
Știrile false care nu sunt dorite de un public numeros nu au eficiență. Vrei eficiență mai mare? Trebuie să creezi astfel de știri. Acest fel de presă a fost lansat în SUA în mod sistematic de Roger Ailes, directorul televiziunii de știri Fox News. Prima țintă sistematic lovită cu fake-uri a fost Saddam Hussein, după nine eleven.
Administrația Bush a întors tragedia din 2001 către atingerea unui scop strategic: controlul supra Irakului. Războiul care a urmat a fost, în plan mediatic, opera Fox News. Roger Ailes a considerat tragedia un Pearl Harbour. Noam Chomsky, mai apoi, a publicat documente oficiale ale Ministerului Apărării din care reieșea că înainte de nine eleven era concepută necesitatea unui Pearl Harbour.
Au trecut aproape 20 de ani și iată că filmele americane cele mai recente prezintă profilul moral și profesional al celui care a schimbat fața jurnalismului contemporan: directorul Fox News. Un fals erou? Da, dar unul care a împins opinia publică din SUA către un război real.
La noi, fake-urile au fost preluate de DNA. Așa-zisele afaceri Belina și Bombonica asta au fost. N-a fost chiar un război, dar Iohannis a ales să-i spună așa. A fost o campanie de știri false menită să-l compromită pe șeful PSD.
Ciudat… Azi, PSD este cotat în sondaje din nou cu scorul său clasic (30%). A fost, atunci, eficientă campania? Pare că da, cu vârf și îndesat. Unii au numit-o propagandă. Să-i spunem pe nume: o campanie de discreditare a unui lider politic în ochii propriului său electorat. Cea mai eficientă care a fost derulată la noi. Ar fi fost mai puțin eficientă dacă n-ar fi avut o susținere internațională fără fisură.
Acolo e cheia: în susținerea aceea. Cei mai discreți au fost și ce mai eficienți: consorțiul pentru exploatarea gazelor noastre de la Marea Neagră. Dragnea a negociat agresiv cu acești coloși. N-a știut să țină piept avocaților de la masa de negocieri. În ziua votării legii, și-a schimbat poziția. N-a înțeles pe parcurs că povestea cu riscurile pentru independența Justiției a fost creată ca să fie negociată, în secret, în acel context. Sau, dacă a înțeles, n-a știut cum să procedeze.
Ce face azi guvernul liberal pentru a demantela acele riscuri? Nimic. Pentru că au fost riscuri inventate… știri false…
Doua comentarii mai sus – logica, argumente, si muuulta cunoastere, nene!
” Așa-zisele afaceri Belina..”:)) Domnule Buduca,macar daca ai cunoaste doar 1% din ce s-a incercat cu Belina,ai cauta un carlig in grinda de care sa te atarni.Ori habar nu ai ori ai asteptari la parte din parcul Herastrau,esti pe mana moarta???Vai de mama voastra de ‘romani”!
Buduca, mizerabil iti mai castigi banii!