Economia românească a crescut sub așteptări

Economia românească a crescut în trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie brută, faţă de perioada similară din 2015, și cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, arată primele estimări publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comentând aceste informații, Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal, a spus că respectiva creștere este „sub aşteptări şi va fi greu de crezut că în acest an economia va creşte cu 5%”. „Se confirmă faptul că stimularea consumului prin măsuri fiscale în genul reducerilor de TVA are un efect doar pe termen scurt, nu şi pe termen mediu şi lung”, a spus Dumitru. „Scăderea impozitelor a mascat presiunea inflationistă! Inflația va reveni încet-încet. Contextul global a fost de asemenea deflaționist, aici nu prea putem face previziuni, dar alegerea lui Trump mai degrabă va inclina balanța către mediu global deflaționist”, a spus economistul Bogdan Glăvan într-un comentariu postat pe Facebook

Pentru 2016, FMI estimează o creștere de 5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.

În ultimul an, salariile bugetarilor au fost majorate cu 10%, iar veniturile angajaților din sectorul public de sănătate și a celor din sectorul educației au crescut cu 25%. De la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei. Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.