Editorialiștii de la DNA stârnesc reacții vehemente

DNA s-a luat din nou la întrecere cu editorialiștii, iar reacțiile nu s-au lăsat așteptate.

„În ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale. În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate”.

Aceste fraze apar în comunicatul DNA în care opinia publică este înștiințată că fostul premier Victor Ponta și deputatul Sebastian Ghiță au fost puși sub acuzare într-un nou dosar.

Editorialul DNA nu a rămas fără ecou. Jurnalistul Cătălin Tolontan i-a criticat miercuri pe procurori într-un articol intitulat DNA nu are mandat să ne predea democrația. „În nici una dintre atribuții, care se întind de la a la g, nu se pomenește despre faptul că DNA este paznicul de far al alegerilor, teoreticianul principiului reprezentativității și nici măcar atletul statului de drept. Găsiți lucrurile probate, punct cu punct, chiar pe siteul instituției. Și băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă”, apreciază Tolontan.

La rândul lor, politicienii au început să contraatace și ei pe marginea exprimărilor procurorilor.

Senatorul PSD Șerban Nicolae i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui României, ministrului Justiției și CSM în care reclamă că în comunicatul DNA sunt „afirmații inadmisibile într-o societate democratică”.

Iată scrisoarea lui Șerban:

„Președintelui României
Consiliului Superior al Magistraturii
Ministrului Justiției
Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție nr. 1164/VIII/3 din 6 septembrie 2016 conține afirmații inadmisibile într-o societate democratică, într-un stat de drept bazat pe principiile constituționale ale respectării drepturilor fundamentale ale omului, pluralismului politic, rolului și atribuțiilor autorităților publice și ale separației și echilibrului puterilor în stat. Practic, în doar câteva fraze, emise în numele Direcției Naționale Anticorupție, valori constituționale fundamentale cuprinse în primele trei Titluri ale Constituției României sunt desființate, încălcate flagrant ori puse sub un aberant semn al dubiului.
Din acest text rezultă că, în opinia emitenților, statul român nu este statul de drept, democratic și pluralist al unor cetățeni egali, că procurorii pot încălca separația puterilor în stat stabilind principii și reguli pentru existența și funcționarea democrației, a partidelor și a pluralismului politic, că libertatea de opinie poate fi restricționată prin acte de dispoziție chiar peste limitele impuse de Constituție. Mai rezultă că alegerile pentru funcțiile de demnitate publică sunt, de fapt, la discreția liderilor partidelor politice, că participarea, drept candidați, a unor persoane cu potență financiară se face pentru finanțarea ilegală a campaniilor electorale și că obținerea de capital electoral în afara competenței profesionale și a probității reprezintă folos fraudulos, de natură infracțională.
Halucinațiile exprimate în rușinosul text invocă drept certitudine ceea ce este aberant chiar și la nivel de supoziție – „[…] în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.” Chiar dacă am ignora fracturi logice evidente (ex. „pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese”, „accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului”), ca și neadevăruri stupide („confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, […] intra în atribuțiile lui […], în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice”), nu se poate trece cu vedere disprețul față de principii și valori pentru care în închisorile din anii ’50-’60 și în Revoluția din Decembrie 1989 mii de români au suferit și au făcut sacrificiul suprem.
Este prea puțin relevant dacă avem de-a face cu o crasă incompetență, cu erori de concepție a textului sau cu un flagrant abuz de funcție. Continuarea unei asemenea practici profund incompatibile cu rolul unui organ de anchetă penală într-un stat democratic, tolerarea ori ignorarea acesteia, sunt inacceptabile într-un stat bazat pe valori constituționale fundamentale. Compromiterea unei structuri a autorității publice, a rolului și bunei funcționări a acesteia, constituie o faptă gravă, care reclamă o reacție imediată, fermă și efectivă din partea societății. În numele cetățenilor aveți obligația ca, în baza dispozițiilor Constituției României, în limitele atribuțiilor legale ce vă revin și în apărarea interesului legitim al societății românești să interveniți de îndată, sancționând tranșant comportamentele anti-democratice și anti-constituționale, înlăturând efectele abuzurilor și ale gravelor disfuncționalități. Această obligație nu poate fi ignorată, amânată ori nuanțată, neputându-vă exonera de răspunderea ce vă revine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.