Dezbatere geopolitică într-un sat de ucraineni din Basarabia

Ziarul Timpul a realizat un reportaj în satul Mândra, din raionul Călărași, acolo unde 85% din populație este formată din ucraineni. Într-un peisaj dominat de ruinele Casei de Cultură și de baia publică devenită crescatoria de porci a unui sătean, locuitorii din Mândra văd evenimentele din Ucraina într-un mod ce explică de ce un recent sondaj de opinie arată că în Republica Moldova Vladimir Putin este mult mai popular decât orice lider pro-european, fie el și Traian Băsescu, și că orientarea către Uniunea Eurasiatică este preferată celei către UE.

Bătrânele au fost solidare cu dorința Crimeii de a intra în componența Federației Ruse. „Uitați-vă ce criză e acum! Oamenii rămân fără loc de muncă. Cei din Crimeea sunt bravo că au ales să se unească cu Rusia. Un pensionar din Moldova, cu pensia de 750 lei, nu va merge în Europa”, spune poștărița, în limba rusă.

„Doar s-a spus și la televizor, Rusia face bine că-și apără cetățenii”, spune o bătrână ucraineană. „Cei care suferă, de fapt, sunt oamenii de rând. Ce să facă poporul? Să lupte?”, se întreabă pensionara Maria.

„Noi avem antene parabolice, avem canaluri rusești și ucrainene. Avem NTV (n. red. – post TV rusesc), avem de toate”, spun femeile. Dacă este vreo diferență dintre informațiile oferite de pe „ambele fronturi” nu au putut spune, însă au încredere mai mare în ceea ce zic posturile Federației. „Păi, așa au zis rușii, că ei vor să fie bine, ei nu vor sfada aceasta, nu vor război”, spune Maria.

„Noi am fost un tot întreg, ar trebui și noi să ne unim cu Rusia. Atunci totul era bine, de ce a trebuit să ne separăm?”, spune Victor, pe care-l liniștește gândul că copiii săi sunt mari și căsătoriți, lucrează la Moscova. „Noi, fără Rusia, vom muri! Gazul de acolo vine, combustibilul, tot de la ei. Iar noi ce avem? Vin, pe care nimeni nu-l cumpără? Europa nu ne dă nimic, România nu ne ajută. Până și românii pleacă peste hotare să muncească”, se indignează Constantin.

Problema limbii de stat nici nu se pune în discuție. „Chiar la știri se explica că până și Ștefan cel Mare vorbea limba moldovenească. Atunci de ce ar trebui să vorbim limba română?”, explică acesta, în timp ce din camera vecină se aude genericul știrilor de la Pervîi Canal (ORT). În același timp, Tatiana, soția acestuia, spune că uneori îi este frică să spună ce crede. „Niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Eu vreau pace, vreau copiii să trăiască bine, să am de lucru. Însă, dacă sincer, eu vreau unire cu Rusia. Înainte lumea putea merge liber acolo, avea unde lucra”, explică femeia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.