Despre molimele istorice, la Compass

Molimele istorice sunt subiectul ediției de astăzi a emisiunii Compass. Realizatorul Radu Golban îl care ca invitat pe profesorul Lee Mordechai de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Coronavirusul este complet fără precedent în ceea ce privește impactul său global. A provocat zeci de mii de morți, comunități devastate și economia națională paralizată. Dar nu este prima pandemie din istorie. Au existat multe pandemii de-a lungul istoriei înregistrate cauzate de o serie de boli: ciuma, variola și gripa, pentru a numi doar câteva. Discutăm despre Ciuma Iustiniană și Crearea Conceptului Ciuma. Ciuma lui Iustinian sau Ciuma Iustiniană (541–549 d.Hr.) a fost primul focar major înregistrat al primei pandemii de ciumă.

De exemplu, există relatări media despre modul în care cele două războaie mondiale și epidemiile anterioare au catapultat civilizația umană de la o perioadă de valoare la alta. Cu toate acestea, nicio altă ciumă nu a oferit o oportunitate pentru o schimbare sau nevoia disperată de una la o scară la care asistăm în prezent decât COVID-19 și schimbările climatice combinate.

Lee ne oferă o aromă a focarelor de boli din trecut, în timp ce discută și câteva întrebări presante prezente. Nu știm cât timp va fi coronavirusul aici sau care vor fi efectele pe termen lung. Scopul profesorului Mordechai este de a vă oferi atât un context istoric, cât și câteva gânduri despre viața în timpul unei pandemii din trecut.

Lee Mordechai este în prezent lector principal la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Mordechai și-a primit doctoratul. în istorie de la Universitatea Princeton, unde rămâne directorul asociat al Inițiativei de cercetare în istorie și schimbări climatice din Princeton. Un expert în dezastrele premoderne, de la pandemii la cutremure, Mordechai a publicat peste douăzeci de articole în reviste istorice și științifice, inclusiv două în Proceedings of the National Academy of Sciences. De asemenea, a predat mai multe cursuri despre dezastrele premoderne și efectele lor moderne. Mordechai a discutat despre munca sa de multe ori în locații naționale și internaționale precum CNN, Washington Post și mai multe locații locale, cum ar fi Israeli Haaretz și Israel Hayom.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Radu Golban 89 Articole
Author

1 Comentariu

  1. In clipa in care te referi la covid ca la ceva real, te-ai descalificat ca om de stiinta. Emisiunea asta de propaganda pseudostiintifica nu valoreaza o ceapa stricata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.