Discuţii secrete între Isărescu şi bancheri la BNR

Întâlnirea dintre cele două tabere a avut loc cu trei zile înainte ca principalele nouă bănci străine din România să discute, la Bruxelles, cu FMI şi BNR, despre expunerile de pe piaţa locală. Pe 22 iulie ar trebui să aibă loc a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009 la Viena. Potrivit acestui „acord de onoare”, băncile străine dau asigurări că nu-şi retrag banii din filialele locale.

Guvernatorul Băncii Naţionale s-a întâlnit aseară cu cei mai importanţi bancheri. Întâlnirea a fost ferită de ochii presei, iar invitaţiile fiind făcute direct bancherilor, nu prin intermediul Asociaţiei Române a Băncilor, aşa cum se întâmplă la întâlnirile obişnuite.

Întâlnirea dintre cele două tabere are loc cu trei zile înainte ca principalele nouă bănci străine din România să discute, la Bruxelles, cu FMI şi BNR, despre expunerile de pe piaţa locală. Pe 22 iulie ar trebui să aibă loc a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009 la Viena. Potrivit acestui „acord de onoare”, băncile străine dau asigurări că nu-şi retrag banii din filialele locale.

Guvernatorul BNR a declarat că cele nouă bănci ar putea cere, totuşi, la Viena, reducerea expunerii din România, dar asta nu înseamnă că vor pleca cu banii din ţară, ci doar că filialele locale îşi plătesc datoriile faţă de băncile-mamă pentru creditele acordate românilor. Un alt subiect important de discuţie a fost şi costul creditării. Bancherii nu vor să împrumute statul, decât la dobânzi foarte mari, de peste 7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.