După incendiul din IOR, scântei politice: „Aţi promis să luptaţi pentru cetăţeni”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, face apel la edilul Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR şi îi propune o discuţie pentru identificarea unei soluţii în acest caz.

Aflat în Parcul IOR, afectat marţi seara de un incendiu de vegetaţie, Negoiţă i-a reproşat primarului general că, deşi a promis că în şase săptămâni va analiza posibilitatea atacării în instanţă a deciziei de retrocedare, au trecut deja şase luni, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Fac un apel către primarul general: domnule Nicuşor Dan, aţi promis să luptaţi pentru cetăţeni. Aţi venit aici, la faţa locului, şi aţi spus că şase săptămâni o să faceţi analiză. Cu ce vă putem ajuta? Vă stau la dispoziţie să facem o întâlnire. Haideţi să ne întâlnim să găsim soluţii pentru această zonă de Bucureşti, această bucată atât de importantă. Era un plămân al oraşului şi acum e distrus în halul ăsta. Domnule Nicuşor Dan, lăsaţi prietenia cu ticăloşii şi luptaţi pentru oamenii cărora le-aţi promis în alegeri că sunteţi de partea dumnealor”, a spus Negoiţă într-un live transmis pe Facebook.

El l-a îndemnat pe Nicuşor Dan să renunţe la funcţia de primar general dacă nu are curajul să ia anumite decizii. Totodată, a reiterat că Primăria Sectorului 3 nu are posibilitatea să atace decizia de retrocedare în instanţă.

Negoiţă a oferit asigurări că nu va elibera autorizaţii pentru construcţii în parc.

„Nu va construi niciodată nimic nimeni aici, în această zonă, atâta vreme cât sunt eu aici. Pentru că e incorect, este aberant, este ilegal. Nu se poate construi în parc. Nu mai încercaţi niciun fel de modalitate. Atâta vreme cât trăiesc şi atâta vreme cât sunt aici, nu va fi niciun fel de autorizaţie pentru nimic în această zonă”, a spus el.

Primarul a mai precizat că, în urma incendiului care a afectat marţi seara 4.000 de metri pătraţi, în porţiunea respectivă de parc este „pârjol” şi „nenorocire”.

„Uitaţi cum arată! Ars, iar. Evident că dau foc ticăloşii aici. Evident că vor să distrugă vegetaţia. Să ne spună că, vezi Doamne, nu e spaţiu verde aici. Au fost copaci. Uitaţi cum i-au pârjolit aceşti nenorociţi, aceşti ticăloşi cu care ne luptăm de mai bine de zece ani”, a spus acesta.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că autoritatea locală şi firma de avocatură contractată sunt „foarte aproape” de o concluzie, în urma analizei juridice privind retrocedarea celor 11 hectare din Parcul IOR.

Precizările au fost făcute după ce mai mulţi bucureşteni au luat cuvântul în şedinţa CGMB de miercuri, solicitând adoptarea cât mai rapidă a unui proiect care să prevadă majorarea amenzilor pentru defrişări ilegale. Proiectul, deşi urma să fie dezbătut în şedinţa CGMB din 28 iulie, a fost scos de pe ordinea de zi. Bucureştenii care au luat cuvântul s-au arătat îngrijoraţi de incendiile care au loc în Parcul IOR.

„Eu sper să salvăm spaţiile verzi, pentru că altfel oraşul acesta o să devină o scrumieră în care efectiv nu o să mai putem respira”, a spus unul dintre cetăţeni. Vorbitorii au apreciat că amenda actuală, de 50 de lei (care poate ajunge la 25 de lei, dacă e achitată în 15 zile) „mai degrabă încurajează” tăierile ilegale de copaci.

„În ce priveşte situaţia specială a Parcului IOR, acolo sunt două lucruri. Este pe de o parte chestiunea proprietăţii şi dacă dobândirea acelei proprietăţi s-a făcut în mod legal. Şi a doua chestiune – dacă există posibilitatea de a sancţiona mai drastic decât s-a făcut de către poliţiile locale tot ce s-a întâmplat în parcul IOR în ultimele luni. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, adică materialele pe care le-am primit de la avocaţi totalizează sute de pagini… Suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a menţionat că este de acord cu exproprierea, doar în cazul în care nu există căi juridice pentru a recupera terenul respectiv. El a atras însă atenţia că valoarea acestei exproprieri s-a putea ridica la 66 de milioane de euro.

„Din păcate, legea 255, a exproprierii, trimite la grila notarială, iar grila notarială pentru un spaţiu verde dă o valoare de 60% din valoarea unui teren construibil şi nu cum aş considera eu corect – 10% sau, în orice caz, proporţional cu coeficientul de utilizare a terenului, aşa cum cum ar fi logic să fie. Adică, preţul terenului să fie proporţional cu ce poţi să construieşti pe el. La un calcul sumar, dacă este să expropriem 11 hectare şi înmulţim 11 hectare cu 60% din 1.000 de euro metrul pătrat, ajungem la o sumă de 66 de milioane de euro. Ceea ce e o sumă considerabilă. Haideţi să aşteptăm încă puţin, să vedem rezultatul analizei juridice”, a spus edilul general.

În ce priveşte proiectul care prevede majorarea amenzilor pentru defrişări ilegale, primarul general a declarat că există „discuţii între grupurile politice” asupra acestei propuneri. Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie introdus pe ordinea de a şedinţei CGMB din septembrie.

De altfel, subiectul majorării amenzilor pentru defrişări a generat discuţii între reprezentanţii USR şi PNL din Consiliul General. Astfel, Ana Ciceală (USR) a reproşat PNL Bucureşti să se opune introducerii acestui proiect pe ordinea zi.

„Este vorba de PNL Bucureşti şi primarul Ciucu, care acum două luni a răspuns, la o postare pe Facebook, unui cetăţean care cerea mărirea amenzilor. I-a spus: ‘Da, se va opune în continuare PNL, până nu se deblochează avizele pentru defrişări de arbori’. Deci dumnealui consideră că ritmul în care se acordă avize de defrişări de arbori constituite motiv pentru a lăsa amenzile pentru defrişări de arbori la stadiul de 50 de lei. Acesta este motivul pe care dumnealui l-a dat explicit, în scris, cetăţenilor care au întrebat”, a spus Ciceală.

Andrei Badiu (PNL) a replicat că în cartierele construite în anii ’50 – ’70 există copaci cu vârste de 70-80 de ani, care trebuie tăiaţi. El i-a cerut primarului general să urgenteze eliberarea avizelor de defrişare şi a apreciat că este „de necrezut” faptul că edilul general semnează personal fiecare astfel de aviz.

„Sunt nenumărate cazuri şi toate primăriile de sector sesizează la fiecare furtună. Copaci sau părţi din copaci cad pe maşini, pe case, pe cetăţeni. Noi nu putem să ne facem că nu vedem acest aspect. (…) Oamenii taie copaci în oraşe pentru a-şi putea folosi terenul lor. Exprim o poziţie personală, dar sunt convins că foarte mulţi dintre colegii mei o împărtăşesc: dacă în curtea unui om se află un copac, copacul este al proprietarului terenului. (…) Într-adevăr, necesitatea spaţiului verde este accentuată, trebuie să avem grijă de acest aspect. Există cadru legal prin care avem obligativitatea să plantăm copaci în cazul în care tăiem un arbore”, a spus el.

Anamaria Gram (USR) a reamintit că pe 22 mai mai mulţi aleşi locali ai USR au depus plângere penală pentru distrugere, poluare intenţionată şi furt de material lemnos în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR.

„DNA ne-a spus că nu e competent, deşi noi considerăm contrar, dar nu intru în detalii. De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 nu am primit nici măcar număr de înregistrare. La Tribunalul Bucureşti, mai multe ONG-uri au cerut stoparea lucrărilor ilegale de defrişare, pentru că nu au fost emise avizele. Şi s-a respins cererea de ordonanţă preşedinţială pentru stoparea de lucrări de defrişare ilegale, pe motiv că nu există urgenţă”, a spus Anamaria Gram.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

16 Comentarii

  1. Doua caricaturi, si Negoita si Nicusor. Negoita face acuzatii grave la adresa mafiotilor lui Nicusor dar trebuie sa le dovedeasca. Altfel ramane un papagal.

  2. Nu este disputa primarilor, este hotărâre a „Justiței independente”. Zona retrocedată (in integrum) a fost a Primăriei Generale și doar Primăria Generală poate ataca hotărârea de retrocedare. Punct.
    Restul sunt poezii useriste despre salvarea planetei.

  3. Soluţia nu este în instanţele civile, soluţia este la DIICOT şi DNA. Este a nu ştiu câta incendiere a exact aceluiaşi teren de către „necunoscuţi”, dar dacă se va investiga serios se vor cunoaşte autorii şi comanditarii. Dacă vreun nebun încerca aşa ceva în SUA, ar fi primit zeci de ani de închisoare pentru RICO Act. Problema în România este că criminalitatea organizată a infiltrat structurile statului şi a pervertit justiția într-un pudel docil şi supus Mafiei Imobiliare, Mafiei Drogurilor, Mafiei Retrocedărilor, Mafiei Păcănelelor şi Mafiei Prostituţiei.

    PLĂTIM PENSII SPECIALE DEGEABA!

  4. negoita e ocupat sa schimbe sensurile de circulatie in cartierul de blocuri construit de dragul sau frate… n-are timp de viata altora… e plina de a lui insusi… voi credeti ca exista vreun primar care nu are tinte personale, in functii publice fiind? poate undeva prin comune mici unde gospodaria isi mai pastreaza inca sensul. la cit de mare e sectorul 3 te pierzi in el…si mai ales in iluzii cin orgoliilel sint cit casa poporului si pentagonul la un loc… acesti indivizi sint hraniti de propriul ego.

    • Tu obisnuiai sa spui cate ceva, dar acum vii probabil dupa un gratar bine stropit.
      Mai aduna-te.

  5. Cisterna a fost aruncata la 700 de metrii cat un bloc cu 20 de etaje

  6. Legea edicteaza ca, in acest caz de retrocedare parc IOR, in prejudiciul cetatenilor, numai Primaria Bucurestiului poate sa initieze un proces in Justitie, pt revenirea parcului in patrimoniul PMB, deci, neispravitul si piaza rea de Nicusor Dan bagat pe gatul bucurestenilor, de USR si PNL, numai acest avorton poate dispune o actiune in Justitie, pt recuperare. Dar, avortonul USR ist Nicusor Dan, trebuie si el, sa plece din functie, cu buzunarul zornaind de bani…deh! Plicusor are si el copil de crescut, rate la casa etc…

  7. DESFIINŢAŢI PENSIILE SPECIALE Buna dimineata ! In SUA si in alte locuri de pe toata planeta se practica incendierea intentionala pentru devalorizarea terenurilor si manarea ,,turmei umane,, in smart city-uri, megalopolisuri urbane unde controlul si supravegherea pana la cele mai mici amanunte ale existentei umane vor fi standarde ale vietii postindustriale. Bine v-ati trezit in ghetourile digitale ale Cabalei.

    P.S: Bineinteles ca toti psihoticii (mai mult sau mai putini controlati mental) lumii noi care pun foc din initiativa pesonala servesc agendei. Ca si tacanitii (mai mult sau mai putini controlati mental) care desfasoara asasinate si crime in masa.

  8. In capul a acestui „Pitagora” de la PMB, este doar cum sa mai traseze niste linii si sa transforme si aleile din spatele blocurilor, ramase „la liber”, in parcari cu plata „cu mobilu'” (n-ai mobil, mori ‘te dracu !). Dupa care, sa breveteze la revistele de matematica globaliste , „Teorema lui Nicsor”.
    PS Lasati orice speranta, cu privire la partea retrocedata de el din parcul IOR. Este deja istorie.

  9. Dupa aproape o luna de la depunerea dosarelor de „ajutor de urgeta” , bietii oameni nu au primit nimic ….Negoita duce oamenii de nas , consilierii se opun acordarii de ajutoare pentru sinistratii din Intrarea Sectorului….
    https://www.romaniatv.net/marturiile-cutremuratoare-ale-celor-care-si-au-pierdut-casa-in-teribilul-incendiu-din-bucuresti-am-albit-peste-noapte-n-am-putut-sa-recuperez-nimic_7652646.html/amp?fbclid=IwAR0Z8Ex1Vo2VrWL7mRZCs6L_hBsRxT2JTkN6jJT-uBFHls41tGnmGAn-9kM

  10. Aist p..da plange, cum si sefu-i/o pi.da plange … si mai mare si kk pi el !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. nepotelul asta avea 30 000 de apartamente. Din salariul de primar? sau gresesc?

  12. – neacoita sa își plătească datoriile la bugetul de stat
    – deocamdată nu este decât purtătorul de cuvânt al rimei organizate esede

  13. Nu pricep cum e cu respectarea hotărârilor judecătorești. Nu trebuiesc respectate? Sau numai când ne convin nouă le respectăm și impunem și celorlalți să le respecte? Daca instanța a decis că retrocedarea s-a făcut în mod legal, respingând acțiunea Primăriei sector 3, proces în care a fost parte și PMB și EcoCivica cu dl Angelo Trifu -intervenient- acum se caută motive să înlăture o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă? Păi dacă din 2013 până în 2022 nu s-a produs nicio probă din care să reiasă ce bat câmpii Nicușor și Negoiță(rețineți, parte în proces, reclamant), vor apărea acum, că vrea un politician sau altul? „Decât” campanie electorală. QED

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.