documentele unor ingrasati de sistem care spun ca sintem „aliati” de nadejde, cam ca Togo cind SUA ataca aiurea-n tramvai prin lume si se declara „forta multinationala”? Rveniti-va, nenorocitilor, ca ati ingropat destui romani care nu meritau sa moara la dracu-n praznic!

  6. Ziua Nationala de 1 Decembrie ofera Interlopilor mioritici in Costume Ministeriale oportunitatea de a-si arata public Nimicnicia prin Tupelul cu care transmit „mesaje de incurajare” Marilor Uitati – Soldatii romani. Siliti sa poarte Razboaiele Altora departe de Tara si de familiile lor. Prost inzestrati, prost antrenati, prost echipati, prost hraniti si prost platiti de catre Marele Cirmaci si Pupincuristii sai de Serviciu, soldatii nostri se roaga zilnic la o Minune Dumnezeiasca ca intr-o buna zi sa se reintoarca acasa intregi la minte si la trup la familiile si copiii lor. Nu pot decit sa-mi exprim Respectul si Gratitudinea pentru talentul si inteligenta nativa de a se adapta rapid si lupta umar la umar pentru a supravietui alturi de American Bro – Buffalo Soldier.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.