Derapaje și asocieri stranii în presa germană

Că guvernul federal de la Berlin și-a pierdut răbdarea în negocierile cu Grecia este evident, după cum la fel de evident este și faptul că se menține în limitele bunului simț diplomatic. Presa germană începe însă să derapeze. Și o face nu un tabloid, ci o publicație prestigioasă – Die Welt, într-un articol publicat la finalul săptămânii trecute.

Articolul publicat de Die Welt se intitulează ”Grecia a distrus deja o dată ordinea europeană” a provocat o polemică puternică în mediile de socializare, în special în Grecia.

Die Welt invocă istoria modernă a Greciei și amintește de războiul de independență din 1820-1830. Autorul pare să regrete că această mișcare, inițial reprimată de otomani, pentru ca în cele din urmă să iasă victorioasă, a distrus sistemul echilibrului de forte în Europa impus de Klemens von Metternich după Congresul de la Viena, din 1815. Și mai mult regretă Die Welt faptul că grecii au primit o mână de ajutor de la Franța și Anglia în acest război. Anularea ambițiilor lui Metternich de a instaura în Europa o pace eternă prin reprimarea oricăror mișcări revolutionare a făcut ca în 1830 Franta, Polonia și Italia să fie cuprinse de mișcări perturbatoare, scrie Die Welt.

Și mai gravă este pentru autorul articolului victoria filoelenismului, care a dus la un val de solidaritate europeană cu grecii ridicați la luptă. Delacroix, Lamartine sau Byron au făcut o eroare, în viziunea autorului, susținând cu înflăcărare cauza greacă. De ce? Die Welt reia o mai veche teorie de sorginte germană care susține că actualul popor grec nu mai are nimic în comun cu grecii antici, ci este mai degrabă ”slav” și autorul preferă să folosească termenul ”bizantin” în locul celui de ”grec”. Teoria nu este eronată, însă Die Welt nu spune că, de fapt, niciun popr actual nu este un descendent pur al vechilor populații antice. Nici măcar germanii…. Articolul se ferește de interpretări rasiale de secol XIX și nu face referiri la ”sângele diluat” al grecilor de astăzi, însă face o stranie legătură între o criză financiară și puritatea rasială a unui popor.

În cele din urmă, Die Welt vine cu analiza până în zilele noastre și încheie apoteotic: ”Victoria filoelenismului a întărit încă o dată o serie de idealuri umaniste înșelătoare. Reprezentarea conform căreia grecii moderni sunt descendenții lui Pericle sau ai lui Socrate și nu un amestec de slavi, de bizantini și de albanezi, a fost transformată într-un credo al Europei. De aceea i-am acceptat pe grecii săraci pe vaporul european în 1980. Consecinățele acestui fapt pot fi admirate în fiecare zi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.