DNA s-a plâns „Financial Times” de Tudorel Toader

DNA a transmis joi publicației Financial Times o adresă prin care rectifică unele informații „nereale” date de ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță instituția.

E vorba de scrisoarea trimisă de Toader în care o desființează pe Laura Codruța Kovesi. În adresa trimisă către Financial Times, DNA contrazice datele lui Tudorel Toader privind dosarele cu magistrați pe care le-a avut.

Comunicat integral al DNA

Reacție la scrisoarea ministrului Justiției către o publicație din străinătate

În cursul zilei de 7 martie 2019, DNA a transmis publicației Financial Times o adresă prin care rectifică unele informații nereale transmise de ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader. într-o scrisoare adresată aceleiași publicații.
“Cu referire la scrisoarea transmisă de ministrul Justiției din România, dl. Tudorel Toader, reprodusă de publicația pe care o reprezentați în ediția din data de 7.03.2019, Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să precizeze următoarele:

Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentația domnului ministru al Justiției nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigațiile referitoare la magistrați, majoritatea acestor investigații fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunțuri primite de la persoane nemulțumite de soluțiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.
De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție – a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț.

În realitate, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.
Aceasta cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019
http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9321
Un alt exemplu se referă la afirmația ministrului Justiției că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigații față de 3420 de judecători și procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistrați din România.

În realitate, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.
Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituția din care face parte.
Și aceste date au fost prezentate public și se află pe site-ul instituției la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9320
Potrivit legislației din România, există obligația ca orice sesizare (plângere, denunț) primită de parchete, care îndeplinește condițiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Bubico a furat-o iar de la magistrati!PSD, scoate-l in parc ca are si el necesitati!

    • @eu
      Pentru ca au cifre oficiale pe care le pun la dispozitia Financial Times si oricui o va cere.

      Se numeste libertatea informatiei si daca si d-voastra, cetatean roman o faceti in mod oficial, veti primi un raspuns cu informatia ceruta.

    • @Andreea
      „… la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru”, zice DNA, si probabil ca are dreptate, dar daca te duci la „Sectia respectiva” acum o sa gasesti cifrele de care vorbesc cei de acolo si TT, care sunt cifre reale cu dosarele aflate acum acolo! Asta insa e doar un singur ‘punctulet’, menit sa distraga atentia de la subiect, de la celelalte multe acuze aduse de Toader, si pe care DNA nu se ‘incumeta’ sa le nege. Stiu ca e greu sa-ti vezi ‘zeita’ adusa cu picioarele pe pamant, dar asta e, mai curand sau mai tarziu, vine scadenta.

  2. DNA ne minte cu cifre. Spuneti bine ca SIIJ a preluat 275 de dosare in lucru, dar sunt din alea 1422! Lasati vrajeala si spuneti mai bine cum ati clasat miile de dosare la foc automat inainte de a fi preluate de SIIJ.

    • Exact asta e problema, cum le-au clasat ca sa nu ajunga la SIIJ! Sa se raporteze cate au clasat in cele doua luni ce au precedat transferal.

    • DNA ne-a obisnuit deja cu abuzurile si invartelile protocolare pe toti, mai conteaza o facatura de-a casei acum, cand au mana formata? nimeni nu ii mai crede inafara de cei care vor sa-i paradeasca in continuare pe romani ? spre deosebire de ministrul justitiei care nu a mintit pana acum nici o data.

  3. DNA nu este o structura in subordinea Ministerului Justitiei? Cum isi permit sa dea replica guvernului/ministrului in presa internationala? Se dovedeste, odata in plus, ca aceasta masina de distrus vieti si de viciat o justa reacție (caci de atata lupta totul este haos} impotriva corupției trebuie desfiintata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.