E oficial: Cîțu e urmărit penal

Achiziția de vaccinuri i-a adus urmărirea penală fostului premier Florin Cîțu. După ce dimineață a stat 15 minute în sediul DNA, actualul senator a aflat că procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva sa.  Procurorii spun că Florin Cîțu, în lipsa unor documente și fără date științifice, a semnat două memorandumuri prin care Guvernul a achiziționat mult mai multe doze de vaccin decât ar fi avut nevoie România, raportându-ne la populație.

Comunicatul oficial

În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021 și nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

CÎȚU FLORIN VASILE, în prezent senator, la data faptelor având și funcția de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Suspectului Cîțu Florin Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. aha,aha:
  -a fost si ministru al sănătății !
  -e nascut pe INTAI APRILIE, 1972 !
  -in cat timp ajunge Parchetu la Predoiu ?

 2. A inceput labareala justitiei din Romania , asa cum se pricep ei foarte bine sa faca cu toti criminalii si infractorii.Se stie si este dovedit faptul ca acesti criminali in frunte cu Citu sint vinovati,de ce nu sint judecati la urgenta si condamnati imediat si se incearca plimbatul dosarelor ? Se asteapta sa dispara si astia din Romania ,la fel ca si ceilalti ?

 3. Astazi, la televizor, perechea Catzu/Ceausescu, mai hazosi ca Stan si Bran.

 4. caaa divertisment..nimic real,autentic doar o posibilitate; Constat ca nimeni nu siaminteste caaa la un moment dat ,,cu del sine putere vatu-partu a indepartato paministresa in functie si a preluat el aceasta responsabilitate…a fost momentul essential.catu numai in aceasta actiune a reusit sa puna mana pe o suma imensa ,,normal ca in spatele lui ..astepta imparteala echipa ..si catu si a indeplinit functia de ASPIRATOR – DISTRIBUITOR EU AS GI PASTRAT O SUMA ..pentru CHELYUIELI SUPLIMENTARE..spaga pentru cei care ar avea puterea sa puna intrebari banuiwsc ca individu caa orice hot a avut in vedere si pe curiosii care I dreseaxa …procest,o sa auzim ,,dembine ,,omu I chiurasat cu tot felul de protectii,

 5. Întrebare pentru DNA: daca aveți intenția sa recuperați prejudiciul, atât cât se mai poate recupera, puneți sechestru pe averea lui Florin Cîțu.

 6. Am avut si noi, dupa atata dictatura a ciumei rosii, un mult asteptat Guvern al mieu , cu catanu in frunte, iar acum, priviti si dvoastra , dragi babuini, cata nemernicie din partea deneea sa vina sa il ia (numai pe dragniia, nu pe catu!), pentru o mica pungasie de 1 miliard de euroi !!! De parca, biata sluga a lu joianis si Us$$ulei a facut-o de capul lui, cand el a scris frumoasele lui memorandumuri de cumparare a vaxxunurilor- stie tot satul!-dupa….dictare! Ca orice sef de colonie!Ia intrebatii pe securicii nostri patrioti, ascunsi si atunci si acum , in papusoi, care se ocupa de apararea coloniei de sabotaje, daca nu e asa! Apropos!Unde era si unde e ei acum!Si il chinuie prin ziare si teveuri,pe bietul suferind de narcotice, hartuindu-i cu deneeaul, uitand c-a fost premier la primul guvern al lor! Eu sper din tot sufletul, ca acesti baieti, cu salarii recent ,iar, umflate , cu 25% ( dar impozitate cu 15%), sa puna capac acestei mascarade cu devalizarea Romaniei PS Ce vremuri frumoase era, va amintiti ,dragi babuini , cand ei ne scotea la pta Voctoriei sa luptam contra lu dragniia , coruptul-coruptilor care angaja pe pile pesadizde la ciuma rosie!!! Ala, da, prejudiciu national! Nu ca acum!

 7. Dosar politic marca Dna înainte de alegeri, cațu a făcut multe altele. Dna va spune ceva Virgil și mafia din energie unde s-au făcut profituri de miliarde de euro

 8. pt postacii imbercili- abuz in functie vezi guvernarile psd ( ex naolicarea legii pensiilor votata de ei) marsi ma

 9. Asta e ca și cu termopanele lui Bombonel.
  Dar, nu este departe de adevăr…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.