Decizii arbitrare care au creat haos la Opera Naţională Bucureşti

Dezvăluirile despre neregulile de la Opera Naţională Bucureşti publicate de cotidianul.ro au devenit şi obiectul unei anchete făcute de jurnaliştii de la Romaniatv.net.

Ciprian Demeter a scris în Cotidianul despre haosul creat de deciziile arbitrare ale managerului Fănel Ignat, care a înţeles să facă din Opera Naţională Bucureşti un loc pentru satisfacerea unor interese personale, aruncând în derizoriu şi prestigiul instituţiei şi talentul unor artişti de renume care s-au bucurat de-a lungul timpului de apreciere internaţională.

Pe durata stării de urgență, managerul Operei Naţionale Bucureşti, domnul Fănel Ignat, a înţeles să dispună o serie de măsuri precum: anularea spectacolelor, interzicerea accesului personalului artistic în instituție; stabilirea unui număr limitat de angajaţi din cadrul personalului administrativ pentru asigurarea permanenţei, stabilirea programului de lucru al personalului artistic prin studiu la domiciliu (n.r. activitatea normală a personalului artistic presupune ceea ce se cheamă program inegal de lucru, fiind pontat 4 ore pentru activitatea în instituţie, 4 ore pentru studiu individual acasă).

După încetarea stării de urgenţă şi odată cu instituirea stării de alertă, managerul Operei Naţionale Bucureşti a decis să păstreze instituţia închisă, în ciuda insistenţelor artiştilor de a-şi relua cel puţin programul de studiu.

În plus, pe toată perioada activităţii desfăşurate la conducerea Operei Naţionale Bucureşti, managerul general Fănel Ignat a dezvoltat o adevărată pasiune pentru tot felul de colaboratoare anonime care nu s-au remarcat cu nimic în activitatea pe care au desfăşurat-o. Aceste colaboratoare au apărut, probabil, în cadrul instituţiei dintr-o exaltare a managerului Ignat pentru persoane de sex feminin dornice de afirmare cu orice preţ.

Un exemplu dat de Ciprian Demeter în cotidianul.ro este Monica Ghinea, angajată a Operei Naţionale Bucureşti, după o perioadă de 16 ani în care şi-a desfăşurat activitatea la Parcul Lacul Tei, pe postul de secretară.

Pentru a o instituționaliza pe post, cu toate că legea nu-i permitea, a publicat pe site-ul instituției anunțul cu scoaterea la concurs a postului de Șef Serviciu Achiziții Publice. Concursul a fost ulterior anulat, iar doamna a fost încadrată pe postul de consilier juridic la Serviciul Juridic al ONB.

Contactat de RomaniaTV.net, directorul-manager general Fănel Ignat a explicat că Monica Ghinea a fost angajată în baza articolului 21 pe 2007 (n.r. – referire la Ordonanța nr. 21/2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic). Fănel Ignat a mai declarat că a anulat concursul pentru că a observat nişte nereguli, dar nu a explicat şi cum Monica Ghinea a continuat sa întocmească şi să semneze documente din funcţia de Şef Serviciu Achiziţii.

Potrivit Romaniatv.net, diferenţa dintre cele două posturi între care oscilează protejata managerului general Fănel Ignat este una de câteva mii de lei bune pe lună.

Conform listei funcţiilor existente în ONB la data de 1 ianuarie 2020, venitul brut lunar al unui şef serviciu gr. II, precum cel pe care a activat o lungă perioadă de timp Monica Ghinea, este cuprins între 8965 de lei şi 10841 de lei (inclusiv spor de 15% din salariul de bază şi indemnizaţie de hrana de 347 lei).

În schimb, un „simplu” consilier juridic cumuleaza un venit brut lunar de 6879 de lei (inclusiv spor de 15% din salariul de bază şi indemnizaţie de hrană de 347 lei), potrivit romaniatv.net

Jurnaliştii romaniatv.net mai scriu că după dezvăluirile din cotidianul.ro Fănel Ignat a inceput distribuirea bruscă a unor tinere studente, iar cu una dintre ele a fost surprins îmbrăţiţându-se în parcare.

La întrebările RomaniaTV.net, Fănel Ignat a declarat că are partneriate cu studenţii, fiind profesor universitar, şi că nu vede care este problema.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. După cum putem observa Ministerul Culturi parcă nici nu există în această poveste. Această instituție nu este în subordinea acestui minister? Păcat că în acest mod se distruge cultera acestui popor.

  2. totul se intampla pentru ca oamenii nu sunt uniti. din pacate fiecare isi urmareste propiul interes. ce s-ar intampla daca angajatii – TOTI – si colaboratorii Operei Romane s-ar aduna zilnic in fata si ar intrerupe orice activitate blocand orice miscare a acestui mic tatuc…? NU SUNT UNITI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.