De Ziua Naţională. Masă populară organizată la Alba Iulia. Câte porții?

Peste 7.000 de porţii de varză călită cu afumătură au fost pregătite pentru masa populară organizată la Alba Iulia de Ziua Naţională a României, care a fost servită în curtea Palatului Principilor din Alba Iulia, unde accesul s-a făcut etapizat.

După două ore de la primele porţii oferite oamenilor, încă mai erau cam o mie de porţii disponibile. Oamenii au aşteptat liniştiţi, la rând, civilizat, lipsind îmbulzeala din alţi ani.

Bucătarii coordonaţi de către chef Radu Zărnescu au pregătit în acest an varză călită cu cârnaţ sau piept de porc afumate, cu ardei iute sau smântână, în funcţie de gustul fiecăruia, renunţându-se la fasolea cu ciolan.

Pregătirea materiei prime a început cu două zile înainte, iar mâncarea a fost preparată în ceaune de fontă de mari dimensiuni.

Un chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, a pregătit şi el un desert care a fost oferit la masa populară, o uriaşă prăjitură în culorile tricolorului.

Potrivit administraţiei locale, costurile legate de masa populară au fost acoperite din sponsorizări.

Masa populară de 1 Decembrie a revenit anul trecut la Alba Iulia după doi ani de întrerupere cauzată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

În 2022 au fost distribuite participanţilor 7.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi ciolan, în 2019 10.000 de porţii, iar în 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, când au fost prezenţi la Alba Iulia 100.000 de oameni, au fost oferite peste 30.000 de porţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Așa se sărbătorește o zi națională?…rușine!…
    Oare de ziua Franței se dau portii de mâncare?…
    Ne facem dracului de râs cu măscăriciul ăștia…

  2. La mulți ani Românie!
    E timpul ca sa-ti trezești copiii la viata, foame de libertate și de suveranitate.

  3. E tare penibila pomanageala asta cu iz pseudo patriotic. E vizibil ca suntem un neam de nehaliti, de lacomi, de lipsiti de mandrie. Adica eu, tu, el nu ne putem fiarbe acasa un ciolan cu fasole? E caraghioiasa inghesuiala asta la haleala gratis. Maniera marlaneasca.

  4. Dacă erau cârnați cu fasole mergeam și eu , așa nu am mers, nu-mi place varza. Ce aberații, ultima oară când am fost după nebunia la cîrnați ,unde si-au rupt oasele pentru niște „terci” de fasole în caserole de plastic am asistat la un concert al unei proaspete pseudovedete câștigătoare al unui concurs la PROTV din care nu am înteles nimic , nici cuvinte ,nici muzică. A fost penibil , am plecat cu un gust amar. Noroc că nu a fost an electoral să mai fi văzut și chiciuri electorale. Oricum a fost suprasaturată chestia care nu a gustat-o nimeni cu „Basarabia e România” pe toate gardurile ,podurile și zidurile oamenilor.

  5. Nici cu carnati si sarmale nu-i mai scot hotomanii cei mari pe oameni la astfel de aniversari trucate. Mai repede ii aduna Georgica Aur cu gargara sa.

  6. Este cit se poatede penibil ca o asemenea zi inportanta pt. tara asta ,sa fie sarbatorita cu metode de genul parastaselor.

  7. nu e chiar asa. Nu-i mai injurati pe români decat in masura in care se lasa condusi de maghiarizatul Havra, secesionistul impotent cu parăzile lui haustriece admirate de gură-cască.

  8. pt ca nu stiu ce sentiment nutresc oamenii care vor sa manance la adunari precum targurile, zilele importante, gratis sau cu plata mi se pare nefiresc sa mananci in multime, cand poti merge intr-un local linistit cu apa curenta. Poate este in memoria sangelui de pe vremea transhumantei cand pregateau mancare unde apucau si nu in vatra. In cazul acesta eu mi-am pierdut memoria de nu ma fascineaza mancarea la ciaun. Deosebirea dintre ciobani si agricultori este milenara, unii seminomazi, altii ramasi sa apere satul de navalitori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.