Dragoş Bucur, într-o nouă peliculă, „Mirage”

Cei care au zilele acestea drum prin Ungaria, aproape de graniţa cu România, la câţiva kilometri vest de Debreţin, încă îl mai pot întâlni pe actorul român Dragoş Bucur pe platoul de filmare al unui western foarte modern, „Mirage”, în regia lui Szabolcs Hajdu, care va intra în cinematografe anul viitor.

Acţiunea are loc în zilele noastre. Un fotbalist african, care joacă la un club maghiar din Europa, vinde un meci în deplasare. Ca să scape de poliţie şi de mafioţii care au pierdut bani la această afacere, fotbalistul de culoare este dus şi ascuns într-un loc sigur din pusta maghiară, lângă graniţa cu România. O fermă unde doi mafioţi români conduc o afacere ilicită, executată de oameni care trăiesc în regim de semisclavie. Aici exoticul musafir descoperă nu numai un domiciliu forţat, ci şi un fel de închisoare în care trebuie să se lupte pentru viaţa sa.

Dragoş Bucur joacă rolul unui interlop care conduce, în tandem cu alt mafiot, interpretat de compatriotul său Răzvan Vasilescu, ambii români, o fermă care se ocupă cu diferite activităţi mult peste limita legii. Cei doi interlopi trebuie să-l ascundă la un moment dat pe domeniul lor pe fotbalistul de culoare, interpretat de actorul Isaach De Bankolé, din Coasta de Fildeş, rezident în Statele Unite, cunoscut din „Casino Royale” (2006), „Manderlay” (2005), în regia lui Lars von Trier. Isaach De Bankolé a mai jucat şi în „The Diving Bell and the Butterfly” (2007) şi „The Limits of Control” (2009), „Ghost Dog: The Way of the Samurai” (1999), „Coffee and Cigarettes” (2003), şi „The Limits of Control” (2009), regizate de Jim Jarmusch.

Isaach De Bankole, în rolul fotbalistului fugar

“E un western modern, un film în care nu se vorbeşte foarte mult… Când vorbim, o facem în maghiară, engleză, română şi franceză. Este primul meu rol într-un film străin în care joc chiar rolul unui român. Nu se vorbeşte foarte mult, în schimb se călăreşte la greu. Am multe scene călare, şi chiar câteva galopuri în viteză”, spune Dragoş Bucur. “Am luat lecţii de călărie special pentru film. E o senzaţie nemaipomenită! Când o să mă întorc acasă, mă gândesc serios să-mi iau şi eu un cal”, râde actorul care este, oricum, un pasionat de motocicletă.

Filmările pentru „Mirage” au început în 12 iunie şi se vor termina în 5 august. Din fericire, locul în care se filmează, rezervaţia Hortobágy, din zona Debrecen, este aproape de graniţa cu România. Dragoş Bucur a venit deja acasă de vreo două ori: “Ajung acasă imediat. Fac vreo oră, două cu maşina până la Oradea şi apoi încă o oră cu avionul până la Bucureşti”.

Regizorul maghiar Szabolcs Hajdu l-a contactat pe Dragoş în 2012, în timp ce acesta din urmă filma pentru campania „Film Lovers”, împreună cu soţia sa, Dana Nălbaru, o mini-serie destinată promovării unui post tv distribuit şi la noi: „Film Cafe”.

“Filmam în Ungaria astă toamnă, când regizorul Szabolcs Hajdu împreună cu un producător a venit pe platou să ne cunoaștem, aflase că filmez acolo. Cred că mă ştia dintr-unul din filmele mele mai vechi, «Poliţist, adjectiv» sau «Boogie»… Deşi pare greu de crezut, ungurii sunt mari consumatori de film românesc. Sunt la curent cu tot ce mişcă la noi”, spune Dragoş Bucur.

Dragoş Bucur la ferma cu activităţi ilicite, pe care o conduce în Mirage

Într-adevăr, în „White Palms”, din 2006, film cu care regizorul maghiar a câştigat două premii importante la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary (East of West – Special Mention) şi la Festivalul de la Zlin (Premiul Ministerului de Cultură din Cehia), roluri importante au jucat Gheorghe Dinică, Oana Pellea şi Alexandru Repan. Iar la „Bibliothèque Pascal” (2010) a colaborat aproape numai cu actori români: Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Mihai Călin şi Dorel Vişan.

„Mirage” (Délibáb, în limba maghiară) este o coproducţie Ungaria – Slovacia şi al cincilea lungmetraj al regizorului Szabolcs Hajdu. Filmul este programat să ajungă în cinematografe în a doua jumătate a anului 2014. Actorii principali sunt Isaach De Bankolé, românii Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu şi actriţa maghiară Orsolya Török-Illyés. „Mirage”are un buget de 1.900.000 de euro.

Actor de film, teatru (a debutat în 1999, când a absolvit ATF) şi televiziune, Dragoş Bucur a jucat într-o mulţime de proiecte, din care amintim aici: „The Fear”, 2012, în regia semnată de Peter Mulen şi Terry Loyd, „HoHoHo 2”, 2012, de Jesus del Cerro, „The Way Back”, 2010, al regizorului Pete Weir, „Titanic”, 2010, regia: Jon Jones, „The Fourth State”, 2010, de Denis Gansel, „Marţi, după Crăciun”, 2010 (regia Radu Muntean), „Contratimp 1”, 2009, şi „Contratimp 2”, 2010 (regia Jesus del Cerro), „Poliţist, adjectiv”, 2009 (regia Corneliu Porumboiu), „Boogie”, 2007, şi „Hârtia va fi albastră”, ambele semnate de Radu Muntean,„Youth without youth”, 2005 (regia Francis Ford Coppolla), „Băieţi buni”, 2004 (serial tv, ProTv), „Furia”, 2002 (regia Radu Muntean), „Marfa şi banii”, 2001 (regia Cristian Puiu), „Terminus Paradis”, 1999 (regia Lucian Pintilie).

Dragoş Bucur fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim „Best Actor”-BAFIC/Argentina pentru rolul Cristi din „Poliţist, adjectiv”, „Premiul pentru cel mai bun actor” – GOPO, pentru acelaşi rol, 2009: „Premiul pentru cel mai bun actor” – GOPO, pentru rolul Boogie din „Boogie”, „Premiul pentru cel mai bun actor” – UCIN, rolul Boogie din „Boogie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.