Der Spiegel: Taxa pe fast food din România e fără precedent în lume

Nicio altă măsură luată de vreun stat care încearcă să stimuleze alimentația sănătoasă nu ar fi mai drastică, se arată într-o analiză din Der Spiegel, citată de Gândul.infoSecretarul de stat Adrian Streinu-Cercel susține propunerea lui Cseke și a descris ca susceptibile de taxare toate produsele care conțin E-uri, aditivi, grăsimi și sare. Exceptate vor fi apa, sucurile naturale, legumele, fructele și produsele bio. Der Spiegel notează că ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, nu este convins că taxa va fi aprobată și că există opinii potrivit cărora o nouă taxă nu va îmbunătăți sistemul sanitar din România afirmă zf.ro.

Dacă s-ar aproba, "taxa pe fast food" din România va fi prima constrângere fiscală de acest tip, cu implicaţii imediate asupra firmelor din industria alimentară şi asupra creşterii preţurilor. Potrivit ministrului Sănătăţii de la Bucureşti, Attila Cseke, taxa ar intra în vigoare de la 1 martie şi, într-o manieră similară "taxei pe viciu" (la tutun şi alcool), ar aduce la buget bani care să fie folosiţi pentru investiţii în programe de sănătate şi în sistemul sanitar relatează Gândul.info.

În schimb, cercetătorii de la Oxford afirmă că taxa pe fast-food ar putea salva mii de vieți anual 

Prin proiectul privind taxa pe produsele de tip fast-food, autoritățile sanitare pretind că se gândesc la sănătatea populației. Specialiștii nutriționiști sunt de părere că este vorba doar de o nouă tactică de a strânge bani. Promovată însă printr-o campanie intensivă de educare a populației, taxa pe fast-food ar putea salva mii de vieți anual, susține romanialibera.ro

Taxa pe fast-food dăunează sănătății și buzunarului

 Medicii, experții în economie și chiar reprezentanți ai Ministerului Sănătății (MS) sunt de părere că suprataxarea hamburgerilor, a produselor de patiserie-cofetarie și a băuturilor carbogazoase va face mai mult rău decât bine atât sănătății românilor, cât și bugetului statului. Doctorii cred că această măsură nu urmărește decât obținerea rapidă a unor bani la bugetul sănătății, iar pentru a avea efect ar trebui dublată de campanii educative și de scăderea prețului la alimentele sănătoase. Mai mult, producătorii și analiștii economici avertizează că o astfel de taxă va duce la creșterea prețurilor și la scăderea consumului, scrie EvZ.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.