„Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară”

Cea de-a şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august şi va fi dedicată temei Drumuri şi răspântii.

Festivalul va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, şi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmări în acest an tema Drumuri şi răspântii, temă altminteri prezentă chiar şi în primele epopei din istoria omenirii. Ghilgameş pleacă la drum pe celălalt tărâm, iar argonauţii şi Ulise străbat mările. Capătul călătoriei poate însemna atingerea scopului sau proba maturităţii. Răspântiile constituie nu numai ezitări şi alternative, ci veritabile momente de cumpănă în care eroii trebuie să decidă asupra propriului destin.

Pădurea, un film de Sinisa Dragin

Despre tema celei de-a şasea ediţii, Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival, a spus: “Adesea eroul nu poate sta într-un singur loc deopotrivă pentru că este prigonit, dar şi pentru a putea să se pună în slujba a cât mai multor oameni. Păcală şi Nastratin Hogea călătoresc făcând dreptate şi uimindu-şi semenii cu isteţimea lor, haiducii sunt într-o perpetuă goană deopotrivă pentru a fugi de potere, dar şi pentru a îndrepta abuzurile.

Chiar şi afirmarea internaţională a filmului românesc cu aşa-numitul Nou Val al cinematografului românesc începe cu un road movie, Marfa şi banii (2001), al lui Cristi Puiu”.

Timp de 10 zile, în cadrul festivalului vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, care va avea ca invitaţi critici de film, profesori univesitari şi specialişti din domeniul filmului din Croaţia, Grecia, România şi Serbia.

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema şi bucătărie balcanică, accesul la filme şi la demonstraţiile culinare fiind liber.

Spionaj, natalitate şi mâncare pentru suflet

Little England

Trei titluri noi şi interesante se află printre filmele care vor rula în cadrul celei de-a şasea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

Coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinişa Dragin, are la bază un fapt real: în 1947, preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit. Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de artă Radu Bogdan primeşte permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, s-a descoperit că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relaţiile diplomatice dintre Iugoslavia şi România.

Pădurea a câştigat în 2014 Premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internaţional Visions du Réel, Elveţia.

Secvenţă din Miresele

În Copiii preotului/ Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013), Fabian, un tânăr preot, încearcă să mărească numărul de naşteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriaşilor. Planul se dovedeşte a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme.

Filmul a câştigat trei premii la Festróia 2014, Pula Film Festival 2013 şi Thessaloniki Film Festival 2013.

Poveste despre mâncare şi suflet / Istoria za hranata i duşata / Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalităţile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii, ci şi felul prin care ea ne îmbogăţeşte viaţa.

Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ…

La Cetate, Mircea Dinescu, un fin gurmand şi scriitor

Nominalizat la Premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) şi la San Francisco (2014).

De asemenea, în cadrul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare(Croaţia- Elveţia, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) şi Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

”Yol”, un film controversat, de trei ori premiat la Cannes, în deschiderea Divan Film Festival

Mircea Groza

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară revine între 21 şi 30 august, la Craiova şi Cetate, cu o selecţie eclectică de filme balcanice unite sub tema celei de-a şasea ediţii: Drumuri şi răspântii.

Încă de la prima ediţie, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de ”arheologie” spirituală şi artistică, propunându-şi să redescopere cinematografia ţărilor balcanice îndeosebi prin creaţiile – mai mult sau mai puţin recente – care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noi şi, uneori, chiar specialiştilor.

Nici cea de-a VI-a ediţie a Divan Film Festival nu-şi abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecţia de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul). Filmul a câştigat trei premii la Cannes în 1982 şi a fost regizat conform instrucţiunilor transmise de Yılmaz Güney (ce se afla în închisoare, acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentului său, Şerif Gören. În acest fel, istoria cinematografiei a consemnat Yol drept prima creaţie din Turcia care a câştigat Palme d’Or la Cannes (plus Premiul FIPRESCI şi menţiune specială din partea Juriului Ecumenic).

O seară la Cetate

Filmul portretizează oamenii şi autorităţile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveştilor a cinci deţinuţi aflaţi în permisie timp de o săptămână. Yol a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris şi scenariul din închisoare.

Pentru a-şi termina filmul, Güney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Şerif Gören, a fugit în Elveţia şi ulterior în Franţa, unde a terminat montajul. Ca urmare, Yol este o producţie franceză, a fost propus din partea Elveţiei pentru selecţia celei de-a 55 ediţii a Oscarurilor şi a fost interzis în Turcia până în 1999.

Proiecţia filmului Yol va avea loc după Gala de deschidere a celei de-a şasea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, vineri, 21 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei.

Pădurea, un film de spionaj

Regizorul grec Pantelis Voulgaris este şi el prezent în selecţia Divan Film Festival cu două filme: Nyfes/ Miresele (2004) şi Little England/ Mica Anglie (2013).

În Nyfes, povestea se petrece în 1922 şi ne-o prezintă în prim-plan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei ”King Alexander”, aceasta se îndrăgosteşte de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soţul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eşuată. Damian Lewis este cunoscut publicului din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este şi producătorul executiv al acestuia.

În Little England/ Mica Anglie, două surori, Orsa şi Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogăţiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă doar una dintre ele este sortită să devină soţia lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinţi. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar şi cea a anilor ’50. Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general şi pe primul loc în clasamentul filmelor greceşti. Mica Anglie s-a bucurat şi de succes de critică atât la nivel naţional cât şi peste hotare.

Poetul Mircea Dinescu, în lanul de maci

Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England că este filmul unei femei, în cel mai bun sens al cuvântului.

Little England a câştigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum şi alte şase premii din partea Academiei de Film Elene.

Divanul Degustatorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Craiova Capitală Europeană 2021, cu sprijinul CNC şi ICR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.