Descoperire îngrijorătoare în Antarctica

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată sub straturile de gheaţă din Antarctica o importantă scurgere de metan. Scugerea poate schimba modelul climatic al regiunii.

Pentru prima dată, sub straturile de gheaţă din Antarctica, oamenii de ştiinţă au detectat o scurgere activă de gaz metan – un gaz cu efect de seră cu un potenţial de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, care ar putea schimba modelul climatic al regiunii, scrie livescience.com.

Astfel de fenomene au mai fost descoperite anterior în întreaga lume, însă bacteriile care se hrănesc cu metan au făcut ca scăparea lui în atmosferă să fie nesemnificativă pentru climă. Totuşi, un studiu recent arată că asta nu se întâmplă şi în acest caz. În ceea ce priveşte scurgerea situată la aproximativ 10 metri sub Marea Ross, în sudul Antarcticii, cercetătorii au descoperit că bacteriile au nevoie de cinci ani pentru a anihila gazul şi chiar şi după această perioadă nu ar fi consumat în totalitate.

„Întârzierea (în consumul de metan) este cea mai importantă constatare“, a spus autorul studiului, Andrew Thurber, profesor la Universitatea din Oregon, care consideră că: „Astea nu sunt veşti bune“.

El crede că în acest interval de timp a fost emanat în atmosferă suficient gaz pentru a influenţa negativ modelele climatice, în sensul încălzirii globale. Află că apele din jurul continentului îngheţat pot conţine până la 25% din metanul marin al Pământului, iar faptul că depozitele de gaze cu efect de seră din Antarctica interacţionează cu oceanul şi atmosfera ar putea avea implicaţii uriaşe în ceea ce priveşte evoluţia schimbărilor climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Faptul ca a fost descoperita acum nu inseamna ca ea nu exista de mii sau sute de mii de ani

  2. Răspuns pt getul-energetul, oceanografii au împânzit oceanul planetar, în special în zonele arctice, cu mii de balize cu senzori care măsoară temperatura, salinitatea, ph-ul, viteza curenților concetrația de gaze şi alți indicatori ai apei. Aceste balize transmit informații instantaneu în computerele din birourile cercetătorilor din întreaga lume pt a face o predicție cât mai bună a vremii. Sigur această scurgere de metan nu a existat înainte timp de mii de ani, pentru că această tehnologie de transmitere a datelor prin satelit a existat încă de pe vremea lui Jack Cousteau, anii 70-80. Metanul rezultat din dezghețarea neobişnuit de accelerată a permafrostului din Siberia, Nordul Canadei şi Alaska este la fel de luat în băşcălie şi ignorat de cetățenii care neagă cu seninătate încălzirea globală făptuită de activitatea umană.

  3. …incalzirea globala are ca surse activitatile umane industriale, comertul global, bazate pe utilizarea intensa, arderea hidrocarburilor, dar si modificarea unor parametri climatici care nu tin de factorul uman. In orice caz consecintele le suportam inevitabil noi, supravietuitorii speciei decadente „homosapiens”, celelalte specii de plante,insecte, animale pe care se bazeaza lantul trofic. La scara universului disparitia unor specii sau a altora e NIMIC. Asa se va petrece si cu agonia si cu prezumtiva disparitie a speciei noastre. Este o chestiune de TIMP, TIMP cosmologic.

  4. GuWernărul s-a asigurat de prelungirea stărilor de urgență și alertă ca austriecii să aibă sport la defrișări.

  5. Pai eu sint de parere sa mutam Romania la Polul Sud, in Antarctica ! O sa avem in felul asta gazele cele mai ieftine, poate chiar din lume ! E nitel cam frig, da’ ce conteaza, avem gaze ! (apropo, poate imi explica si mie cineva cam pe unde vine „sudul Antarcticii”, ca sa nu mor prost !)

  6. S-au trezit climatologii speriați de umbra lor (nu mai zic de a lui Soroș)! La meteo, de când a început pandemia comunistă, nu mai pot să prezică o ploaie până nu începe efectiv(apropo, ați văzut că se prezic furtuni doar în weekend, când lumea trebuie să plece să se relaxeze?), iar vremea e mereu invers față de ce spun cititorii în promptere sau învechiții ăia de la INMH.
    Totuși, pseudosavanții ăștia de carton ne tot mint cu ce se întâmplă în Antarctica sau în cosmos, unde nu au acces decât ei (mergem pe încredere, da boss?), dar au și soluții: cică dacă plătim mai mult bir colonizatorilor, zeii ar putea fi miloși cu noi și ne-ar mai lăsa să trăim o zi. Da, la fel cum banii noștri au astupat gaura de ozon, vor diminua și nivelul de CO2(auzi logică de savant ocult! Dioxidul de carbon, ăla prin sinteza căruia ne dau plantele oxigen, ar trebui redus, că e câhhh), dar hoții ne prezintă doar statistici mincinoase, din ultima sută de ani, nimic despre evoluția și ciclicitatea istoriei Pământului.
    Un simplu sfat: puneți mâna și citiți, înțelegeți și gândiți! Iar dacă nu puteți voi, ascultați la alții care pot mai bine și dați copiii la învățătură, altfel viața le va fi înzecit mai grea ca a voastră!
    Lăsați teoriile cu tătuca care are grijă de voi! Bambi a murit la „revoluție”. Dacă nu vă asociați și vă opuneți arahaților și restului de trădători, vă pun ăștia botniță ca boierii țăranilor, la cules de struguri…sau au făcut-o deja?

  7. Intre timp vara asa rece ca anul asta nu a fost demult. O sa murim inghetati de la atata incalzire globala, Traiasca Partidul!

  8. @ Ion Gheorghe- NASA a anunțat că peste 7 miliarde de ani soarele nu va mai exista.
    Ps. Din ciclul: cum va fi vremea, peste 14 saptamani? Va fi mai bătrână.
    Sa fim seriosi. Teama cucovidul, teama cu scurgerile de metan, teama de încălzirea globală, teama de distrugerea ecositemului, teama de lipsa măștii, teama de autorități, teama de inundații, teama de imbratisari, teama de cel de langa tine. Ma, dar un lucru frumos, plin de speranta, de dragoste, de empatie, de bun simt mai stiti, ori plăcerea voastră e numai inducerea fricii generale.
    Ps. Unde audisparut teroriștii? I-a ucis virusul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.