Demonstraţie de forţă a armatei braziliene

Mii de militari şi poliţişti brazilieni, ajutaţi de elicoptere, au efectuat sâmbătă o vastă operaţiune împotriva bandelor armate care domină mai multe favele la Rio de Janeiro, soldată cu cel puţin doi morţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

La exact un an de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, ”Oraşul Minunat” arăta în unele locuri ca o adevărată zonă de război.

Operaţiunea are loc în urma unei multiplicări a furturilor de camioane de transport de bunuri şi în contextul în care 10.000 de bărbaţi sunt mobilizaţi la Rio, de opt zile, pentru a lupta împotriva unui val de violenţe.

Raidurile poliţiei şi armatei au fost lansate sâmbătă în zori, în patru favele în Zona de Nord a Rio şi în alta în Zona de Vest, cu 40 de mandate de arestare, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al secretarului Securităţii statului Rio (Seseg).

Aproximativ 3.600 de militari au fost mobilizaţi împreună cu peste 1.300 de membri ai forţelor de poliţie, a precizat Seseg, care a anunţat că două persoane au fost ucise în confruntări în favelele Lins şi Sao Joao.

”Chiar dacă noi suntem hotărâţi să oprim suspecţii fără un foc de armă, dacă infractorul trage, poliţistul trebuie să răspundă”, a declarat conducătorul Seseg Roberto Sa într-o conferinţă de presă.

Până sâmbătă la prânz, 18 persoane au fost arestate, iar autorităţile au confiscat trei pistoale, două grenade, 16 maşini, o motocicletă şi o cantitate neprecizată de droguri, a adăugat el.

”Forţele armate au încercuit unele dintre aceste zone şi se desfăşoară în locuri strategice”, a anunţat anterior Seseg. ”Anumite rute au fost închise circulaţiei, iar spaţiul aerian este controlat de către aeronave (…) în sectoarele în care intervin forţele armate”.

Zeci de militari erau postaţi la intrarea în favela Lins, cu degetul pe trăgaciul puştii de asalt, în timp ce două jeepuri blocau drumul de acces, a constatat un jurnalist AFP.

Orice persoană care părăseşte favela era minuţios percheziţionată. Un bărbat a fost îndelung interogat cu privire la o cicatrice de pe burtă, iar altul a fost percheziţionat cu mai mult zel ca alţii, din cauza unui volum din rucsacul său, care s-a dovedit a fi o Biblie.

”E o adevărată tensiune în atmosferă, ne este frică”, a declarat pentru AFP Vanuza Barroso da Silva, în vârstă de 23 de ani, care a încercat în zadar să se ducă la serviciu, într-un supermarket. ”Suntem trataţi ca şi cum am fi mai puţin decât nimeni”, s-a revoltat tatăl ei, Roberto, în vârstă de 46 de ani.

”Abia putem să ieşim să ne ducem să be o bere în Zona de Nord a Rio”, adaugă Marta, în vârstă de 40 de ani, care, ca mulţi alţi locuitori ai favelei, nu a vrut să-şi dea numele de frica represaliilor.

Rio a înregistrat în primul semestru cel mai mare nivel de viokenţe din 2009 încoace – 3.457 de omucideri, cu 15% mai multe decât în aceeaşi perioadă a lui 2016, potrivit unor date de la Institutul pentru Securitate Publică (ISP).

De la începutul anului, 93 de poliţişti au fost împuşcaţi la Rio. Ultima victimă în rândul poliţiei este un sergent din cadrul Poliţiei Militare, ucis prin împuşcare sâmbătă, în maşina sa.

Jaful camioanelor grele sunt tot mai frecvente. Posturile de telviziune difuzează cu regularitate imagini surprinse de camere de supraveghere în care apar camioane obligate să oprească în faţa unor maşini care li se pun în drum. Încărcătura este devalizată în câteva minute de zeci de răufăcători.

Potrivit Federaţiei Industriilor Statului Rio, 10.000 de cazuri de furt al încărcăturilor au fost semnalate anul trecut, în principal pe rute de acces în megalopolisul cu 6,5 milioane de locuitori.

Silva

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.