Despre apariția „gemenilor hetorozigoți”: comunismul și nazismul

Recent, a apărut în limba română o carte a studiosului italian Alberto Castaldini ”Contra Genezei. Antropopoieza, evreii și național-socialismul”. Lucrarea este, la o lectură atentă, o contribuție la elucidarea unui fenomen care pare a se situa în sfera inexplicabilului absolut: fenomenul totalitar, raportat firește la comunism și nazism, formele până acum extreme ale totalitarismului politic. Inexplicabil, deoarece în ciuda bibliotecilor întregi scrise pe acest subiect, încă refuzăm să acceptăm că așa ceva s-a putut întâmpla. Întrebarea „Cum a fost posibil?” continuă să ne obsedeze. Și oricât s-ar mai scrie, răspunsul nu ne va fi probabil niciodată pe deplin satisfăcător.

Dintre cele două tulpini principale, comunismul și nazismul – cei doi „gemeni heterozigoți” așa cum i-a numit un filosof francez, Castaldini se apleacă asupra celui din urmă. Autorul pune în joc o documentare amplă, dublată de o vastă erudiție, pentru a explica reconfigurarea conceptului de natură umană, orchestrată de regimul național-socialist în cei doisprezece ani de existență. Cititorului i se atrage atenția că dincolo de componenta biologic-rasială definitorie regimului, miza este de fapt mult mai mare: contestarea antroplogiei filozofice așa cum a fost ea creionată de tradiția biblică și filosofia clasică, cei doi piloni spirituali ai civilizației occidentale.

Lucrarea lui Castaldini se remarcă printr-o documentare exigentă, susținută de o bibliografie impresionantă, în care multi-disciplinaritatea își găsește un loc firesc. Notele de subsol sunt în bună măsură note explicative consistente care aduc o binevenită lumină suplimentară asupra unui subiect deloc simplu. De-a lungul a opt capitole dense, Castaldini abordează tematici precum știința rasială/Rassenlehre, moștenirea ancestrală a străbunilor/Ahnenerbe, sau „imunizarea” unei comunități înțeleasă exclusiv drept comunitate a sângelui, împotriva unui agent patogen – străinul, evreul. Autorul întreprinde o veritabilă muncă de arheolog aducând la suprafață din subteranele istoriei nume ca Fritz Lentz, Enrico Morselli, Hans F.K. Gunther sau Georges Vacher de Lapouge. Cândva adevărate vedete ale lumii academice, ocupanți ai unor catedre importante la prestigioase universități europene, aceștia sunt astăzi căzuți într-o binemeritată uitare. Exponenți ai unei pseudo-științei rasiale, cu discipline ca „igiena” sau psihologia rasială, notorietatea lor de atunci este grăitoare pentru demența colectivă care cuprinsese mai ales Germania, dar și alte părți din Europa.

Ceea ce se întâmplă cu toate aceste teorii, după cum subliniază Castaldini, este o reducție a omului ca ființă completă și sinteză complexă între soma și psyche, la physis-ul său. Aceasta împotriva întregii tradiții filosofice și spirituale europene, inclusiv a unor gânditori germani ai momentului, ca Max Scheller, Helmuth Plessner sau Arnold Gehlen care pledau pentru ”o interpretare mai largă a umanității care nu intra în conflict cu științele biologice”(p.27). Are loc acum o zoologizare” a antropologiei germane sub influența pozitivismului de secol XIX.

Confuzia intenționată între rase și specii acreditează ideea că între rasele omenești diferențele nu sunt de grad, ci de natură, asemenea celor între specii diferite. Unitatea ontologică a genului homo, afirmată de tradiția creștină, dar și de cea științifică începând cu Buffon, este acum sfărâmată. Poligenismul susținut de avocații teoriilor rasiste, încerca să sugereze că speciile inferioare de hominizi, au dat naștere în cursul evoluției raselor inferioare, în timp ce cele superioare stau la originea varietății nordice. O comunitate umană, o națiune, este garantată de puritatea biologică, străinul, veritabil virus, fiind pasibil de a-i afecta imunitatea. Consangvinitatea este exprimabilă morfologic, vizibilă în toate gesturile și trăsăturile unui grup uman. Pășim astfel într-o istorie deculturalizată și biologizată.

Dar nu biologia este ținta reală a retoricii național-socialiste, ci coruperea spiritului, adevărata miză a răului din toate timpurile. Aceasta este vizibilă în deteriorarea limbajului în Newspeak-ul nazist, descrisă în acei ani de autori ca Robert Musil sau Karl Krauss, analiză preluată de gânditori ca Eric Voegelin.

Termeni ca Sonderbehandlung sau die Endlösung reprezintă eufemisme cinice, mascând căderea umanității în cel mai negru abis. Răul nu are putere creatoare ci se hrănește din parazitarea binelui. Grăitoare în acest sens, este pervertirea rolului medicului în lagărele de concentrare, după cum remarcă autorul. Din înger păzitor și salvator de vieți, el devine instrument al crimei, responsabil cu separarea ”vitelor” apte de muncă, de cele prea slabe pentru a merita să trăiască.

Caricaturizarea binelui, maimuțărirea sa, își atinge aici apogeul. Castaldini scrie simplu și captivant, reușind să evite excesul de pedanterie academică. Ceea ce nu înseamnă că avem de-a face cu o lucrare lipsită de exigențe. Cartea obligă cititorul la efort intelectual fără a-l descuraja, fiind utilă deopotrivă specialistului în domeniu, dar și celor care iau contact prima oară cu acest subiect. (Bogdan Ivascu)

 • Bogdan Ivascu este doctor în istorie al UBB Cluj-Napoca cu o teza de doctorat publicata privind formarea elitei politice comuniste în Transilvania: Naşterea unei noi elite: Transilvania (1945-1953), Ed. Gutenberg Univers 2008. Recent a publicat si Oglinzile infinitului: ce sunt filozofiile istoriei şi la ce folosesc, Ed. Eikon 2022, 332 pp. ste Este autor al mai multor studii si articole publicate in reviste de specialitate. In prezent este muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

 • Ed. Ratio et Revelatio, Oradea 2023, 222 pp..

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

 1. despre pervertirea rolului medicului în lagărele de concentrare,actuale,nimic ?
  du-te mai, cu alta maculatura fumata in trecut, din care ies noi si noi grozavii,
  abatindu-se si abatindu-ni-se atentia de la ce se inimpla AZi, sub ochii nostrii proprii si personali!
  Scop atins de a se arata in alta parte,decit in directia reala,pe care o vedem si o traim cu totii ,traitori in lagarul de concetrare actual!
  Autorii sunt aceiasi din trecut perpetuuati in medicii LOR,actuali!

 2. Comunismul a fost solutia la capitalismul salbatic, la indatorarea tarilor si jefuirea lor de catre cativa ce se cred stapanii lumii. Comunismul a fost solutia la alungarea cetatenilor romani din propria tara prin programe bine talcuite de o clasa de capitalisti nenorociti. Comunismul a lucrat la cresterea populatiei si nu la nimicirea batranilor tarii in azilele capitalistilor salbatici. Comunismul a INCURAJAT familia si nasterea unei generatii sanatoase si educate ce a fost vanduta de capitalistii salbatici ca forta de munca ieftina si folosita pt placerile lor bolnave. Comunismul a dat tarii valori istorice si a cladit o generatie de sportivi si obiective economice de pe urma carora traiti si astazi.
  Comunismul a dat romanilor educatie gratuita tuturor si dupa merit. Capitalistii va dau educatie cu bani si fara valoare.
  Si toti astia de scriu „lucrari” despre comunism ca sa isi faca un nume: NOI NICI MACAR NU AM AJUNS LA COMUNISM. Poate „Societatea Socialista Multilateral Dezvoltata”.Niste palavragii!

 3. -adica au aplicat un materialism vulgar dialectic-darwinist;
  pe de alta parte consideram ca „spiritul” are suport biologic in
  adeneul diferentiat etnic,
  fara legatura cu diferentierea rasiala,
  cele 2 ideologii au facut o reductie primitiva,interesată,
  cica cam toti părem a fi de rasă alba!

 4. Ar trebui să se alăture acestor „gemeni” şi globalismul, fiind de aceeaşi sorginte. Şi aşa se obține un triunghi echilateral.

 5. @Triunghiul

  -nu stim cu dl. doctor a scapata observatia asta,
  triunghiul e cel mai simplu poligon;
  in cazul asta recunoastem „firul roshu călăuzitor”,
  evruvul.

 6. Este vorba despre traducerea cartii unui autor italian. Bogdan Ivascu, doctor în istorie al UBB Cluj-Napoca face doar o prezentare a cartii.
  Am retinut: „Răul nu are putere creatoare ci se hrănește din parazitarea binelui.”

 7. Shmecheria cu alaturarea Comunismului de Nazism e veche….dar stupida, puerila…Nu exista nicio legatura intre Comunism si Nazism…Nazismul a fost creat de propaganda Burgheza pentru a contracara, a lupta contra ideologiei Comunismului care parea ca va domina lumea…In Germania Comunismul era reprezentat de Partidul Comunist, NU de national socialism…Adolf Hitler la origine era un conservator care dorea refacerea Imperiului german, nu avea nicio treaba cu Socialismul….Introducerea termenului de Socialism in ideologia Nazista a urmarit atragerea comunistilor germani la Nazismul care le promitea si Egalitate dar si Nationalism….Pe de alta parte National socialismul curta aristocratia, militarismul german…de aceea era admirat de nobilimea europeana inclusiv Casa regala britanica, mare admiratoare a lui Hitler….Aceste apropieri intfe Nazism si Comunism servesc mentinerii Sidtemului politic al democratiei tip Westminster, cea actuala, care proclama egalitatea intre Miliardar si proletar….Ca si Crestinismul, care spune ca Imparatul e egal cu sluga care spala closetele…Evident, niste minciuni. Crestinismul NU a respins niciodata nici Sklavagismul, nici Robia, nici Iobagia, nici Vanzarea de Sklavi, nici Razboiul colonialist, nici razboiul de expansiune… Democratia tio Westminster se bazeaza pe Crestinism fiindca acesta a sustinut Minciunile si falsa Egalitate, a sustinut Mimarea egalitatii sociale…..Rezultatul democratiei Westminster si al Crestinismului este contrar minciunilor propagate zi de zi, minut cu minut pe toate canalele Media si anune Inegalitatile au crescut si cresc in progresie geometrica, incat 1 la suta din populatia globului detine 90 la suta din averea globului pamantesc….Istoria ne spune ca si democratia Westminster va muri ca sa fie inlocuita de o democratie mai Democratica….Ca sa ne opunem Evolutiei istorice trebuie sa luptam contra Comunismului… cea mai jegoasa metoda de lucru fiind asocierea lui cu Nazismul.

 8. axon Ca un mic bolsevic sionist .. toate asocierile posibile exista intre comunism si nazism de la amoralitatea absoluta a rezultatelor aplicarilor lor, sursele originare financiare comune, surse filozofice comune, scopuri eugenice si genocidale comune. Iar triunghiul il face sionismul, despre care nataraii de felul tau afirma ca nu exista. Te adapi de pe wikipedia, biblia idiotilor utili si se vede.

 9. maxtor, noi mai avem nevoie si de carte…
  Sa cunoastem trecutul ca sa intelegem prezentul.
  Am intrat pe siteul Ed. Ratio et Revelatio Autorul preda si la UBB
  Sunt multe titluri interesante.

 10. Un lucru e sigur: Nu poti fi rusofob, fara sa fii filonazist. Majoritate specialistilor de inalta clasa din Germania Nazista au fost recuperati de catre americani si i-au reactivat in diverse programe de cercetare. Vezi doar programul NASA de aselinizare. Marii industriasi care au sprijinit nazismu, fascismul si regimurile colaborationiste din Europa ocupata de Hitler au fost cei care au pus bazele Comunitatii Europene a fierului si carbunelui, predecesoare actualei Uniuni Europene.
  Actualele „elite euroatlantice” sunt chiar urmasii acestor nazisti. A se vedea cazul ministrului de externe a Germaniei Annalena Baerbock

 11. Nazismul este comunism – este chiar in denumire Nazionalsozialisitische atat ca e nationalist exact ca ce a facut odiosul blestemat fie-i sufletul si natia pe aici numa’ ca fiind oltean adica prost si increzut si intr-o tara balacanica aici s-a lasat cu saracie foamete torturi si genocid. La nemti pentru ca erau doar increzuti a mers bine cat au stat in banca lor si a iesit tot un dezastru dar cand s-au apucat de imperialisme de increzuti ce erau. ceasca n-avea cu ce sa faca imperialisme ca a rfi vrut si el da’ n-avea cu cine si nici cu ce. e simplu si deloc complicat. La rusi totul e un dezastru indiferent de sistem, comunismul fiind doar un varf al dezastrului comparabil doar cu invaziile mongole si cu schizofrenicul ivan cel groaznic alt odios blestemata fie-i si lui sufletul si natia. Oricum daca nu exista marxismul si probabil si sangeroasele si malignele revolutii franceza respectiv mama ei engleza n-ar fi existat nici comunism si implicit nici national comunism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.