Din gazul de la Marea Neagră izvorăște obligația ieșirii din UE

Ce să-i replici dlui Terhes? (vezi „Gazul românesc – emblema trădării naționale”, Cotidianul, 16 iulie 2018) Că a fost desființată petrochimia pentru că așa ne-a dictat Banca Mondială, pentru că așa a fost programul UE pentru România, pentru că așa a vizat OMV preluând și apoi închizând Doljchim și Arpechim, pentru că așa a urmărit DNA băgând la pușcărie pe supraviețuitorii dictatului Băncii Mondiale, care mai acționau prin industria de îngrășăminte?! Ce să mai replici?! Consumul de gaze în România s-a prăbușit de la 40 miliarde mc în 1990, la circa 12 miliarde mc anual în deceniul al doilea al anilor 2000. Demolarea ultimei redute – producția de îngrășăminte chimice – a dus consumul industrial de gaze de la 3 miliarde mc în 2008 la doar 1,2 miliarde în 2017. Consumul industrial de gaze a fost surclasat de consumul casnic. Și nu există niciun program de industrializare sau măcar de extindere a utilizării casnice a gazelor. De altfel, ce s-ar mai putea face așa bătând din palme când gazul din Marea Neagră ar putea ajunge pe piață încă din 2019?! Ce semnificație practică are, într-o asemenea situație, condiția pusă concesionarilor de a vinde în România 50% din gazul exploatat?! Prevalându-se de faptul că n-au cui să vândă în România, concesionarii vor trimite gazul tot unde au vizat proiectele lor, mai ales că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni dacă nu se conformează condiției de 50%.

Are vreun program pentru oameni statul român al lui Iohannis și Dragnea? România, posesoare de gaze, are o rețea de distribuție de gaze de 53000 km. Ungaria hulitului Viktor Orban, neposesoare de gaze și cu un teritoriu mult mai mic decât cel al României, are 89000 km de rețele de distribuție de gaze. Aici 95% din gospodării se încălzesc cu gaze. În România nici măcar 1/3. Peste 4 milioane de gospodării, deci o jumătate din total, se încălzesc cu vreascuri și lemne de foc. Un program de alimentare cu gaze a acestora ar fi totuși ceva, în ciuda faptului că nu reprezintă o cine știe ce valorificare a gazelor naturale cum este în petrochimie sau în industria farmaceutică! Complotul – căci altfel nu poate fi numit – al colonialiștilor de stirpe germană împotriva României funcționează la maximum. Șeful E.ON Germania pentru România, care deține jumătate din distribuția de gaze de pe teritoriul românesc, a anunțat că nu are în vedere extinderi ale rețelei de distribuție decât dacă se vor dovedi strict rentabile, adică să nu deranjeze cumva proiectele OMV de furnizor regional pe seama resurselor României sau, mai explicit, să asigure toate condițiile ca gazul din Marea Neagră să fie exportat și nu utilizat în România. Îi împiedică vreun program al României lui Dragnea și Iohannis cu ceva să-și atingă scopul cu gazul românesc?! Populația României, care trebuie să plătească sume exorbitante ca să se racordeze la rețeaua de gaze – fără vreo facilitate de la statul român al lui Iohannis și Dragnea, care nu au încetat vreun moment să se înfrunte pe prostia diversionistă a pragului de 1900 lei din infracțiunea de abuz în serviciu – să fie sigură că va rămâne captivă, fără alternativă la încălzirea cu lemne, în România lui Iohannis și Dragnea, chiar dacă aceștia vor dispărea de pe scena politică, deoarece în România dictatul aparține fără echivocuri unora de genul celor de la OMV și E.ON, sub parohia colonială a Bruxelles-ului.

Spusele atât de deranjante ale responsabililor în domeniul gazelor de la Budapesta țintesc realitatea și nimic altceva! Diversiunea Budapestei este alta. Aceea că se adresează Bucureștiului! Adresant fals! De parcă la București ar fi decizia, când nu este deloc așa! Budapesta de fapt a bătut șaua ca să priceapă iapa. Budapesta s-a adresat de fapt adevăraților posesori (deținătorii concesiunilor) cu mesajul: nu vă mai strofocați să găsiți cumpărători, vindeți-mi-l mie! Sunt pregătită. Fac un hub în Ungaria pentru Europa de Est, așa cum s-a erijat Austria în hub pentru dirijările de gaze rusești spre Vest.
De acum, cei mari vor decide. Oricum, după cum se desfășoară lucrurile, Bucureștiul nu va lua mare lucru! Ba, dacă gazul din Marea Neagră va fi vândut acum, oricui va fi vândut, sub contracte pe 10-15 ani, românii vor plăti nu doar oricum mai mult ca membrii ai UE, dar în plus și mai mult ca importatori de gaze rusești! Căci, dacă zăcămintele interne de gaze se vor subția, așa cum sunt toate estimările, iar livrările de gaze din Marea Neagră vor merge potrivit contractelor de acum la alții, deficitul care atât de sigur va apărea va trebui să fie acoperit de importuri din Rusia. Și România va ajunge în situația ridicolă de importator cu toate zăcămintele lăsate de Dumnezeu românilor în largul coastelor românești din Marea Neagră, de fapt de furnizor ieftin de gaze pentru ștabii din UE, dar importator de gaze din Rusia! Cât de spurcat, vomant ce mai tura-vura, sună, în aceste condiții, diversiunea că gazul din Marea Neagră ar ajuta România să devină independentă energetic, mai ales în raport cu Rusia, când, de fapt, după cum va fi valorificat, acest gaz creează tocmai o periculoasă dependență energetică de Rusia.
Dacă la cârma Românei ar fi oameni nu numai responsabili dar și cu dragoste de țară, episodul sinistru al gazului românesc ar putea trezi conștiințe și determina decizii fără îndoială cu caracter eroic având în vedere contextul internațional. Ieșirea din mecanismul sordid al redevențelor – din care posesorul de resurse, după calculele pe cazurile din toate timpurile și din toate locurile, nu se alege cu mai mult decât numai o parte din 20 – este deocamdată nerealistă. Dar ieșirea din UE – DA! Cu atât mai mult cu cât cel puțin 80% din contenciosul dezastruos pentru țară al gazului românesc din Marea Neagră se află în mecanismele „colonialismului colectiv” al UE: condiționalitatea aderării de externalizarea resurselor; răpirea de către Bruxelles a dreptului fiecărui posesor de resurse de a beneficia într-un fel sau altul, prin prețuri sau prin aprovizionare, de înzestrarea de la Dumnezeu cu aceste resurse; impunerea fără temeiuri și condiții economice a așa-numitei liberalizări a pieței și prețurilor, care a dus la creșteri nejustificate de tarife (independent de episodul Marea Neagră); distrugerea petrochimiei și industriei în general, pentru forțarea exporturilor de resurse în locul valorificării lor interne; finanțarea pe seama consumatorilor a conductelor pentru aceste exporturi; privarea românilor de accesul la propriile resurse, indiferent dacă pentru valorificări industriale sau pentru încălzire etc.

În ciuda complicațiilor și durerilor, retragerea din UE – implicând anularea tuturor acestor servituți înspăimântătoare – este o obligație de respect față de sine și demnitate pe care o impune nu numai emblematica trădare de neam și țară reprezentată de cazul gazelor românești din Marea Neagră, ci și adevăratul bilanț al apartenenței României la UE, organizație care, prin mecanismele celui mai odios colonialism actual, cel colectiv, și fluturând povești despre democrație, stat de drept și corectitudine politică, a luat tot României (economia națională, decizia națională, identitatea națională) în beneficiul altor popoare, nu contează cât de meritorii sau nu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. daca haiducul Dragnea este atata de patriot de ce nu baga o og pentru ramnarea gazelor in tara

    • Privatizarea OMV-Petrom a expirat in 2014.Care e baza legala in prezent?

  2. Abia aștept să apară un partid eurosceptic ca să mă inscriu!

  3. Nu avem niciun beneficiu cu ue asta.dimpotriva suntem din ce in ce mai saraci si pe viitor vom fi si mai saraci.fara industrii , fara agricultura, fara infrastructura si umiliti si fara tineri.umilitii tuturor, care ne dau si lectii.condusi de tradatori incompetenti , falsi si demagogi, ignoranti de toate partile.

  4. Ieşirea din UE e imposibiliă – un referendum ar respinge-o cu 95%, fiindcă românii din popor au intrat în UE ca nişte cerşetori cu ţucalul în mână şi încă sunt convinşi că vor primi ceva de pomană.
    Dar intrarea în UE ar fi putut fi amânată măcar 10-15 ani, până când economia s-ar fi pus pe picioare şi România ar fi fost capabilă să negocieze aderarea în interesul său, în loc să spună doar ”Da, să trăiţi!”.

    • Iesirea din UE e foarte posibila, numai ca tu nu poti pricepe.. La ora actuala UE are cu mult mai multa nevoie de noi decit noi de ei… si daca tot vorbesti de referendum, iti garantez 101% ca Romania iese din UE.

    • Exista un sondaj tinut secret. 62% din romani sunt de acord cu iesirea din UE.

  5. 80% din economia României aparţine azi vest-europenilor. Românii şi-au văzut visul din 1990 cu ochii: lucrează aproape toţi pentru companii occidentale. Doar salariile mai sunt româneşti.

  6. Problema gazelor este tratata superficial. Ar trebui sa avem un proiect national de extinderea retelei de gaze, de contorizare a apartamentelor in timp real și atunci si consumul ar creste. Astfel s-ar crea si locuri de muncă. Apoi reluarea unor industrii de prelucrarea gazelor. Pana la urma nu ar trebui sa ne dicteze UE ce sa facem cu gazele noastre asa cum nici noi nu dictam Germaniei cat comert sa faca cu Rusia sau Frantei cat armament vinde in alte tari. De multe ori nu stim sa ne punem piciorul in prag si mereu in istorie am fost plătitori de haraci catre alte imperii pentru interese meschine ale unor domnitori/politicieni bani din care se puteau face altceva in folosul natiunii.

    • Printre altele si pentru ca suntem intr-un permanent razboi intern. Care convine de minune strainilor.

  7. Iesirea din UE, acum cand suntem poporul cu cea mai mare emigratie dupa Siria, nu cred ca e posibila, toti plecatii la munca in UE si toate rudele lor din Romania ar vota la un referendum impotriva ROEXIT.

  8. Aste-s de-alea de-a lui Ilie Serbanescu.Tovarasul Ilie in tot ce scrie uita, omite, o face pe nîsnaiu, se face ca ploua, ca si cum n-ar fi existat voluntarii intru diatrugerea tarii, toti comunisti de renume, toti tradatori de tara si neam, toti vinovati 100%.Nici nu vrea sa stie de declaratia lui petre roman (NU A BANCII MONDIALE) cum ca industria Romaniei e un morman de fier vechi.Acesti nenorociti in continuare vind si saboteaza tot ce e in tara asta iar Ilie Serbanescu si altii ca el, tac ca c…tul in iarba.Ce fel de roman o fi Ilie serbanescu asta!!?

    • profesorul Serbanescu are opinii argumentate si iesiri publice cu pozitii extrem de deranjante. Matale astepti de 30 de ani sa se ia masuri inteleg.

  9. Dacă ne apucăm să ieşim din UE o să ne scoată datori cu nu ştiu câte miliarde. Numai ce aude chestia asta românul se scapă pe el şi-i trece tot curajul.
    Nu-i englez cine vrea, e englez cine poate.

  10. In sfarsit ! Cineva a spus-o : Ramanerea in U.E. este PAGUBOASA pentru Romania. De acum sa vedem cine mai subscrie marii idei; pentru ca este mare, intr-adevar…. Felicitari domnule profesor. Simplul fapt ca a ti pus ideea pe masa este meritorie.

    • Daaa, o idee grandioasa. Atat de mare incat nici nu stiu cum va incape in minte. Stai sa vezi cand vine dl. profesor Serbanescu si ne spune ca de fapt noi ar trebui sa facem parte din mareata comunitate a statelor independente, ca ne dau rusii gaze pe gratis, nici nu trebuie sa le mai extragem de sub pamant… Sau ideea asta uriasa va fi enuntata de Liviu Plesoianu?

  11. Cam incoerent mesajul d-lui Șerbănescu,dar concluzia este clară:soarta României nu se hotărăște la București !!!Aici,la noi, sunt doar cozile de topor care se vând la bucată sau cu…partidul!!!

  12. Ei bine, faceti atunci calculele necesare, sa vedem cat ne costa aroganta asta si daca ne-o putem permite. Ce consecinte economice, sociale, politice ar antrena. De dorit, mi-as dori-o, nu zic nu, doar ca-s sceptica in privinta realizarii, tinand cont de cozile de topor din fruntea tarii, serviciilor, cu infiltratii lor peste tot unde ar conta.

  13. la un moment dat se vorbea despre modificarea constituției în sensul introducerii unui articol care să precizeze că România este membră a UE.
    Românii ies în stradă la proteste cu steaguri ale UE, în presă nu are nimeni curajul să spună ceva împotriva UE(articolul lui Ilie Șerbănescu e primul de acest fel pa care l-am întâlnit), în România nu există nici un partid care să pună la îndoială nici un aspect legat de UE. Prin intrarea în UE România nu doar că și-a distrus industria, și-a amanetat resursele..etc, dar și-a pierdut și din suveranitate.

  14. Marea păcăleală europeană: prin 2005-2006 românii scânceau şi plângeau la uşa UE crezând că de acolo o să le vină bogăţia şi fericirea.
    Azi sunt membri ai Uniunii de 11 (!) ani şi încep să descopere că din ţară ies anual miliarde de euro, mii de kilometri pătraţi de păduri, armate de medici educaţi pe banii lor etc. Veniturile în schimb au rămas tot româneşti. Companiile europene pentru care lucrează îi plătesc de 5 ori mai puţin decât pe nemţi sau olandezi.
    Iar de la Bruxelles li se spune că e OK, dacă sunt harnici, disciplinaţi şi luptă contra corupţiei peste 250 de ani vor trăi şi ei ca în Vest.

  15. D-ale lui Ilie. Trateaza problema ca si cum noi am fi o colonie africana ce combate imperialismul european. E trist sa vezi ca omul copie opinii de sorginte britanica si care se potrivesc ca nuca-n perete-n Romania. Practic ii este lene sa formuleze niste argumente aplicate la obiect. Brava, ia-le banii!

  16. Complicat! De indata iti vor descoperi armele de distrugere in masa, ori programul nuclear secret care ameninta…pacea lumii. Sa nu mai vorbim, doamne fereste, de faptul ca sponsorizezi terorismul international, incalci drepturile omului si nu respecti regulile democratice… Si cate si mai cate, ca doar nu esti primul vandut lui Putin.

  17. Patru Imperii Mondiale au fost din Antichitate până Azi.(Americile nefiind descoperite) Babilonul,Medo-Persia,Grecia și Imp.Roman. Sunt denumite FIARE! Politice,economice,religioase.Imp.Roman a reînviat/renăscut.Are capitală,comisii pt.putere,legi pt.impunere,limbă și monedă!Ca Națiuni,cum faci să supraviețuiești,pt.că este trecător/limitat în timp!? Pt.la anul:ROMÂNIA preia Președenția UE. O extensie a sediului/capitalei,nu a-r fi posibil? Locație/clădire există… Un ‘sediu de vară’ așa… Atuuri sunt;bune și fb!

  18. Din 1977 până in 1989 Ceausescu a adus intr-o stare deplorabilă nu numai economia ci și cultura. O economie sănătoasă nu se poate distruge așa ușor. La fel și cultura unui popor nu decade în câțiva ani. În 1990 trebuiau făcute socoteli să se vadă ce se poate salva din industria comunistă. Nu s-au făcut pentru că s-ar fi văzut halul în care era. N-am auzit niciun ziarist, scriitor sau personalitate proeminentă care să întrebe de documentele diviziei economice a Securității. Asta pentru că oricine a trăit atunci știe că cifrele anunțate poporului erau umflate cu pompa, chiar și așa situația era grea. Nu s-au făcut socotelile pentru că pe lângă el ar mai fi trebuit împușcați mulți alții. https://www.historia.ro/…/situatia-dezastruoasa-a…

  19. As vota iesirea Romaniei din UE fara discutie . Ce e UE ? Un imperiu romao-german catolic similiar cu imperiul otoman sau habsburgic pus pe jaf , oprimare si exploatarea popoarelor in Inchisoarea Europeana . Nimic din ce facem noi nu e bine , nimic din agricultura noastra nu corespunde cu standardele lor artificiale fara gust , fara miros ,cit despre
    economia libera este un vis in viziunea economiei fasciste europeane .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.