Pe timp de prosperitate mondială

Economie frânată de măsuri fiscale

Statele emergente vor avea un ritm rapid de dezvoltare în 2018

În timp ce analizele indică un avânt economic global, mai ales al țărilor în curs de dezvoltare, România va beneficia mai puțin de contextul extern favorabil. Ţările dezvoltate vor stagna, înregistrând cel mult o ușoară creștere, iar țările emergente din Asia, Africa și UE vor fi în plin avânt. Deși România se situează în acest trend ascendent, măsurile fiscale îndoielnice luate de Guvernul de la București vor frâna această evoluție.

Economia mondială va crește cu circa 4% în acest an, ceea ce înseamnă un plus de 5.000 miliarde dolari, raportat la puterea de cumpărare, relevă raportul Global Economy Watch. Țările care vor înregistra cel mai mare avânt în 2018 sunt SUA și statele emergente din Asia și Uniunea Europeană. Acestea vor contribui cu 70% la prosperitatea globală.

Prosperitate pentru țările în curs de dezvoltare

Țările mai sărace din UE vor avea cel mai mare ritm de creștere economică pentru cel de-al cincilea an consecutiv. Dintre statele fruntașe ale zonei euro, în  Olanda este prognozată cea mai rapidă creștere, cu circa 2,5%. În schimb, în Marea Britanie economia va stagna, înregistrând o dezvoltare de doar 1,5%, din cauza schimbărilor survenite în urma Brexitului.

„Ne așteptăm ca în 2018 economia mondială să aibă cea mai mare rată de creștere din 2011 încoace, cu cele trei motoare principale – SUA, zona euro și Asia – raportând creșteri în tandem. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje și riscuri pe care businessurile trebuie să le monitorizeze, inclusiv progresul negocierilor pe tema Brexit, alegerile generale programate în țările cu economii puternice și tendințele protecționiste în câteva sectoare de nișă ale economiei“, a declarat Barret Kupelian, economist senior al PwC.

Economia Chinei se așteaptă să se dezvolte cu 7% în următoarea perioadă, un ritm mai lent față de ultimii ani, fiind depășită în 2018 de India, Etiopia, Filipine, Ghana. Analiza PwC arată că 8 din 10 țări cu ritm alert de creștere provin din Africa.

Din sectorul industriei, va fi cel mai bun an pentru domeniul energetic, consumul cel mai mare venind dinspre India și China, state care consumă 30% din întreaga energie folosită la nivel global.

O altă veste bună este că prețul petrolului va stagna în acest an. OPEC va păstra reducerea de 1,8 milioane de barili pe zi a extracției, până la sfârșitul anului 2019.

Șomaj scăzut, salarii stabile

Alte previziuni îmbucurătoare privesc sectorul muncii, șomajul având cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani în statele G7. Acesta se va situa la 5% din populația activă, respectiv 19 milioane de persoane nu vor avea serviciu în 2018. Veniturile lunare în țările dezvoltate se vor menține la același nivel, înregistrând cel mult o creștere ușoară, însă mai slab decât în anii premergători crizei economice din 2008.

Achizițiile lunare de active ale Băncii Centrale Europene vor fi reduse.

Deși populația Globului se va mări cu 80 de milioane de persoane, ritmul de creștere este cel mai mic din ultimii 68 de ani. Cei mai mulți copii se vor naște în Africa și Asia.

România – creștere economică de 5,5%

Cu toate că previziunile economice mondiale sunt optimiste, iar România se va încadra în tendințele de creștere la nivel global, problemele interne cauzate de deciziile fiscale controversate şi instabilitatea legislativă vor afecta  negativ evoluția țării.

„Vedem în 2018 un trend similar al dezvoltării economice a României. Pentru o creștere economică sustenabilă pe termen lung, este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiară, fiscală și consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri să poată conta pe termen lung pe aceleași reguli ale jocului, astfel încât să-și poată planifica mai bine investițiile. În același timp, este nevoie de o majorare a investițiilor publice și de creșterea eficienței acestora“, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Bugetul de stat pe acest an a fost alcătuit pe baza unei creșteri economice de 5,5%. Se așteaptă ca inflația să crească față de anul precedent la 3,1%, cursul valutar  se va situa la un nivel mediu de 4,55 lei/euro, iar salariul mediu lunar net va fi de 2.614 lei. Deficitul a fost prognozat la 2,9% din PIB.

Veniturile sunt estimate la 287,5 miliarde lei, mai mari cu 30,9 miliarde lei față de anul trecut. Banii pentru sănătate vor fi cu 17% mai mulți, comparativ cu 2017, sumele pentru educație vor fi cu 16% mai mari, iar investițiile vor beneficia de o creștere de 42% a fondurilor alocate.

Dacă anul trecut creșterea economică s-a bazat pe consum, și în acest an situația va fi asemănătoare. Consumul final va crește cu 5,8% în 2018, iar cel al gospodăriilor cu 6,2%. Investițiile vor fi cu 7,9% mai mari, după cum arată raportul Comisiei Naționale de Prognoză.

Și ofertele de locuri de muncă sunt mai multe. Numărul de salariați va crește cu 4,2%, ajungând la 5,13 milioane de persoane angajate.

Sectoarele economice care vor înregistra cea mai rapidă dezvoltare vor fi, ca și până acum, construcțiile – 7%, serviciile –  6,2% și industria – 5,2%.

Din păcate, și importurile vor fi în creștere cu 7,9%, depășind, ca și până acum, exporturile, care vor fi și ele mai mari cu 6,5%, ceea ce va reprezenta în continuare o piedică în calea creșterii economice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Mon cher,Solomon,in antichitate,era considerat mare intelept.De ce micii analisti economici din ograda noastra sunt bantuiti numai de solutii catastrofice ,sau concluzii apocaliptice privinad cresterea economica a tarii natale?Ba e prea mare ,ba e prea mica[vezi concluzia articolului] si de toate relele este de vina cine pune umarul la treaba.Ce ati spune daca s-ar statua prin lege -realizarile anului de gratie 2016-cand presa,spiritul prezidential,transnationalele si miile corporatisti visau cucerirea locului VII in UE?Ce prognoza dati,macar, pentru anul 2020?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.