Dezastru evitat la Panciu cu rachete antigrindină

Zeci de rachete antigrindină au fost lansate de Unitatea de Combate a Căderilor de Grindină Moldova II – Vrancea de la începutul sezonului operativ de trageri din acest an şi până în prezent, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

 

„De la începutul sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină din acest an şi până în prezent, au fost trase 57 de rachete antigrindină, ceea ce a contribuit la diminuarea căderilor de grindină în perioadele cu instabilitate mare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul de program din partea operatorului autorizat, Ionuţ Lucian Lazăr.

Una dintre perioadele cu cea mai mare instabilitate atmosferică a fost chiar la începutul acestei săptămâni, în zilele de 4 şi 5 iunie, când probabilitatea unor căderi masive de grindină a fost destul de mare.

„În data de 4 iunie, în contextul unei avertizări cod galben de instabilitate atmosferică în judeţul Vrancea emisă de către ANM, Unitatea Antigrindină Vrancea a intrat în stare de alarmă încă de la primele ore ale dimineţii. În jurul orei 11,00, în zona montană a judeţului Vrancea, s-au format primele celule cu grindină, cu direcţia deplasare către Panciu, ceea ce a determinat intervenţia cu 12 rachete antigrindină din punctele de lansare Varniţa, Boloteşti şi Panciu. Parametrii celulelor prezentau valori foarte mari, cum ar fi înălţimea de peste 12 kilometri, reflectivitate foarte mare şi grindină în nor de peste cinci centimetri. Prin intervenţia noastră, am reuşit scăderea parametrilor de grindină ai celulelor convective”, a spus Lazăr.

Specialiştii de la antigrindină susţin că ultima intervenţie a operatorului a evitat ceea ce ar fi putut fi un adevărat dezastru la Panciu, unde deşi a căzut grindină pentru că intervenţiile directe deasupra zonelor locuite sunt interzise, aceasta a fost de dimensiuni reduse.

„Într-adevăr, în oraşul Panciu au fost raportate căderi de grindină de mici dimensiuni, deoarece, deasupra oraşelor cu o densitate mare de populaţie, unitatea noastră nu poate interveni, iar Panciu se află în zona azimutului interzis a punctelor de lansare. În urma lansărilor, au existat averse de ploaie cu aspect torenţial în unele locuri, ce au acumulat până la 15 litri pe metrul pătrat. Însă, în ceea ce priveşte efectul sistemului, a tehnologiei şi a însămânţării noastre, este incontestabil faptul că intervenţia a noastră a fost una foarte bună, mai ales dacă ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat în zone apropiate judeţului Vrancea, cum ar fi Huşi, Oneşti, Iaşi, unde celule cu parametri similari celei din zona Panciu, au produs pagube semnificative, cu grindină căzută la sol de peste cinci-şase centimetri în unele zone”, a precizat Ionuţ Lazăr.

Pe 15 aprilie, în debutul sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, fermierii vrânceni au protestat în faţa Unităţii de Combate a Căderilor de Grindină Moldova II – Vrancea, cerând sistarea tragerilor până la finalizarea unui studiu care să certifice dacă există sau nu vreo legătură între ploile reduse şi seceta pedologică din Vrancea şi intervenţiile cu rachete antigrindină în atmosferă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. Lăsați-i pe cei anti vaccinare, anti grindină să-i bată și grindina nu numai tusea măgărească, spre bucuria televiziunilor care trimit în teren tineri emoționați să trimită in direct de dezastrul național de la grindina din localitatea X, în urma căreia e vompromisă recolta națională de roșii, fasole și porumb.

 2. asa merge si vaccinarea:
  -se face injectia
  vita e sanatoasa si voinica,
  dezastrul a fost evitat pana ajunge la abator;
  vita e fericita.

 3. Trending news today: „Celebritati care au murit de atac de cord”

 4. A învățat și grindină sa se ferească de ucigași dar romanii nu vor să anihileze ucigașii, din contra, cred totul când e campanie electorală și votează la greu….STS plus capii din secțiile de votare😆.

 5. Dezinformare si nesimtire. Gurnalistul sa mai studieze fizica inainte de a scrie ineptii si inainte sa provoace prostovanii religiosi

 6. Pana la aparitia rachetelor antigrindina grindina era un fenomen izolat,chiar exceptional in Romania.Dupa s-a schimbat-schimbarea- ,adica cu cat sunt lansate mai multe rachete cu atat grindina bate mai tare si pe unde nu a batut niciodata.Adivca norii de fulminat de mercur imprastiat in atmosfera umbla brambura purtat de curenti pana cand din intmplare da de nori cu o asa concentrere de particule de provoaca condensarea.Astia dau cu racheta in Focsani si maine da norul respectiv de conditiile prielnice in….Bistrita Nasaud.Amerlocii ai incercat sa detoneze bombe de mare putere in mijlocul norilor generatori de tornade.Rezultatul a fost ….satisfacator,in loc de o tornada s-au format doua paralele.Va imaginati macar cate bombe exploadeaza in Ucraina vecina si prietena si marile caderi de grindina sunt in Romania…Slava Ucraina.

 7. Multumim pentru informatiile gratuite !
  Am aflat despre o minune a fizicii !
  Este foarte interesant că bucati de grindina de peste cinci centimetri stau acolo sus in nor.
  Minunat !
  Sa ne bucuram !!!

 8. @Azi suntem fericiti…
  erau legate ca globuletele in pomul de craciun.Bucatile de grindina.

 9. Ce concluzii se impun din ştirea asta ?
  1. Grindina, cu cât e mai voluminoasă, cu masă mai mare, pluteşte în nori (probabil e atrasă de Lună).
  2. Când se lansează rachetele, alea împrăştie un praf care schimbă sensul gravitaţiei pentru biloaiele de grindină plutitoare, astfel încât grindinoaia se îndreaptă vijelios spre Pământ.
  3. Din cauza vitezei f.f. mari, grindina începe să arză (arză-o-ar focu’), la fel ca orice meteorit.
  4. Astfel grindina se topeşte.
  5. Q.E.D. (<- asta e din latină): deci rachetele antigrindină "îşi face treaba" cu brio (<- asta nu e din latină, ci din franceză)

  😜

 10. Eu lucrez la antigrindina si e o abureala pe bani puternici,ei ne prostesc ca isi fac rachetele efectul,o monciuna mare,nici macar nu mai ploua in zona de unde se trag ele,ploua in jurul zonei cu galeata si unde trebuie sa ploua nu mai ploua,de exemplu ieri sau tras 3 rachete dintr o comuna la cativa km si gata ploaia a dat 3 stropi si erau tunete de ziceai ca acuma vine uraganul,niste bani mancati degeaba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.