Edward N. Luttwak, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Marți, 11 noiembrie 2014, Universitatea din București a conferit distincția de Doctor Honoris Causa domnului Edward N. Luttwak, cercetător reputat, autor al unor lucrări majore în domeniul relaţiilor internaţionale şi al studiilor strategice.

Ceremonia a avut loc în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

Edward N. Luttwak s-a născut pe 4 noiembrie 1942 la Arad. În 1947 a emigrat împreună cu familia sa în Italia, fiind înscris la școală în Palermo, iar mai apoi în Milano. De la 11 ani a studiat în Marea Britanie la Carmel College, Wallingford. În 1961 s-a înscris la London School of Economics din cadrul Universităţii din Londra, absolvind cursurile în Ştiinţe Economice cu Upper Second Honors. După încheierea acestora, Edward Lutwak s-a dedicat carierei academice, fiind asistent, iar mai apoi lector la Universitatea din Bath. După o perioadă de 5 ani petrecută ca voluntar de război în Israel, în timpul Războiului Rece, devine doctorand la Johns Hopkins University în Statele Unite, obținându-și diploma în 1975. Imediat după încheierea doctoratului își reia activitatea academică, predând cursuri și susținând conferințe la prestigioase instituții de învățământ din Statele Unite: Johns Hopkins University, în Baltimore; Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, în Washington D.C.; Georgetown University, Washington D.C.; University of California, Berkeley; Yale University; Grinnell College; Dickinson College.

Edward N. Luttwak a deținut, de asemenea, funcții importante în afara mediului academic. A fost Consultant al Ministrului Apărării al SUA, a fost asociat al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington D.C. sau al Institutului de Politică Monetară și Fiscală de pe lângă Ministerul Finanţelor din Japonia. Profesorul Luttwak a fost Consultant şi pentru U.S. National Security Council, the White House Chief of Staff, the U.S. State Department, the U.S. Department of Defense, precum şi Consultant al Guvernelor din Italia, Japonia, Kazakhstan, Peru şi Spania.

Pasionat de strategie şi de studiul conflictelor, Edward N. Luttwak a avut contribuții importante în aria studiilor strategice. Opera sa, care numără volume precum Strategy: The Logic of War and Peace, The Grand Strategy of the Byzantine Empire sau On the Meaning of Victory: Essays on Strategy (volum care conține și un capitol dedicat episodului cuceririi provinciei Dacia de către romani), este tradusă în numeroase limbi și citită în academiile militare din întreaga lume.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Edward N. Luttwak, Universitatea din București omagiază o personalitate cu un rol capital în istoria gândirii politice şi a teoriei strategice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.