După ce şi-a găsit naşul în Franţa, ArcelorMittal plănuieşte un val de concedieri la Krivoy Rog

După valul de proteste din Franţa, care a dus la convocarea magnatului indiano-britanic la Elysee, sindicatul celui mai mare combinat siderurgic din Ucraina cere autorităţilor să intervină în faţa miilor de concedieri prevăzute de ArcelorMittal.

“Delegaţii sindicatului ArcelorMittal Krivoy Rog vor protesta ferm în numele a 30.000 de angajaţi împotriva politicii duse de proprietarul întreprinderii, Lakshmi Mittal”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Viktor Ianukovici, premierului şi preşedintelui Radei Supreme de la Kiev.

Uzina din regiunea Dniepropetrovsk avea 55.000 de angajaţi în 2007, iar acum are 38.000. “Am înţeles că direcţiunea doreşte să reducă numărul angajaţilor la 12.600”, arată sindicatul, care precizează că acest plan “încalcă legislaţia”.

ArcelorMittal a cumpărat oţelăria Kryvorijstal în 2005 şi a promis să facă investiţii masive. Grupul a obţinut acordul organismelor însărcinate cu privatizarea din Ucraina pentru amânarea acestor investiţii. Potrivit propunerilor înaintate de directorul combinatului, citate de Interfax, începând din 2007 au avut loc nouă valuri de “plecări voluntare”, însumând 19.634 de angajaţi. Un nou val de 446 de angajati urmează în curând.

În cei peste zece ani ce au trecut dela preluarea Sidex, ArcelorMittal a “scăpat” de două treimi din angajaţi. Au plecat 19.000 de siderurgişti şi, interesant, nu în urma concedierilor în masă, interzise prin contractul de privatizare pentru o perioadă de cinci ani, ci prin plecări “voluntare”. Mittal a pus pe masă sume ceva mai mari decât în cazul concedierii colective, de nerefuzat pentru români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.