![Masini-vanzare-ANAF-2022](https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2023/11/16/Masini-vanzare-ANAF-2022-1000x600.jpg)
Declaraţia Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziţie între cele două sisteme de declarare, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declaraţia Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar aşa intenţionăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei. Declaraţia Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declaraţia Unică Inteligentă şi valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanţelor pentru Profit.ro.
e-Factura va avea un rol în ce priveşte controlul deducerilor de cheltuieli, însă contribuabilul care va depune Declaraţia Unică Inteligentă va putea aduce modificări, cu explicaţii însă.
Revoltele împotriva sărăciei vor începe la sporirea taxelor!
Zice o vorbă din bătrâni: „Nu pune toate ouăle în acelaşi coş!”
Se pare că domnul ăsta, care este vremelnic ministru de finanţe, n-a auzit-o, fiind ocupat să înţeleagă sistemul contabil din România – cel mai greoi de pe tot continentul.
„…interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport.” – asta reprezintă o invitaţie la adresa hakerilor de pretutindeni să se distreze nişel, ca să-şi „facă” mâna.
Pică una – automat pică toate, că aia înseamnă „interoperabilitate”.
Aşteptăm cu drag.