Dezvăluiri despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

Transgaz

Partea de 50% pe care Exxon o vinde din concesiunea perimetrelor de gaze și petrol din Marea Neagră va fi împărțită între Romgaz – 20%, Petrom – 10% (ajungând la o participație totală de 60%) și…PKNiG (compania petrolieră de stat a Poloniei) – 20%, spun surse din piață.

Tranzacția ar urma să se facă chiar în aceste zile. Potrivit surselor, Romgaz ar putea să cumpere chiar mai mult de 20%, însă totul depinde de banii pe care îi vor americanii, pretențiile învârtindu-se pe la 700 – 800 de milioane dolari. La 20%, efortul Romgaz ar fi așadar de circa 160 de milioane de dolari. Pe de altă parte, dacă banii reprezintă o problemă pentru Romgaz,  nu același lucru se poate spune despre polonezi, astfel încât ei ar vrea chiar mai mult de 20% din proiectul Mării Negre, însă statul român s-ar opune, cum s-ar opune și Petrom, care vrea să aibă pachetul majoritar de 60% și niciunul dintre ceilalți parteneri să nu aibă mai mult de 25%. Este de înțeles interesul major al polonezilor pentru Marea Neagră, pentru că așa capătă acces la resursa de gaz, care lor le lipsește (doar importuri), ei depunând eforturi să facă tranziția energetică dinspre cărbune spre gaz , dar, în același timp, având o industrie chimică dezvoltată, dependentă de această resursă. 

Ca să fie mai clar, polonezii de la PKNiG sunt mai mari, în materie de venituri, decât OMV, patronul Petrom, și Romgaz împreună. Mai mult, PKNiG este cea mai mare companie din Europa Centrală și de Sud-Est.

Din informațiile ce ne-au parvenit, interesat de un pachet Exxon ar mai fi fost și conglomeratul japonez Mitsui, care însă avea nevoie de un aviz de la guvernul său, lucru măsurat în luni de zile, ori tranșarea afacerii Marea Neagră trebuie rezolvată urgent.

De precizat, proprietarul concesiunii din Marea Neagră este Petrom, care a obținut-o în urmă cu mai mult de un deceniu. Exxon a intrat ulterior în parteneriat, a devenit operatorul concesiunii, a finanțat o bună parte din lucrările de explorare și prospecțiune și toată lumea aștepta ca decizia finală de investiție comericală să fie anunțată anul trecut. Lucrurile s-au complicat însă odată cu legea offshore adoptată anul trecut, care a făcut mai dificile condițiile fiscale , precum și impunerile pe comercializarea gazelor, cel puțin aceasta fiind percepția investitorilor. În vara acestui an, din America, acționarii Exxon au adoptat o altă politică globală de investiții, cu accent pe alte zone, în Africa, Oceania, și renunțarea la perimetrele mai puțin profitabile, cum ar fi cea din România. Recent, americanii au și anunțat oficial intenția de a vinde partea lor de 50% din proiectul Mării Negre, unde sunt rezerve estimate de gaz de cel puțin 120 de miliarde de metri cubi.

Fierbe gazul

În Marea Neagră, există în acest moment, concesiunile de gaze, Exxon-Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil – Romgaz. BSOG a anunțat deja că începe exploatarea și estimează că va extrage primele cantități la anul sau, cel târziu, în prima parte a lui 2021. Cele mai mari rezerve sunt în perimetrul Trident al Exxon – Petrom, dar acest consorțiu nu mai există, de factor, odată ce Exxon a anunțat că vinde. Aici sunt peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze. Rușii de la LukOil au anunțat că dețin și ei 35 de miliarde de metri cubi în rezerve, dar nimic despre planurile privind o posibilă exploatare. În total, pe concesiunile deja acordate în mare, se estimează circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Cel mai probabil, în condițiile în care România nu prea are consum intern (doar 1 din 3 gospodării sunt branșate iar industrie care să consume masiv nu mai este), acestea vor lua drumul exportului. UE le vrea și ne-a dat și bani pentru a construi conducta care să le care la Viena, ungurii le vor foarte mult și au și făcut presiuni până la Washington pentru a începe odată exploatarea, Ucraina este și ea interesată, de când au probleme politice cu rușii, iar rușii le pot avea dacă ei sunt în spatele companiei britanice care vrea să cumpere partea Exxon din concesiunea Trident.

Regimul fiscal al gazelor din mare este reglementat prin legea off-shore adoptată la finele anului trecut, amendată de Guvernul Dăncilă pentru a fi mai favorabilă investitorilor. Principalul amendament făcut a fost renunțarea la o cotă obligatorie de 50% din cantitățile extrase care să fie comercializată local.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 949 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Dupa 89 idiotii au votat numai criminali la guvernare Altfel Romania isi extragea singura resursele astfel zeciile sutele de miliarde ar fi ramas in tara investite inautostrazi,spitale…..

  2. Dar de ce sa nu se introduca gaze pentru consum casnic in toate localitatile din Romania?

  3. Altii vand resursele noastre…interesanta tara a devenit Romania…cocioc, colonie de mana a-14-a de pe dreapta, bravos natiune

  4. Sa vinzi gasca cu oua de aur?Dupa cat ne-am catarat pe vrejul de fasole?Care-i spilul?Uneori te intrebi,ce mai inseamna un deal,ca „afacerism”vazut,daca scanam tot teritoriul tot mai raman posibilitati dar hartile sunt depozitate cu putregai in cotloane din tabla,unde nici”ultimul mohican”nu le mai pazeste,fiind blazat!

  5. Ca sabpriceapa si prostii , companie poloneza de STAT. Se aude cîțule?

  6. Se ridica, totusi, multe semne de intrebare privind aceasta tranzactie. In primul rand, compania „romaneasca” OMW-Petrom este, de fapt, austriaca (detine majoritatea pachetului de actiuni!!) si care, dupa achizitie, va detine 60% din actiuni. Acest scenariu mi se pare deja cunoscut, conditii in care si ungurii vor o felie mai mare din tortul respectiv, inclusiv facilitatea de a imparti ei gazele extrase (hub-ul de distributie va fi pe teritoriul lor!!!!!). In al doilea rand, DE CE omul de afaceri roman C. Niculae, care recent a dorit repornirea celor sase combinate chimice aflate in conservare in Romania, care a solicitat o cota de gaze pentru acestea, nu a fost lasat sa le puna in functiune?!?!?! DE CE, avand la dispozitie fonduri europene, nu a fost extinsa reteaua de alimentare cu gaze pentru toate localitatile din Romania, in conditiile in care doar 1/3 dintre acestea beneficiaza de aceasta facilitate????? In concluzie, stau si ma intreb: oare, cine si cand va pune capat acestui lant de TRADARI la adresa intereselor Romaniei si a romanilor???? Nu stiu cand se va intampla acest lucru, dar sunt sigur ca nu Iohanis si PNDL-istul Orban o va face!!

    • OMW este infiltrata de Rusia. Faptul ca Exxon vinde s-ar putea sa indice un (nou) blat Rusia-SUA.

  7. Niște evidențe. gazele din Marea Neagră sunt la mare adâncime,. la peste 2000 de metri. Scoaterea implică o technologie deosebit de scumpă de investiția posibil nu se va amortiza, mai ales dacă america e prezentă masiv cu gazul său de șist in porturile europene. Deci clar america intră pe fir doar pentru a inchde afacerea și a-și vinde propriul gaz.. Simplu,, chiar și pentru un român,..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.