Deputat român în Ucraina: „Vom face maximalul pentru a aduce România la noi”

Singurul reprezentant în noul Parlament de la Kiev al etnicilor români din Ucraina a vorbit la RFI despre drepturile minorităţii române din această ţară.

Grigore Timiş precizează însă că nu se consideră totuşi “unicul” etnic român al administraţiei, în condiţiile în care preşedintele Petro Poroşenko, pe ale cărui liste de partid a candidat, vorbeşte limba română.

Acesta susţine că tendinţa de aplicare a limbii române în treburile oficiale ale zonelor unde românii sunt majoritari va continua.

Întrebat despre o acţiune legislativă pentru românii din Ucraina, Grigore Timiş a răspuns: „(…)în Parlament pentru români am să fac mult pentru că mi-au încredinţat voturile. Au votat pentru mine practic toţi cei legaţi de circumscripţia 203 unde locuiesc etnicii români. Le sunt foarte recunoscător pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi am să fac tot posibilul ca interesele etnicilor români din Bucovina, din regiunea Cernăuţi şi în general a românilor din Ucraina să fie respectate. Am să joc la maximum pentru toţi românii care au nevoie de ajutor. Locuim la graniţă cu comunitatea europeană şi prin intermediul familiilor româneşti care au legături de prietenie, frăţeşti cu românii din patria mamă cred că vom face maximalul pentru a aduce România la noi”.

Despre colaborarea cu autorităţile române, în calitate, acum, de parlamentar, Grigore Timiş a spus: „Neapărat am să fac o vizită în România. Am mulţi colegi în judeţele Suceava, Botoşani de la care primesc şi acum felicitări şi mă susţin. Contacte bune avem şi cu doamna consul general (al României la Cernăuţi, n.r.), Eleonora Moldovan, o femeie cu inimă mare şi o adevărată patriotă care nu rămâne indifentă la problemele românilor din regiune. Am să fac numaidecât o vizită şi la Bucureşti să mă întâlnesc cu oamenii care alcătuiesc elita politică a României. Voi face tot posibilul ca împreună să punem umăr la umăr să ajutăm românii din Ucraina.

În contextul problemelor, cum ar fi de pildă dificultatea de a trece în Ucraina cu cărţi în limba română, politicianul a fost întrebat dacă ucrainenii au reuşit să treacă peste aceste accese naţionaliste.

“Bucovina în general şi românii din Ucraina nu au probleme, nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte ajutorul cu cărţi, ajutorul cu alte bunuri materiale. Sunt nişte obstacole tehnice care trebuie remediate prin schimbarea legii pentru a face posibil pentru ONG-urile care doresc să aducă peste graniţă cărţi. Ideea este să fie mai comod pentru aceste organizaţii să aducă nu doar cărţi, dar şi alte bunuri materiale de care are nevoie minoritatea noastră.

Câţi români şi câţi moldoveni sunt în prezent în Ucraina

„Cifra e mare ( …) pentru că satele româneşti au o dinamică bună în ce priveşte creşterea populaţiei şi când se va face un nou recensământ va arăta clar că românii sunt mult mai mulţi decât la ultimul recensământ, cel care a fost în 2001.

Despre stadiul legii privind limbile regionale

„(…) legea a trecut atunci mai mult pentru interesele ruşilor, dar au fost acceptate şi interesele românilor. S-a primit şi la noi în Ţinutul Herţa, unde etnicii români sunt majoritari legea despre folosirea limbii române. Multe sate româneşti au primit de asemenea hotărârea de a folosi limba română în activitatea lor la nivel de comună, de comunitate, de sat şi mă gândesc că această tendinţă va continua odată cu demersurile noului guvern de apropiere de Europa, de a atrage cât mai mult comunitatea europeană să înţeleagă problemele Ucrainei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.