Gorghiu reacționează în cazul primarului cu castel în Franța

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri că este „foarte posibil” ca DNA sau alte instituţii să se sesizeze în legătură cu investigaţia publicaţiei Recorder care susţine că primarul liberal din Sinaia şi-ar fi cumpărat, printr-un apropiat, un castel în localitatea Orthez din Franţa, pe care îl renovează.

Prezentă vineri seara la Digi24, Gorghiu a fost întrebată dacă DNA sau alte organe ale statului ar trebui să se autosesizeze în acest caz şi să fie deschisă o anchetă penală.

„Vorbim de lupta anticorupţie în România şi vreau să vă spun că funcţionează bine. Cel puţin aprecierile noastre şi europene sunt foarte bune. 74% din dosarele DNA sunt făcute pe baza sesizărilor persoanelor fizice sau juridice din România. Diferenţa o face autosesizarea pe bază de informaţii venite din presă, din spaţiul public şi aşa mai departe. (…) Nu aş avea de unde să ştiu (dacă DNA s-a autosesizat în acest caz – n.r.). Este decizia instituţiilor statului dacă se vor autosesiza sau nu. În general, la o asemenea campanie de presă, care arată posibile elemente care ţin de infracţiuni, e foarte posibil să sesizeze şi DNA-ul şi alte instituţii. Nu le dau eu teme la televizor, de aceea încerc să fiu rezervată. Dar, făcând abstracţie de nume, făcând abstracţie de persoana care este implicată într-o anchetă de presă sau nu, nu văd niciun fel de problemă în a se sesiza o instituţie. E sănătos pentru lupta anticorupţie din România să avem anchete. Ce vreau eu în schimb de la DNA, şi am spus şi la bilanţul pe anul 2023, este să nu mai avem mii de dosare care să-ţi pice în instanţă, ci vreau dosare făcute cum trebuie, lucrate de procuror cum trebuie, cu probe imbatabile, astfel încât în instanţă să obţii o condamnare pentru respectivele persoane”, a răspuns Gorghiu.

De asemenea, ea a recunoscut că investigaţia Recorder afectează imaginea PNL.

„Este un dosar de presă. (…) Orice fel de campanie din asta are un element negativ. De ce credeţi că nu ne-ar afecta? Problema e următoarea: DNA-ul a anchetat în România şi n-a comentat nimeni, lideri de la PNL, de la PSD, de la AUR, de la toate partidele. Doar când au fost făcute dosare de DNA asupra liderilor USR, atunci vorbim de supra-cetăţeni, oameni supra-lege, pentru că doar ei au comentat şi sunt complet deranjaţi că DNA îşi face treaba vizavi de lideri USR. Pe mine nu m-aţi văzut vreodată comentând că DNA-ul anchetează lideri de la PNL. Vedem ce va spune instanţa, toţi ne bucurăm de prezumţia de nevinovăţie”, a precizat ministrul Justiţiei.

Recorder şi Centrul de Investigaţii Media au publicat recent un material de presă potrivit căruia primarul liberal al oraşului Sinaia, Vlad Oprea, ar fi cumpărat, printr-un apropiat un castel în localitatea Orthez din Franţa, care se află în renovare.

Jurnaliştii au mai scris că primarul din Sinaia deţine o avere impresionantă, printre care şi o vilă, de circa o mie de metri pătraţi, ridicată în centrul staţiunii Sinaia. Vila ar aparţine unei firme, la care acţionar ar fi mama primarului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

24 de Comentarii

 1. Hotii din PNL infratiti cu hotii din PSD
  Mincinosul si pungasul de Rares Bogdan, prietenul altui mare mincinos si fals nationalist Cozmin Gusa.

 2. Mai dau o lege sau completează actuala lege cu ‘Liber la furat, escrocat și înșelat’ și scăpa toți cu averile, Romania rămâne jefuită pas cu pas! Apropo, ce se mai întâmplă cu casele pe baza de acte cu conținut fals și prejudiciul de la plavan? Nimic? Rămâne cu absolut tot și a înșelat statul român?

 3. Orasul are 10.000 de locuitori, iar castelul e o ruina sau a cam disparut de secole ramanand doar un turn…The Château Moncade is a ruined castle in the commune of Orthez in the Pyrénées-Atlantiques département of France. wikipedia
  Poate pare ceva dubios, dar nu uitati ca primarii au salariu bun. Daca au investit cu cap…pot avea ceva cheag. Poate fi si o persoana cu probleme, dar daca Alinuta e buna la suflet se pot multe ca doar e in jud. Prahova unde unul tot de la PNL este numit dupa o marca de masini de lux si care legea si partidul nu i-a refuzat candidatura…

 4. “74% din dosarele DNA sunt făcute pe baza sesizărilor persoanelor fizice sau juridice din România“. Nu ínțeleg de ce România întreține servicii interne și instituții ale statului de control, dacă activitate DNA se bazează 74% pe turnători.

 5. @ Dacă ministra justiției ”girează” ”furturi” și manipulări de date în sistemul public ca să aibă angajații justiției de lucru, adică dacă nu au de lucru caută să-și facă că au cerut și creșteri salariale, cum s-a putut observa și cu prescrierile și cu cauzele interne în care se anchetează și judecă pentru a se declara nevinovați, adică dacă i s-ar putea ”imputa” nefuncționarea corectă a instituțiilor publice în care aplicarea și funcționarea legii se fac sub autoritatea ministrului justiției, erori pe care mai mulți angajați ai justiției să le rezolve, cu cheltuieli publice, ?

 6. @ Deci, cum au evoluat indicatorii despre legalitate, respectarea și aplicarea legilor, în sistemul public , în mandatul fiecărui ministru , deci cât au dat de lucru instituțiile publice ce aplică legea sub autoritatea ministrului justiției, celorlalte instituții din sistemul de justiție, pentru care se fac cheltuieli publice de salarizare , funcționare și se solicită și creșteri salariale, de pensii, deci , cauze generate de instituții publice, cheltuielile care s-au făcut pentru rezolvarea cauzelor ce au apărut din funcționarea sistemului public, ?

 7. @ Probabil că împrumuturile publice de la baroni, alți posesori de castele din occident, fac ca banii să se reîntoarcă pentru renovarea castelelor, ?

 8. @ Probabil vreo formă de rulare a banilor, sub supravegherea DIICOT , prin care ăia care acordă bani publici, de la UE, primesc în schimb renovarea castelelor de la ei, de unde dau banii , de la UE, ?

 9. @ Deci, dacă atunci când miniștrii justiției fac treabă proastă în sistemul public dau mai mult de lucru instituțiilor din sistemul de justiție, Ministre Public, instanțe ,altele, crescând și cheltuielile de funcționare ale societății, ?

 10. @ Miniștrii probabil că rămân totuși în politică niște ”sovietici ai muncii”, care trebuie să repare, să facă, să dreagă, să funcționeze, să fie și eficienți, ”vedetele politicii” rămânând probabil doar liderii de partide, ?

 11. Bugetarii ăștia destoinicu se vă în principal după mașini și costumele pe care le poartă. Se văd de la distanță parcă ar fi făcuți toți de o mamă. Când mă uit la banerele electorale , instincul este de a verifica dacă mai am telefonul și banii în buzunare…
  De unde au apărut ”românii ăștia” sunt prea mulți și prea proști ca să mai fie aleși , dar prostia este mare și în popor.De obiecei ai ce alegi, greșești odată , de două ori dar dacă persiști cu alegeri proaste atunci asta se cheamă neghiobie (mai blândă decât prostia). Din păcate banerele și afișele electorale sunt pline de nulități (produsul Securiștilor capitaliști). Eu unul nu am ce să aleg din balega asta electorală.

 12. Cea mai buna intrebare,justitia =MAFIA nu isi fac treaba din fisa postului ci doar la comanda politica ,borfasi ordinari !

 13. Asadar, Ministrul Justitiei, recunoaste oficial, in anul de gratie 2024, dupa 24 de ani cu „Presedinti de Driapta”, ca militia si procuratura, in „lupta cu coruptia”, functioneaza pe baza de blasfemie, denunt calomnios, defaimare si delatiune. Ca pe timpul NKVD si GESTAPO. Asta e Romania la 34 de ani de la Revolutia Romana si condusa 24 de ani de „Presedinti de Driapta”. S-Audi mai ticalosilor si nemernicilor cum se face/duce „lupta cu coruptia” in Romania. Sau tot domnul Presedinte Ion Iliescu si PSD sunt de vina…?! R-Ati ai Draku sa fiti…?!

 14. „Vorbim de lupta anticorupţie în România şi vreau să vă spun că funcţionează bine.”

  Da, functioneaza de la putin spre deloc. Practic asta e problema Romaniei. De aceea suntem saracii dintr-o tara bogata.In media, pe televiziuni de un an de zile, in fiecare zi sunt dezbatute cazuri grave de coruptie ale unor personaje importante. S-a intamplat ceva? Exact nimic.
  Ce sa faca si Gorghiu. Daca altceva nu poate face…spune ceva….orice.
  Daca ar functiona lupta impotriva coruptiei s-ar redresa si tara.

 15. @ Deci, dacă activitatea necorespunzătoare a miniștrilor justiției, de aplicare și funcționare a legii în sistemul public, se reflectă și în ”infracționalitatea” cercetată, cu cheltuieli și nedovedită, neconfirmată de către Ministerul Public și intanțe, ?

 16. @ Dacă sunt instituții publice în care funcționarea activităților în cadrul stabilit de legiuitori nu este corespunzătoare doarece activitatea lor este subordonată scopurilor și obiectivelor politice ale partidelor politice , ?

 17. @ Deci, dacă mai sunt prin instituțiile publice politicieni aleși, numiți, care ajunși în funcțiile publice își închipuie că fac ce vor ei în instituții, că au susținere politică și că au fost aleși ca să facă ce vor , ce au ales alegătorii, contând mai puțin în opinia lor reglementările stabilite de legi, ordonanțe, regulamente , alte acte normative, ?

 18. Directia pe care merge lupta anticoruptie este TOTAL gresita. Ancheta unor simpli ziaristi, este vorba aici de cei extraordinari de la RISE, este un MODEL. Asadar, ancheta ziarsitilor BATE ancheta zisilor profesionisti de „ielita”. Cei din urma se bazeaza pe turnatorie, pont, indicatii din cauza faptului ca se tem sa nu deranjeze. DNA ancheteaza cu aprobare prealabila.

 19. @ Probabil că și dracu s-ar putea bucura și de existența unor politicieni pentru care reglementările legilor, actelor normative contează, probabil, mai puțin , ?

 20. Tot cei de la Recorder au „descoperit” niste averi ale lui Dragnea prin Brazilia ! Daca nu ma insel chiar niste procurori s-au deplasat ( pe bani de la buget bineinteles ! ) in Brazilia sa „investigheze” ! Rezultatul ? ZERO ! Poate ar trebui sa suporte cheltuielile cei de la Recorder !

 21. DNA si proasta de Gorghiu : ultima nu stie sa citeasca? nu vede ca primarul din România a cumparat „un castel” CARE TREBUIE RENOVAT? fiindca SCRIE NEGRU PE ALB ca TREBUIE RENOVAT. Asta-nseamna ca tipul a platit, CEL MULT, pentru el, PRETUL UNUI APARTAMENT de vreo 5 CAMERE-n ROMÂNIA. Ori habar n-are de piata imobiliara? si nu stie câte castele din Franta sunt PARASITE, si afacerea cumpararii lor implica un efort imens, personal, de renovare? nu stie ca ENGLEZII (de rând) CUMPARA CASTELE (medievale)-N FRANTA si dupa, LUCREAZA PERSONAL sau în ECHIPE MICI la readucrea lor în stare de întrebuintare (electricitate, apa curenta, caldura, spatii de depozitare, cai de acces, copaci, gradina de flori, gradina de zarzavaturi, etc., etc.). De ce nu-s cumpara madam un castel în Franta, ca sa vada cum e sa stai pe schele 12 ore pe zi, respectiv sa n-aibi curent electric, apa curenta? ce-o apuca? DNA = organism PARAZITAR, care TREBUIE URGENT DESFIINTAT. Exista, pentru infractiunile penale pure si penal-economice, parchetele „OBISNUITE” care au aceleasi competente. Ori te pomenesti ca Madam Gorghiu habar n-are.

 22. Alinuta nu scrie de palatele ” grupului de la Monaco „, sau de viloaiele de la Snagov ale pedelistilor, inclusiv palatul fostului ei amant Bogdan Olteanu, nepotul Ghizelei Vass, ca si ea e din acelasi neam.

 23. au averi si palate, ii pazesc toate serviciile tarii si noi platim 85% din salariu biruri peste biruri.
  Sa ii votati in continuare, ca ii meritati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.