Doru Bușcu: Ce nu s-a văzut la paradă?

Nu s-a văzut noua fabrică de muniție cerută insistent de NATO și propusă gratuit României, dar refuzată de MApN. Nu s-au văzut noile obuziere și noile tancuri produse în România, în fabrici cu mii de angajați, propuse de parteneri străini gata să investească, dar refuzați cu înverșunare de MApN.

Nu s-a văzut noua flotă a Mării Negre, formată din șase corvete fabricate și amenajate în șantierele românești, oferită de parteneri NATO la prețul unei singure corvete franțuzești, dar refuzată de MApN. Nu s-a văzut industria românească privată de UAV, refuzată ani la rînd de MApN, dar apreciată de Polonia, SUA și Israel. Nu s-a văzut opoziția îndîrjită a MApN la deschiderea centrului de excelență pentru mentenanța flotei de aeronave F-16 la Romaero.

Nu s-au văzut condițiile jalnice în care sînt obligați să trăiască și să se pregătească militarii de rînd și subofițerii. Nu s-a văzut lipsa echipamentului individual, starea cazărmilor și a hranei, prăbușirea totală a moralului, absența oricărui spirit de corp, brutalitatea și absurdul comunist din comportamentul superiorilor. Nu s-au văzut soldele mizere care-i obligă pe soldați să facă, în paralel cu instrucția, taximetrie. Nu s-a văzut dispariția masivă a oamenilor.

Nu s-a văzut pe nicăieri acel 2,5% din PIB alocat apărării (peste șapte miliarde de euro), fiindcă bugetul Apărării a fost executat doar în proporție de 38%. Nu s-a văzut că o parte din bani s-au dus pe combinațiile unei rețele de generali decorați, activi și rezerviști, pe contracte de înzestrare cu comision, patronate de securiști. Nu s-au văzut celelalte 62 de procente, trecute la dispoziția Guvernului, pentru cheltuieli politice. Nu s-a văzut că, după modelul șepcii lui Iohannis, Guvernul își cumpără protecție la Washington cu sume pe care America nu le-a cerut niciodată, ci se vede mai degrabă pusă în situația de a accepta comenzi slugarnice, imposibil de refuzat. Nu s-a văzut faptul că Guvernul face plăți în avans pentru echipamente inadecvate sau care vor veni peste un deceniu, ca să poată pretinde că acoperă cumva cei 2,5% din PIB.

Nu s-a văzut că șefii armatei, comandantul ei suprem și Consiliul Suprem de Apărare a Țării au neglijat reformarea și modernizarea capacităților de apărare națională, în contextul în care de un an și jumătate, în apropierea granițelor, se desfășoară un război cu Rusia, față de care România este sever vulnerabilă. Nu s-a văzut modul de operare prin care MApN frînează înzestrarea armatei prin licitații care durează ani și apoi se anulează, lăsînd imense goluri de echipament. Nu s-a văzut faptul că acest blocaj al reformării și modernizării armatei reprezintă un act susținut și recidivist de subminare a securității naționale. Nu s-a văzut că – din incompetență sau din interes – conducerea MApN acționează pentru stagnarea militară a României, ca și cum i-ar satisface dorințele lui Putin.

A fost o paradă frumoasă, la care fumul rablelor românești fabricate acum 50 de ani s-a văzut mai puțin, iar tradiționalele Kalașnikoave de epocă, proiectate în URSS la sfîrșitul anilor ’40, au zîmbit în cantități mai mici de pe pieptul trupelor care își calculau, în timpul marșului, cît timp le mai rămîne din Ziua Națională pentru taximetrie.

Toate lucrurile crunte care nu s-au văzut au fost acoperite de parada partenerilor noștri din NATO, de detașamentele și tehnica americană, spaniolă, franceză, poloneză, muntenegreană, luxemburgheză, belgiană, olandeză, portugheză, de aeronavele Eurofighter germane, de aeronavele F-16 olandeze și, fiind vreme frumoasă, chiar de aeronavele F-16 românești.

A fost o paradă reușită, sincronizată, susținută de o ireproșabilă fanfară și un batalion de gardă bine aliniat, derulată prin fața unei tribune pline de vinovați: un comandant suprem aflat într-o pauză de călătorie, abia venit din Zanzibar și nerăbdător să ia avionul spre Dubai, un fost șef al Statului Major și ministru al Apărării, generalul Ciucă, care e, alături de Iohannis, artizanul dramaticei situații din armată. Alături de ei, alți autori ai faptelor: generali MApN cu pieptul plin de decorații, generali SRI, SPP, SIE, STS, generali și colonei sub acoperire, cu funcții de reprezentare în partid și în stat, toată fauna politică și militară care a pus umărul la acest proiect periculos și iresponsabil de subminare a securității naționale.

Nu e clar dacă Putin a pus mîna pe telefon să-i felicite personal pe generalii români care i-au împlinit așteptările, dar e sigur că a cochetat cu ideea.

Editorialul scris de Doru Bușcu a fost preluat integral de pe catavencii.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

13 Comentarii

 1. Cand primeai un porcoi de bani de la PSD nu te vedeam asa de agitat domnu Doru, dar de cand s-a taiat alimentarea ai intrat in fibrilatii

 2. Nu s-a văzut cum un general „de uscat” a primit trei stele de aur într-un an de parcă ar fi luptat cu rusii la Herson! Huuo hoților incompetenți! Johannis fura mai rău decât cu vaccinul!

 3. @valah: corecta observatia,bani ,chefuri barfe,cu tovarasul Dragnea

 4. Eu am vazut meletari care erau in contratimp in pasul de defilare.
  Unii ridicau mana cand restul erau cu mana in jos, palmele erau la unii mai sus, la altii mai jos. Cand se dadea comanda ,,La stanga” unii o faceau mai repede, altii mai lent. DEPLORABIL.
  Greseli pe care nici compania mea nu le facea in armata la Husi, din cauza ca olteanul comandant al nost’ (Lt Udrea … MARIN-bineinteles, militar 100%, jos palaria, un ofiter admirabil) ne-ar fi frecat o saptamana, ca sa fim OK.
  Atentie: am observat astfel de erori inclusiv la corpul de garda, vai de garda si de corpul lor.
  Daca Kim jong-14 ar vedea asa ceva la o defilare la Phenian, i-ar impusca pe toti. Defilarea este o oglinda a armatei noastre. Oglinda este stramba……[Rumburak]

 5. Articol preluat de la altii . Nu se pricepea redactorul asa de bine la armata !

 6. Valahului Tică îi este greață. Îi stă în gât Doru Buscu. Tică minte mică, Editat

 7. Cu articolul ăsta o să supărați jumătate din combatanții postărilor.

 8. O parada pentru copii: „uite mama militarii” ! La cat se cheltuie inutil pe armament in loc de diplomatie, parada este un fleac.

 9. Bai Buscule , lasa-ne , ca stie lumea ce-ti poate pielea ! Foarte bine a facut MApN ! N-avem nevoie in Romania de tinte pentru SARMAT-urile rusilor ! ,, Partenerii ” , daca vor sa aiba munitie sa-si faca fabrici pe Champs Elysee , la Poarta Brandenburg sau in Oxford Circus !

 10. Mie mi-a plăcut parada americanilor. Cred că au fost luați dintr-un McDonalds și aduși acolo. Rog pe cei ce mă înjură să privească înainte filmul defilării. În rest are dreptate să ne ferească Domnul să aibă rușii ( nu Putin) gânduri de revanșă, că… vor fi iarăși ca in august 44, românii ăștia (acum dușmani de moarte lor) cu flori să le arunce pe tancuri în București.

 11. Dezinformare.Exprimarea jurnalistului lasă de dorit în ceea ce privește refuzul „cu îndârjire” al MApN de a investi. Ar trebui sa știe autorul ca toate investițiile din MApN sunt aprobate/impuse la nivel mult mai înalt, politic.

 12. Furaciunile, golaneala, prostia, încăpățânarea contra industriei locale, smelturile la plati in avans, demascarea găștilor de înstelați și de securiști pensionari speciali și ploconeala balcanica la licurici sunt ferm enunțate. Felicitări, dă-i bătaie cu documente și probe care sa bage la pușcărie câțiva sugători înstelați

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.