Ei vor construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Chinezii vor construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă, și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă. Acest acord a fost aprobat de către actionarii SNN în Adunarea Generală a Acționarilor din data 10 aprilie 2019. CGN și-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului. Semnarea de către părțile implicate în continuarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă a Acordului Investitorilor în formă preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, reprezintă o etapă esențială din procesul de selecție lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic și operațional.

Acordul prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singură platforma tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Dată limita pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la dată semnării Acordului Investitorilor în formă preliminară. JVCO este o societate pe acțiuni, înființată în temeiul Legii 31/1990 privind societățile și va avea o durata inițială de 2 ani. Participația CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica de 49%.

”Atingerea unui consens în procesul de negociere, reciproc avantajos pentru ambele părți implicate, concretizat prin aprobarea de către actionarii SNN a Acordului Investitorilor în formă preliminară, înseamnă de fapt demararea efectivă a măsurilor concrete de continuare și dezvoltare a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Pe durata inițială a noii companii de proiect de 2 ani vom defini și structura modelul de continuare a proiectului, fiind practic prima etapă esențială premergătoare construcției celor două Unități”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.

Reprezentantul CGN, Bian Shuming, a afirmat că semnarea Acordului Investitorilor în formă preliminară marchează o nouă etapă de dezvoltare a cooperării bilaterale dintre CGN și SNN.

Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă presupune o investiție de peste 6 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

7 Comentarii

 1. Veniți și la autostrăzi!
  Faceți-le într-un an cu muncitorii voștri!
  Aveți destui care să muncească…
  Hai!

 2. Chinezii isi fac pomana cu noi,au bani de aruncat!La cat de aiurea este energetica romaneasca la ora actuala,ma mir ca mai suntem bagati in seama!

 3. O sa faceți cacatul praf si cu chinezii!! Au sa faca proiecte 2-3 ani apoi vad ei cind se apuca de treaba,si in vreo suta de ani va fi gata! Numai partea romana sa dea banii in avans! De vreo 2-3 ani a vb. Ponta din postura de prim.min.( nu din cea de acu de trompeta a serviciilor!)Plateesc multa publicitate in care se lauda ca fac ei repede,sint corecti si cinstiti(la fel se autolegendeaza și germanii de un secol!)și apoi fac nimic!

 4. Adica , am cedat chinezilor un proiect care putea sa ne asigure independenta energetica!Nuclear -Electrica si statul roman , inca actionar acolo, aveau resusrsele financiare si tehnice pentru a conduce un asemenea proiect, dar a fost mai simplu sa il dam pe tava chinezilor, care au 51 % din reactoarele 3 si 4.Daca punem la socoteala si „Fondul Proprietatea” care are vreo 20% din Nuclear Electrica, ne vom trezi ca Centrala de la Cernavoda nu mia este a noastra!Astea sunt adevaratele crime ale lui Dragnea , PSD, dar si a tuturor guvernelor de dupa Ceausescu- cedarea pe nimic a patrimoniului economic national!Pentru cine nu stie, in Consiliul de Admnistratie Nuclear-Electrica regasim din partea Fondului Proprietatea pe baroneasa Rotschild..

 5. Fondul Proprietatea nu este căpușat de poporul ales prin Gitenstein, protectorul lui Băsescu? Despre chinezi ce să spun, dacă nu ar fi americanii care le fac mii de km de autostradă, orașe, baraje, trenuri de mare viteză, ar fi vai de capul lor! Sau nu? Că Bechtel, companie de influiență americană, condusă de CIA, am văzut că au luat banii (pentru intrarea în NATO (?))și au lăsat în urmă un ciot de autostradă și un contract de milioane de euro pentru „controlul lucrărilor” pentru Clotilde Armand, cea care nu știu ce serviciu reprezintă, dar face firesc parte din USR.

  • Fondul Proprietatea este detinut de un grup din care face parte si Gitenstein.Nu are importanta originea etnica a grupului, ci faptul ca i s-a permis sa ia pe nimic o buna parte din avutia tarii noastre (?!)…

 6. Cum naiba ungurii au semnat împrumutul cu rușii și s-au și apucat de investiție și nouă ne trebuie căte un cincinal pentru fiecare din nu știu câte etape preliminare și discuții principiale. Când vom crede că incepe vom afla că legile UE din 2015 nu mai sunt valabile în 2030 și că China este supusă la sancțiuni pentru că face insule în mare ca arabii și mai putem continua proiectul. Vom mai afla că trebuie să și plătim ceva miliarde de dolari chinezilor că așa e contractul dacă ai abandonat proiectul, etc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.