Elek es Ketegyhaza, adică Aletea şi Chitigaz

Despre Proiectul „Româneşte despre românii din Ungaria”

În cadrul proiectului „Româneşte despre românii din Ungaria”, Corbii Albi îşi deschide aripile pe ruta Pocei (Pocsaj), Bedeu (Bedő), Körösszegapáti (Apateu), Săcal (Körösszakál), Elek (Aletea), Jula (Gyula), Bătania (Battonya), Câtighaz (Kétegyháza), Micherechi (Méhkerék) cu scopul de a aduce informaţii veridice despre anumite aspecte pozitive ale convieţuirii maghiaro-române din Ungaria.

Prin vizitarea şcolilor administrate de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (şcolile bilingve, adică instituţii de învăţământ în care o parte a obiectelor de studiu sunt predate în limba română respectiv cele finanţate de autorităţile locale prin KLIKK, unde româna se predă ca obiect de studiu 5+1 ore pe săptămână), membrii echipei generează discuţii în limba română cu dascăli şi elevi, încercând să evalueze starea de fapt a învăţământului în limba română. Investigaţia jurnalistică care se desfăşoară în perioada 24-28 este sprijinită de Fundaţia Bethlen, având ca extensie şi studiul relaţiilor sârbo-româno-maghiare din Provincia Autonomă Voivodina (Serbia) vizând folosirea limbilor română şi maghiară ca limbi OFICIALE în acest teritoriu.

Despre Corbii Albi

Jurnaliştii profesionişti maghiari din Clubul Media Corbul Alb – România militează pentru convieţuirea constructivă dintre diferite comunităţi etnice, fie ele din România sau din afara graniţelor acesteia. Membrii clubului sunt adepţii dialogului, folosind cuvântul bine plasat ca o armă convingătoare, biruitoare, dar inofensivă.

Ceea ce leagă Corbii Albi între ei sunt cele trei noduri pe corda* lor imaginară: interes real pentru ample reportaje de teren; în timpul liber implicare constructivă şi altruistă în viaţa acelora, ale căror probleme vitale au fost relevate în reportaje; realizarea unor serii de reportaje literare, care sunt publicate la Editura Világhírnév din Cluj, în colecţia Corbul Alb.

Cotidianul.ro vă prezintă săptămânal câte un reportaj din seria celor realizate de jurnaliştii redacţiei Corbii Albi.

Elek és Kétegyháza, adică Aletea şi Chitigaz

Platanul din curtea şcolii bilingve din Elek (Aletea) domină peisajul, emanând siguranţă şi calm. În curtea goală hoinărim nestingheriţi, intrând în clase, holbându-ne la frumoasele planşe româneşti din sălile goale, într-o perioadă de curăţenie generală – pregătiri pentru începerea şcolii. Singurul semn de viaţă în această instituţie scăldată aspru în soarele lunii lui cuptor este femeia de serviciu.

– Aveţi dreptate, şcoala din Aletea are o atmosferă aparte, spune ea, însă nu neapărat pentru platanul uriaş, ci pentru gălăgia din recreaţie… Ce vreau să spun cu asta? E vorba de faptul că în pauze copiii vorbesc şi pălăvrăgesc mai mult în română.

Ce ar trebui să facem, ca aceşti copii să vorbească mai des româneşte?

– La noi se predau mai multe materii în limba română… Română se predă 5 ore pe săptămână, se învaţă şi tradiţii româneşti, o oră pe săptămână. Matematica se predă iarăşi în română, planşele din clasă sunt iarăşi bilingve. Dar cel mai mult îi ajută excursiile în România. Dacă ar fi mai multe…

Câţi copii aveţi la şcoală?

– 73 de copii avem în 1-8. În acest an avem mai mulţi în 1-4. Numărul copiilor variază. Acum avem 7 elevi în clasa a opta, din care 4 merg mai departe la Liceul Bilingv de la Jula.

Care este cea mai apropiată localitate unde putem găsi o şcoală bilingvă.

– La Kétegyháza (Chitigaz). Acolo veţi găsi două clădiri – şcoala de jos şi şcoala de sus. E uşor de găsit, steagul românilor se vede de la mare distanţă.

***

BINE AȚI VENIT – când intri în şcoala română din Kétegyháza, acest mesaj te transformă în copil, reamintindu-ţi de Creangă, Humuleşti şi desigur de Amintiri din copilărie.

În Școala română din Kétegyháza au început deja lucrările de pregătire ale anului şcolar 2016/2017.

– 144 de copii avem, la grădiniţă 50 – spune secretara şcolii. Aici este o şcoală bilingvă, adică majoritatea materiilor se predă în română. Aşa este la Știinţele naturii, Desen, Istorie şi Educaţie fizică. Româna se predă în 5+1 ore.

Cei din clasa a 8-a unde îşi continuă studiile?

– Majoritatea la Liceul Român din Jula, acesta fiind tot bilingv.

de Csaba Szabó – Cluj Napoca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.