Diamantul roz „Princie de Baroda”, o fabuloasă piatră de legendă

O licitaţie dedicată magnificelor bijuterii va fi inaugurată în această primăvară, la “Casa Christie’s” din New York, de o colorată colecţie de bijuterii. Vor fi prezentate 300 de piese rare, printre care, diamante albe şi colorate de înaltă calitate, geme rare, perle naturale şi o selecţie de creaţii vintage semnate de cei mai importanţi bijutieri.

Lotul cel mai aşteptat este cu siguranţă cel al “Diamantului Princie”, un uluitor diamant roz, de 34,65 de carate. El a fost înregistrat ca proprietatea familiei regale din Hyderabad, suveranii uneia dintre cele mai bogate provincii ale Imperiului Mughal.

Este una dintre pietrele cele mai valoroase din lume şi o comoară regăsită. Culoarea: roz sublim. Provenienţa: indiană. Sub numele de “Princie”, un diamant roz de 34,64 carate a dispărut în jurul anilor ‘60. El va fi starul vânzărilor de la “Casa Christie’s” din 16 aprilie, de la New York.

S-ar putea ca el să devină cel mai scump diamant din lume

Acum 53 de ani, în 17 martie 1960, la “Casa Sotheby’s” de la Londra se afla în licitaţie unul dintre cele mai superbe şi mai mari diamante roz din lume, după cum nota presa engleză a epocii. 39 de milionari s-au prezentat în sala de licitaţie pentru a achiziţiona această piesă cu numărul 100 în catalog. Piatra nemontată cântărea 34,64 carate. Originea acestei bijuterii era rezumată într-o frază laconică: “Proprietatea unui gentleman”. Zvonul circula de câteva săptămâni. Piatra aparţinea unuia dintre oamenii cei mai bogaţi din lume, unul dintre cei mai mari colecţionari de pietre preţioase, Nizamul din Hyderabad (1886-1967).

Despre acest prinţ, în acea vreme la vârsta de 74 de ani, se auzeau legende dintre cele mai nebune. Până în 1947, data independenţei Indiei, el a domnit peste un stat mai mare ca Franţa, situat în sudul sub-continentului. A visat la un momet dat să-l transforme într-un regat autonom, refuzând să fie absorbit de noua republică indiană. În sfârşit, a obţinut permisiunea de a-şi păstra în întregime palatele şi tezaurele. Unii povestesc că într-o zi, dorind să-şi cureţe fabuloasa colecţie de mai multe zeci de mii de perle, a convocat mai mulţi bijutieri. Aceştia, impresionaţi în faţa numeroaselor perle care trebuiau să fie curăţate unele după altele într-o baie de acid, înainte de a le şterge, l-au întrebat pe Nizam unde găsesc un loc sigur pentru a le expune ca să le încarce cu razele soarelui, înainte de a fi şterse. Bătrânul suveran, a cărui avariţie era cunoscută şi care îşi păstra cu mare grijă bogăţiile, le-a răspuns: “Duceţi-vă pe acoperiş”. Timp de o zi întreagă, zeci de mii de perle au fost uscate pe acoperişul Palatului din Hyderabad.

Cel mai mare diamant galben, vândut pentru 8 milioane de euro

Niciun alt suveran nu poseda diamante atât de frumoase în toate culorile. El a organizat repartiţia nenumăratelor bijuterii şi pietre preţioase într-o serie de trusturi, fiecare dintre ele fiind destinat unuia dintre descendenţii săi. Cele mai importante au fost distribuite fiului său cel mai mic.

Ian Balfour, autorul unei cărţi de referinţă consacrate diamantelor, evocă originea cea mai veche a unui diamant roz, pus la licitaţie la Casa Sotheby’s în 1960. Această piesă făcea parte dintre bijuteriile sultanului Abdul Hamid al II-lea al Turciei. Detronat în 1909, suveranul poseda peste 100 de briliante de toate mărimile ale căror puncte erau de mai mult de 82 de carate. El le-a vândut la licitaţia de la Paris din 1911. După Balfour, un alt bijutier din epocă l-ar fi deţinut după această vânzare. “Un briliant rectangular, cântărind 36 de carate, de un roz către culoarea somonului, provenind din Golconda sau din India”. Era proprietatea Nizamului? A sultanului? Sau a ambilor? Singura certitudine a fost provenienţa indiană a diamantului.

Diamantul Luna de Baroda, purtat de Marilyn Monroe

Un reprezentant de la “Van Cleef&Arpels” s-a prezentat în sală în seara de 17 martie şi el a fost cel care a dus bătălia la licitaţie pentru un record în epocă de 128.000 de dolari, echivalentul a 46.000 de lire sterline. Piatra a fost imediat transportată la Paris şi montată pe un pandantiv dintr-un colier. Rămânea să-i pună un nume. Casa de bijuterii a avut atunci ideea de a-l întreba pe tânărul prinţ Baroda, fiul maharani Sita Devi, a doua soţie a Niyamului de Hyderabad, dacă e de acord să-i devină naş. Oferta a fost acceptată de prinţul atunci în vârstă de 14 ani.

În 5 aprilie 1960, o mare de oameni a venit în Salonul de la “Van Cleef&Arpels” pentru a admira cel de al cincilea cel mai mare diamant roz din lume. Piatra a fost botezată atunci cu numele “Princie”. Ea a fost achiziţionată de un colecţionar privat care a păstrat-o până astăzi.

Diamantele Lachrymosa, preferatele actriţei Elizabeth Taylor

În 16 aprilie, la “Casa Christie’s” din New York, piatra revine în prim-planul scenei. Certificatul care o acompaniază este semnat GIA, autoritatea supremă în materie de diamante. Documentul arată că “Princie” este “culoarea Fancy Intense Rose”, de puritate VS2. Fluorescenţa oranj este tipică diamantelor Golconda, de o gemă excepţională. Dincolo de aceste caracteristici ştiinţifice, “Princie” aparţine unui mic grup de diamante foarte rare pe care le-am putea numi pietre de legendă. El este indian pentru că provine din minele de la Golconda care au produs cele mai frumoase pietre din întreaga lume şi sunt epuizate încă din secolul al XVIII-lea. Provenienţa sa este ilustră, dar istoria sa comportă zone de umbră. Cel care îl va achiziţiona de la Casa de licitaţie cu siguranţă va intra în istorie pentru că se spune că acel care posedă această piatră este o parte din eternitate.

În anii ‘60, “Van Cleef&Arpels” a utilizat acest diamant pentru o publicitate creată de Richard Avedon.

Mai mult de 90% din diamantele roz provin din mina Argyle din Kimberley, Australia

Este pentru prima dată după 50 de ani când un diamant atât de special apare într-o licitaţie.

Dacă ne aducem aminte, un diamant în formă de pară, dar de mai mică valoare, a fost purtat de Marilyn Monroe într-un clip promoţional pentru pelicula “Bărbaţii preferă blondele şi femeile, diamantele”. La Bruxelles a avut loc o expoziţie intitulată “Diamantul Divelor”, ce a reunit bijuterii celebre. Piesa de rezistenţă era un diamant galben de 24 de carate intitulat „Luna din Baroda”. Diamantul a fost descoperit în India în secolul al 15-lea. O altă piesă impresionantă a fost diamantul „Lachrymosa”, purtat de Elisabeth Taylor la un bal care comemora 100 de ani de la naşterea scriitorului francez Marcel Proust.

Martian Pink, cel mai mare diamant roz de formă rotundă, apărut vreodată pe piaţă, vândut cu 14 milioane de euro

Între numeroasele diademe din colecţiile regale, Nizamul de Hyderabad a oferit o diademă reginei Elisabeth II. În ultimul timp, regina purta partea centrală a acestei diademe sub formă de broşă. Tiara face parte dintr-o parură semnată “Cartier” ce fusese oferită tinerei Elisabeth II la încoronarea sa în 1953. Dar se crede că ea a fost demontată şi diamantele montate într-o tiară alături de rubine, numită “Burmese Ruby Tiara”. În schimb, colierul care acompania această tiară este purtat frecvent de regină, ca o piesă la care ţine foarte mult.

Maharani Sita Devi, a doua soţie a maharajahului de Baroda, diamantul purtând numele fiului său

Singurul lucru care s-a schimbat din 1960 până astăzi este preţul. Un diamant roz de 24,78 carate, fără o provenienţă particulară, deţine recordul diamantului cel mai scump din lume vândut vreodată la o casă de licitaţie. El a fost adjudecat la “Sotheby’s” din Geneva în 16 noiembrie 2010 pentru 35,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că un carat de diamant roz este echivalentul a 1.412.000 de euro. Dacă raportăm acest calcul la greutatea “Prinţului”, de 34,64 carate, s-ar putea estima un preţ minim de 49 de milioane de euro.

Diadema oferită Reginei Elisabeth II, de către Nizamul de Hyderabad

François Curiel, directorul mondial al departamentului de bijuterii de la “Christie’s”, propune o estimare foarte prudentă de 25 de milioane de euro pentru “Princie”. Este foarte dificil să ne imaginăm că o asemenea piatră de legendă nu va suscita un moment de nebunie în rândul colecţionarilor din întreaga lume, care îşi doresc să-l aibă. S-ar putea ca diamantul roz “Princie” de Baroda să devină diamantul cel mai scump din lume.

Verdictul va fi dat în seara zilei de 16 aprilie, la Casa Christie’s din New York.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.