Doliu în muzica românească. Nicu Covaci – „A plecat să deschidă alt drum”

Moni Bordeianu, primul solist al trupei Phoenix, a murit. Decesul a fost confirmat de Nicu Covaci, care a transmis un mesaj emoționant, alături de versurile piesei „Nebunul cu ochii închiși”, cântată de Bordeianu:

„A plecat sa deschida alt drum cel care l-a deschis pe primul… Iti multumim, Moni, pentru ca ceea ce avem acum tu ai inceput!
Pe un munte, intr-o tara
foarte-ndepartata
sta un om cu ochii-nchisi
si spune ce ne-asteapta.
Lumea nu-l asculta
il crede un nebun
caci vorbele lui sunt
ca niste lovituri de tun.
El sta singur si linistit
Dar in ochii lui inchisi
Vede al lumii asfintit
Nebunul cu ochii lui inchisi.
Zilele trec una dupa alta
sus pe munte
si vocea lui se aude clar,
spunand foarte multe.
Lumea cea intreaga
nu se-opreste sa-l asculte
il vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!”.
Și criticul muzical Mimo Obradov i-a adus un omagiu artistului.

„A plecat „on the other side” cel care a animat tinerețea (nu doar) celor care în anii 60 au simțit că se poate trăi și altfel, că merită luptat pentru asta. Nu pot decît să-mi exprim gratitudinea pentru tot ceea ce ne-a oferit acest mare artist al vieții transformat în legendă încă din 1970 cînd a ales libertatea și a emigrat în S.U.A. A părăsit atunci cu lacrimi în ochi și durere în suflet formația cu care a ajuns atît de popular și iubit – Phoenix. Atunci a fost primul mare zbor care însă ia permis să mai revină alături de Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Gunther Rainiger, cu care s-a înălțat inițial. Acum Moni, Florin Bordeianu, și-a luat ultimul zbor, spre veșnicia Nimicului. Îi vom păstra cît trăim vie memoria. Poate o vor face și cei ce-i vor descoperi și asculta cîntecele”.

Florin Bordeianu s-a născut pe 26 februarie 1948, la Beșenova Nouă, județul Timiș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24
Ioana Radu 8480 Articole
Author

18 Comentarii

 1. „viata” este un culoar catre o alta experienta. alta suferinta, alt sacrificiu, din pacate. Ii doresc sa se elibereze intr-o existenta superioara, luminoasa, unde nu exista foame, sete si frig. si prin urmare nici disperarea care vine din aceste lipsuri care sunt experimentate „aici”… Construti-i Raiul. Dumnezeu sa-l odihneasca.

 2. Nu exista „vesnicia Nimicului”.
  Daca sunteti crestini macar cu numele, intelegeti ca Hristos e Dumnezeul celor vii si adormiti. Si nadajduim ca Domnul Slavei sa i odihneasca sufletul in pacea si bucuria Raiului.
  Nu va mai manifestati ca si cum ati fi pagani sau de alta credinta, cautand sa alegeti cuvinte pompoase si false.
  Luati Adevarul, Calea si Viata drept valori ale vietii voastre si amintiti va ca Cel Inviat din morti este Hristos Iisus si nu altul !!!

 3. Un artist deosebit. L-am văzut cintind la Casa studenților inpreuna cu formația Phoenix. Spectacole minunate. Dumnezeu Să-l Ierte.

 4. Phoenix, așa cum este reprezentat pe monumentele egiptene, este o pasăre din familia stârcului. Numele egiptean este Bennu, care înseamnă „a se întoarce”. Pare a fi același simbol al lui Lucifer și ar putea fi legat de numele Quetzalcoatl, care înseamnă „Șarpe cu pene”, adunând împreună pasărea quetzal și șarpele. Numele lui Quetzalcoatl este tradus și ca „geamăn prețios”, iar în unele mituri, are un frate geamăn pe nume Xolotl, cu un corp uman și cap de câine (Anubis?) sau de ocelot. Pentru Illuminati, vulturul este un simbol de o importanță supremă și, în forma sa cu două capete, reprezintă doctrina principală a Illuminati ,,As Above, So Below”. Vulturul este probabil cel mai recunoscut simbol masonic din lume. Amintiți-vă că Frăția era cunoscută în Egiptul antic sub numele de „Mistery Schools”. Egiptenii credeau că Phoenix era reprezentantul unui zeu care „s-a ridicat la cer sub forma unei stele de dimineață, ca Lucifer, după imolarea prin foc a morții și a renașterii.” Ocultistul William Schnoebelen, în cartea sa, ,,The Door of Satan” „Fenixul lui Bunnu este considerat a fi o pasăre divină care se autodistruge în flăcări și apoi se ridică din cenușă. Ocultiștii cred că Phoenix este un simbol al lui Lucifer care într-o zi se va ridica din nou triumfător. Această credință se referă și la învierea lui Hiram Abiff, Hristosul masonic.” Pentru a împiedica majoritatea oamenilor sa asocieze Vulturul Masonic cu Fenixul antic, francmasonii l-au schimbat în Vultur dar doi autori masonici dezvaluie această schimbare. Manly P. Hall, in cartea sa ,,The Lost Keys of Freemasonry” si Albert Pike, in ,,Magnum Opus”. Intr-o propozitie, ei admit ca pasarea Phoenix din Egiptul Antic a fost schimbata in Vulturul Masonic si acesta este simbolul zeului Soarelui si al lui Mendes, ambele simboluri fiind simboluri satanice comune.

 5. Dumnezeu să-l ierte si să-l odihneasca,fiindca a fost,ca orice mare artist,o mângâiere pentru sufletele românilor!

 6. Fara suparare, pentru mine exista doar Baniciu. E singurul care nu si-a pus palma-n ciur s-o taie in vest unde toti vitejii au luptat din greu cu comunismu’, la umbra. In rest RIP Moni.

 7. Daca chestia cu NIMICU vă reprezintă atunci în NIMIC să ajungeți.oricum DUMNEZEU să-l ierte.noi suntem creștini.ATAT.

 8. Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște!!!…la multi ne-o alinat necazurile adolescentei.. să-i fie țarina ușoară 🙏🙏🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.