Deficitul comercial a crescut cu 1,9% în primele opt luni

Deficitul comercial a crescut în primele opt luni cu 1,9% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6,09 miliarde de euro, deşi exporturile au crescut într-un ritm uşor mai rapid decât importurile, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Exprimat în lei, deficitul comercial a avansat uşor în primele opt luni, cu 0,45% faţă de perioada similară a anului trecut, la 25,38 miliarde de lei.

Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de aprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-aprilie, cu valori ce se situează în intervalul 1,6% – 4,5% faţă de lunile corespunzătoare din anul 2009, şi deprecierii monedei naţionale în perioada mai-august cu valori ce se situează în intervalul 0,1% – 1,1%, faţă de intervalul similar din 2009.

Exporturile realizate în perioada ianuarie – august au fost de 97,2 miliarde lei (23,3 miliarde euro), iar importurile au însumat 122,6 miliarde de lei (29,4 miliarde de euro). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, exporturile au crescut cu 23,5% la valori exprimate în lei (25,1% în euro), iar importurile au avansat cu 17,9% în lei (19,5% în euro).

De altfel, aproape în fiecare lună din 2010 exporturile au crescut mai rapid decât importurile.

În luna august, exporturile au însumat 11,74 miliarde de lei (2,76 miliarde euro), iar importurile s-au plasat la 14,25 miliarde de lei (3,35 miliarde de euro). Comparativ cu luna august 2009, exporturile au crescut cu 25,9% la valori exprimate în lei (25,2% în euro), iar importurile au crescut cu 14,4% în lei (13,7% în euro).

Exporturile au scăzut în august cu 18% faţă de luna precedentă, atât la valori exprimate în lei, cât şi la valori exprimate în euro, iar importurile s-au redus cu 16,4% în lei (16,3% în euro).

Deficitul comercial a fost în luna august de 2,5 miliarde lei (593,6 milioane euro), mai mic cu circa 20% atât exprimat în lei, cât şi în euro.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primele opt luni a fost de 70,5 miliarde lei (16,88 miliarde de euro) la expedieri şi de 88,79 miliarde lei (21,26 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând 72,5% din total exporturi şi 72,4% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele „maşini şi echipamente de transport” (42% la export şi 34,9% la import) şi „alte produse manufacturate”* (34,2% la export şi respectiv 30,9% la import).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.