Decizie majoră luată de Kiev şi rebelii proruşi

UPDATE Președintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri că Ucraina a semnat, la Minsk, un „protocol preliminar” cu rebelii proruşi pentru încetarea focului începând cu ora locală 18:00 (ora României 17.00).

După semnarea „protocolului preliminar”, preşedintele ucrainean a ordonat armatei să înceteze ostilităţile în estul ţării vineri, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), transmite AFP.

„Ordon şefului Statului Major al forţelor armate să înceteze ostilităţile începând de la ora (locală) 18.00, pe 5 septembrie”, a anunţat preşedintele ucrainean, citat de serviciul său de presă.

Protocolul a fost semnat în cadrul negocierilor de vineri de la Minsk dintre OSCE-Rusia-Ucraina și liderii separatiștilor de la Donețk și Lugansk.

Poroşenko a subliniat vineri că împărtăşeşte împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin „o responsabilitate comună” pentru ca armistiţiul să „dureze mult timp” în estul Ucrainei, transmite AFP.

„Armistiţiul are la bază un acord la care s-a ajuns în cursul convorbirii mele telefonice cu preşedintele rus Putin. Acesta este motivul pentru care cred că (…) este de-acum responsabilitatea noastră comună de a face ca acest armistiţiu să dureze mult timp”, a declarat el la Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie.

Poroșenko a anunţat, de asemenea, că militarii reţinuţi de către cele două părţi, atât cei din armata ucraineană, cât şi rebeli proruşi, vor fi „foarte probabil” eliberaţi sâmbătă.

„Sunt foarte mulţumit” de acordul la care s-a ajuns la Minsk cu separatiştii, a adăugat el, apreciind că speră ca acesta să fie „baza unei soluţii paşnice” la conflictul care s-a soldat cu peste 2.600 de morţi în estul Ucrainei.

Documentul semnat ar conține 14 puncte printre care încetarea focului și schimbul de prizonieri. Discuţiile privind un armistiţiu în Ucraina au început vineri la Minsk, în cadrul „grupului de contact”care reuneşte Rusia, Ucraina, separatiştii şi OSCE, a anunţat vineri un oficial belarus de rang înalt.

Această reuniune de la Minsk a „grupului de contact” este cea mai recentă tentativă de a încheia un armistiţiu în estul Ucrainei, după cinci luni de confruntări violente.

Separatiştii proruşi au fost reprezentaţi de „premierul” Republicii populare autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, şi de omologul său din „Republica Lugansk”, Igor Plotniskii.

Pe contul oficial de Twitter al rebelilor din Doneţk a apărut mesajul „Reprezentanţii Republicii Populare Doneţk, ai Republicii Populare Lugansk şi ai Ucrainei au semnat un protocol de încetare a focului”.

Vineri, preşedintele Petro Poroşenko declara pentru BBC că este “absolut neîncrezător” că încetarea focului va fi respectată, însă că el şi forţele armete ucrainene vor face tot ce le stă în putinţă pentru a restabili pacea.

Într-adevăr, în jurul oraşului Mariupol, port la Marea Neagră, s-au dat lupte intense în cursul zilei de vineri, ducând la speculaţia ca rebelii susţinuţi de Rusia doresc să ocupe acest punct strategic până la semnarea acordului de încetare a focului.

Totodată, a scris The Guardian, nu este limpede dacă Ucraina a acceptat toate punctele planului de pace al lui Vladimir Putin înainte de a semna acordul preliminar de încetare a focului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.