Leverkusen a intrat în istorie

Joi seară, am aflat și numele echipelor care se vor bate pentru celelalte două trofee europene. Finala Europa League va avea loc pe 22 mai la Dublin între Atalanta Bergamo și Bayer Leverkusen.

 

Clubul german are deja în palmares Cupa UEFA, câștigată în 1988, după o finală în două manșe absolut dramatică în compania lui Espanyol și o finală de Champions League pierdută în 2001 cu 2-1 în fața lui Real Madrid. Pentru gruparea italiană însă vorbim despre prima participare la acest nivel.

Atalanta terminase prima manșă a semifinalei cu Olympique Marseille la egalitate, 1-1, pe terenul echipei franceze. Returul a fost mult mai simplu decât s-ar fi crezut și italienii s-au impus cu scorul de 3-0, declanșând o noapte albă pe străzile celui de-al doilea oraș ca importanță după capitala Milano în regiunea Lombardia.

Ca de obicei, unde se află echipa lui Xavi Alonso sunt garantate toate ingredientele atât ale unui fotbal spectacol cât și ale celui mai înalt dramatism. Noua campioană a Germaniei făcuse cu o săptămână în urmă un pas important spre finală în urma succesului clar de pe Olimpico în fața Romei cu scorul de 2-0.

La Leverkusen, gazdele au demonstrat din nou că sezonul acesta sunt efectiv ținuți în brațe de pronia cerească, deoarece a fost al nu mai puțin de al 11-lea meci în care reușesc să înscrie după minutul 90 și să evite astfel primul eșec stagional. Roma a jucat perfect și două penaltyuri bătute ca la carte de argentinianul Paredes a reușit să refacă miraculos handicapul din tur.

Era minutul 83 și se părea că a venit momentul primului eșec în acest sezon pentru cei porecliți farmaciștii de la faptul că echipa are principal sponsor marele concern farmaceutic Bayer. Însă Leverkusen, care după acest joc avea să fie numită de fani pe rețelețe de socializare Neverlusen, adică niciodată învinșli, și-a demonstrat încă o dată renumele. Mai întîi Mancini a marcat în proprie poartă iar în ultimul minut de prelungiri, al șaptelea, Stanic a egalat cu o execuție spectacol, acesta fiind al patrulea gol marcat în sezonul 2023-2024 de oamenii lui Xavi Alonso în minutul 97!

Finala Conference League se va juca pe 29 mai, la Atena. Marea favorită, echipa engleză Aston Villa, nu va fi prezentă, fiind eliminată incredibil cu scorul general de 6-2 de către Olympiacos Pireu, la prima ei finală europeană. Greu de explicat ce s-a întâmplat cu echipa lui Unai Emery, un specialist în câștigarea trofeelor europene. Grecii au marele avantaj de a juca în fața propriilor fani împotriva italienilor de la Fiorentina, care repetă astfel parcursul din sezonul anterior, când au pierdut trofeul după prelungiri în fața lui West Ham United. Fiorentina a trecut greu, în semifinale, de Club Brugge, 3-2 acasă și 1-1 în Belgia și va avea o misiune infernală în condițiile în care la Atena este clar că și râul, ramul, vorba poetului, vor fi cu grecii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.