Decizie radicală a ministrului Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a elaborat un proiect de act normativ privind reforma instituțională a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), prin desființarea structurilor intermediare ale acestuia și reducerea costurilor aferente.

În prezent, ISC are atât aparat central, cât și inspectorate regionale și județene. O analiză asupra activității inspectoratului a relevat o suprapunere a atribuțiilor la nivel central, regional și județean, a spus ministrul Dezvoltării.

„19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean”, a anunțat Cseke Attila.

ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții. Din analiza ministerului a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean.

Totodată, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind acoperite exclusiv de inspectorii județeni.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Dezvoltării, Inspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1.016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.

„Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, a mai spus ministrul Cseke Attila.

El a anunțat că săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Are dreptate. ISC e plin de spagari si pile. Sa te fereasca D-zeu sa vrei ceva legal de la ISC ca mai intai decartezi sau te trimit dupa cai verzi pe pereti. Probabil ca nu acelasi lucru se intampla cu dezvoltatorii potentati si cu politicienii care i-au numit pe unii dintre salariatii pe bani multi ai ISC.

  2. Si directiile agricole de la judete sa fie desfiintate, sunt inutile!Fermierii nu au nevoie de papagali

  3. D-ul Cseke este expert in desfiintari. Ia intrebti-l in regimul Basescu-Boc cate spitale a desfiinta ca ministru al sanatatii?

  4. In epoca Boc-Petrov netrebnicul a inchis peste 60 de spitale! Mai bine intrebati-l cati oameni are pe suflet, cati au murit la portile spitalelor cu lacate puse! Intr-o tara normala, asta era acum dupa gratii!

  5. Boanghenul stie oare la ce serveste ISC? Nu va luati dupa ” constructorii particulari „, care nu respecta standardele si normativele si lucreaza dupa ureche. Deja se fac o groaza de greseli in constructii. Imbecilul asta habar n-are. El e pus sa taie si sa inchida. Tot asa a inchis si spitale. Numai o activista bolsevica, ca Doina c..tului poate sa fie de acord cu asta.

  6. Ați avut printre voi o inteligență remarcabilă, un chimist de excepție, care a fost recomandat de securiști drept colaborator al savantei de renume mondial in epoca de aur, pe meritate. A ajuns parlamentar senator și a făcut uneori rânduială printre borfași, fapt pentru care l-au făcut in toate felurile,.”drujba lui Dumnezeu”,..”kerestoy” și fel de fel,.Azi aveți un alt maghiar excepțional, o inteligență strălucită, pe Cseke Attila,.A fost o scurtă vreme ministru al sănătății., Ideile lui nu au putu fi puse in aplicare, azi aveai poate un sistem sanitar reformat, funcțional.. Deci nu e de acuzat in niciun fel, căci de fapt nu a reușit nimic. A plecat prea repede din post. Insă fii pe fază și atent de ce poate și cu siguranță va face, de veți zice un secol de bogdaproste.

  7. Daca si Csekeke asta are mutra inteligenta si-l consideri exceptional, imi inchipui cum aratati voi, boanghenii subdezvoltati cerebral.

  8. Disoluția autorității statului român în teritoriu este ceea ce urmărește acest ins, nu eficiența costurilor. O să vedeți că va urma o lege în care aprobările de construcții vor fi date de consiliul local, care în unele localități din Ardeal este dominat de maghiari. Aici vor să ajungă.
    Subscriu la afirmațiile unor comentatori de mai sus, că un gropar din epoca tăierilor fără creier, plătite în vieți omenești, inclusiv de mulți unguri, nu ar mai fi trebuit adus ministru, indiferent de etnie.

  9. Attila a inchis 67 spitale pe vremea lui Basescu in 2011. Niciunul din Harghita si Covasna. Acum reduce cheltuielile pe seama judetelor romanesti. Bravo romani fara memorie fara logica si fara creier, meritati sa fiti fraieriti pt ca sunteti prosti! Ura voastra tampita pe PSD v-a duce la pierderi teritoriale intr-un final. Atata va duce capul..

  10. Legea 10/1995-legea calitatii in constructii.La artic.20 alin2 se precizeaza:”controlul de stat al calitatii in constructii se exercita de catre ISC”.La acelasi articol alin.3 se precizeaza:prin exceptie dela prevederile alin.2,NU se supun controlului de stat al calitatiiin constructii exercitat de catre ISC locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor.La art.43 alin1 se precizeaza ca ivestitorii si proprietarii au obligatia sa vireze catre ISC o suma echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea,(fara tva)lucrarilor……fara a prevedea vreo exceptie.Atata timp cat ISC nu exercita acest control ,DE CE MAI PERCEPE ACEASTA TAXA ??!!!!(aceasta situatie am trait-o personal in2020)

  11. felicitari ISCul este doar un organism corupt care a fost preluat din comunism…trebuie desfintat cu totul..

  12. @tibi1
    Harghita dar mai ales Covasna sunt fix pe falia seismică din Vrancea, de peste munte, de unde mai pică și câte un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter. Când o să zaceți 2 săptămâni îngropați în molozul din „comunism”, înjurând din ce în ce mai slab în limba maghiară, să vă aduceți, vă rog, aminte de „inteligența strălucită” (citat din Marele Urs) care a trimis la plimbare din zona voastră experții ISC. E adevărat în Harghita este nevoie mai mult de țapinari, nu de ingineri în construcții. Și asta, după ce același „înțelept” ungur a închis spitale în Mureș, Satu-Mare, Cluj la porțile cărora și-au găsit sfârșitul și zeci de maghiari ardeleni, plimbați sute de km fără asistență medicală corespunzătoare, timp în care, au murit cu ochii la perfuzia din salvare.
    O zi bună.

  13. Inspectoratul de Stat in Constructii a fost infiintat ca un organism independent, in directa subordine la primului ministru. Inspectorii au fost alesi pe criterii de competenta dintre inginerii cu experienta in proiectare si executie. toate constructiile importante erau verificate in faza de realizare si receptie. Primul care a inceput devalorizarea ISC a fost Bombonel Nastase, care a numit-o pe incompetenta Irina Jianu inspector general, numai pentru ca i-a facilitat lui niste aranjamente. Dupa asta, numirile inspectorilor s-au facut numai dupa criterii politice, asa cum se fac si azi, acestia fiind preocupati doar sa ia spaga si sa inchida ochii la nereguli. Se construieste in draci fara autorizatie si nimeni nu e tras la raspundere. Nu se pune problema desfiintarii ISC si a filialelor lui, ci inlocuirea incompetentilor cu profesionisti. Urmatorul seism major imi va da dreptate.

  14. LA fel trebuie desfintate si Inspectoratele scolare si atributiunile stricte de invatamant trecute la Primarii,
    iar profesorii pusi pe pile politice acolo si pe salarii babane,fara sa faca decit hartii fara valoare sa treaca
    la catedre la scoli inapoi.A promis presedintele Iohanis asta,mai demult dar a uitat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.