Deputații au îmblânzit split TVA

Limitele de datorie de TVA peste care o firmă trece automat, fără notificare, la TVA split au crescut de zece ori față de cele inițiale. De asemenea, termenul până la care o firmă poate regla o datorie scadentă pentru a nu fi supusă TVA split a fost urcat de la 30 de zile la 60 de zile iar termenul până la care o firmă este obligată să treacă la TVA split a crescut de la 5 zile la 30 de zile. Acestea sunt modificările pe care Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților le-a făcut la actul normvativ privind plata defalcată a TVA. Conform legii de aprobare a ordonanței de guvern votată de Senat la finele lunii octombrie, începând cu 1 ianuarie 2018 au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1.500 lei în cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice. În comisie, deputaţii au adăugat câte un zero acestor sume, majorând semnificativ plafoanele. Astfel, urmează să aplice split TVA doar firmele care la finalul anului 2017 au datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii), 5.000 de lei (firme mici şi persoane fizice), şi dacă acestea nu sunt achitate în ianuarie 2018. Totodată, măsura se va aplica şi companiilor care începând cu 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenţă mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei. Rămân sub aplicarea legii, în continuare, firmele în insolvenţă.

„Doar cei care sunt în insolvenţă sau care au restanţe vor fi obligaţi să-şi deschidă un cont special TVA în care să transfere ceilalţi suma aferentă TVA în acest cont. Întrebarea este: terţii pot fi unii care au acelaşi regim de split TVA sau unii care nu au regim de split TVA? Aşa cum e forma de la Senat, îi include pe toţi. Şi cei care sunt în regim TVA, şi cei care nu sunt în regim de split TVA, dar sunt puşi în situaţia să facă plăţi de facturi emise de cei în regim de split TVA, trebuie să le plătească splitat. Deci, fiecare factură va genera două ordine de plată: unul în contul de TVA, unul în contul principal al emitentului de factură. Propunerea venită din partea Camerei consultanţilor fiscali şi a Coaliţiei pentru dezvoltare şi a tuturor reprezentanţilor mediului de afaceri este aceea ca să eliminăm obligativitatea celor care nu sunt în sistemul split TVA să facă plăţile splitate. Pe cale de consecinţă, ei ar trebui să facă plăţile în contul principal furnizorului, iar alimentarea contului de TVA să o facă furnizorul de bună voie, din banii pe care îi încasează”, a declarat preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, după şedinţă.

În forma aprobată de Senat în urmă cu câteva săptămâni, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă. Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată deflacată a TVA beneficiază de două facilităţi. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.