Degringoladă pe burse: Şoc la BVB

Cu 5% se depreciază indicele principal BET în primele minute ale şedinţei de tranzacţionare de luni, la aproximativ 10.800 de puncte, adică un minim din martie 2021 încoace, în condiţiile în care bursele europene sunt pe minus într-o zi extrem de volatilă pentru pieţele de acţiuni.

Astfel, potrivit datelor agregate de ZF, de la o capitalizare de 199,4 miliarde de lei în şedinţa de vineri, bursa începe săptămână la o valoare totală a companiilor de 187,4 miliarde de lei, adică 12 mld. lei s-au evaporat în doar câteva minute. De la începutul lui 2022 BET are minus 17%

Din rândul companiilor din prima ligă bursieră Banca Transilvania scade cu 8%, Nuclearelectrica cu 10%, MedLife cu 9%, Petrom cu 5%, BRD cu 4%, TeraPlast cu 12%, One cu 12%, arată datele agregate de ZF.

“Pur şi simplu toată lumea vinde ca să-şi marcheze din ce profituri mai sunt de marcat ori ca să-şi limiteze pierderile. Şi nu e doar la noi aşa, ci şi pe bursele europene”, spune un broker consultat de ZF.

Degringoladă pe piețele europene

Preţul barilului de petrol Brent, referinţă pentru piaţa europeană, se apreciază puternic luni iar acţiunile europene scad cu 4-5% prin prisma contractelor futures într-o tranzacţionare frenetică.

Mișcările au loc în condiţiile în care riscul unei interdicţii americane şi europene asupra produselor ruseşti şi întârzierile în negocierile cu Iranul au declanşat ceea ce se anunţa a fi un şoc stagflaţionist major pentru pieţele mondiale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

La ora redactării acestei ştiri preţul barilului de petrol brent este cotat la 125 de dolari pe unitate, după ce a spart chiar 130 de dolari pe baril, plus 8% faţă de şedinţa precedentă, în timp ce bursele, prin contractele futures, scad cu 4,5% pentru Varşovia, 4% pentru Frankfurt, 3,3% pentru Paris şi Milano, 2,6% pentru Madrid.

Pe de altă parte, euro a scăzut la un nou minim al ultimelor 22 de luni în raport cu dolarul, ajungând la paritate faţă de francul elveţian, care reprezintă un bun refugiu, iar mărfurile de toate felurile sunt în creştere, în condiţiile în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu dă nici un semn de linişte, notează Reuters.

„Dacă Occidentul taie cea mai mare parte a exporturilor de energie ale Rusiei, ar fi un şoc major pentru pieţele globale”, spune economistul şef al BofA, Ethan Harris.

El estimează că pierderea celor 5 milioane de barili ai Rusiei ar putea duce la dublarea preţului petrolului până la 200 de dolari pe baril şi la scăderea creşterii economice la nivel global.

Şi nu este vorba doar de petrol, preţurile materiilor prime având cel mai bun început de an din 1915 încoace, potrivit BofA. Printre numeroasele mişcări de săptămâna trecută, nichelul a crescut cu 19%, aluminiul cu 15%, zincul cu 12% şi cuprul cu 8%, în timp ce contractele futures pentru grâu au crescut cu 60% şi porumbul cu 15%.

Acest lucru nu va face decât să se adauge la pulsul inflaţionist global, în condiţiile în care se aşteaptă ca datele privind preţurile de consum din SUA din această săptămână să arate o creştere anuală de un nivel stratosferic de 7,9%, iar măsurarea de bază de 6,4%.

„Având în vedere că potenţialul de stagflaţie este foarte real, este probabil ca BCE să menţină o flexibilitate maximă cu programul său de achiziţie de active la 20 de miliarde de euro până în trimestrul al doilea şi, potenţial, şi dincolo de acesta, amânând astfel efectiv calendarul de majorare a ratelor”, spune Tapas Strickland, economist la NAB, citat de Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. ha ha ha ha ha

    hotia e la ea acasa la bursa. sa crape toate! si vor crapa, pentru ca este in legea firii. nu aia a lui pandele…

  2. Cretinii … în loc să-și lege câinele și să facă din Ucraina o zonă demilitarizată tampon, unul extrem de avantajhos inclusiv pentru România, ei l-au ațâțat pentru a trezi marele urs. Apoi, în inteligența lor nemăsurață dîn bulele în care trăiesc, îngurajându-se unul pe altul au început aplicarea de sancțiuni Rusiei poate reușesc să-l dea jos pe Putin, sancțiuni economice cu efect de bumerang. Efectul acestor sancțiuni or să doară mai mult pe cei care le-au aplicat decât pe ruși. În altă ordine de idei, dacă îl dau jos pe Putin, ei își imaginează că vine unul gen Zelinski, dar să nu vină Șoigu și atunci să vedem pe unde scoate cămașa occidentul. Nu știu ce au fumat decidenții euro-atlantici, dar are efecte puternice.

  3. Daca bursele europene sunt pe minus,cine sunt aceeia care cumpara actiunile?Daca sunt pe minus de ce cresc galopant preturile,cand se stie,ca pentru produsele importante,: petrol,gaz,energie,grau etc. Al si alte metale,etc contractele se fac pe minim 1 an.Justificarea cresterii preturilor,si anume,,ingrijorarea ,,nu gasesc acest termen in economia de piata ca ar sta la baza inflatiei. Planificarea jocului de-a razboiu,este pentru crearea speculei si a ingineriilor financiare,pe care poate le vom afla peste ani..Sufera firmele mici si prostimea.Restul castiga.Apropo,de asta erau reclame la tv,pana acum sa jucam la Bursa?

  4. Aveti 3 variante de investitii cu randament qvasiegal:
    -cumparat actiuni la orice bursa
    -cumparat imobiliare
    -predat mie banii, fara chitanta, in Piata Ferentari (ca sa va bucurati daca ramaneti cu portofelul cu acte)
    Va astept!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.