Elena Udrea conduce în continuare Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Mult trâmbiţata schimbare de guvern reprezintă praf în ochii românilor. O dovedeşte comportamentul Elenei Udrea, care continuă să împartă pomeni electorale din bani publici. În paralel, premierul Ungureanu joacă în piesa „ştergerea urmelor dezmăţului PDL”.

Udrea dispune în continuare de banii MDRT!

Pe hârtie, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este deputatul PDL Cristian Petrescu. În realitate, tot Elena Udrea este cea care ia decizii şi dispune de fondurile ministerului. O dovedeşte „vizita de lucru” efectuată duminică în Drumul Taberei. Aici, Elena Udrea, împreună cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, s-a întâlnit cu preşedinţii unor asociaţii de locatari (categorie de persoane utilizată de PDL ca agenţi electorali, şi nu numai în Bucureşti, ci în toate oraşele mari din ţară – n.a.) şi s-a comportat ca şi când tot ea ar deţine portofoliul MDRT.

Un filmuleţ realizat de PaginademediaTV surprinde nu doar „indicaţiile preţioase” pe care Udrea le dă primarului, ci şi soluţiile pe care fosta (?) ministresă le oferă locuitorilor din zonă. Astfel, Elena Udrea – referindu-se la construcţia unui pasaj rutier la graniţa dintre Bucureşti şi comuna Domneşti (Ilfov) – spune la un moment dat: „Ne-am întâlnit cu ei, cu firma (care construieşte pasajul – n.a.) şi cu cei de la Autoritatea de Reglementzare a achiziţiilor publice”. Subiectul îl reprezintă modificarea contractului de execuţie. „Să micşorăm contractul la 4 benzi şi să-l facă tot ei (…). Avem un proiect pe 4 benzi, care este aprobat şi de Consiliul Judeţean Infov”, mai spune Udrea.

După cum se poate observa, calitatea în care vorbeşte Elena Udrea NU are nicio legătură cu deputatul Elena Udrea şi nu are nicio legătură cu membrul PDL Elena Udrea. Pentru că nu intră în atribuţiile unui deputat (şi nici ale partidului în ansamblu) rediscutarea unor contracte, contactarea unor autorităţi publice etc. Limbajul Elenei Udrea este unul clar de ministru, pentru că numai şeful unui minister poate discuta şi rezolva problemele puse pe tapet.

Consiliera lui Petrescu, în suita Elenei Udrea

În finalul filmuleţului, după un calup de indicaţii pe care le dă primarului, Udrea reintră în pielea ministrului şi spune: „Pentru asta o să dăm noi bani la primăvară”. Cine este acest „noi” nu este greu de ghicit.

Elena Udrea nu a venit singură în „vizita de lucru”. Ea a fost însoţită de Luminiţa-Doina Szabo-Kohalmi, cea care ocupă funcţia de consilier personal al ministrului Cristian Petrescu. Este adevărat, înainte de aşa-zisa schimbare de guvern, Kohalmi era consilierul personal al Elenei Udrea. Şi, după cum se vede, este şi acum, chiar dacă este plătită de minister. Am încercat să o contactăm pe domnişoara Kohalmi, dar nu a fost de găsit la birou. Şi, după cum se poate vedea în filmuleţ, în cadre mai apare încă un angajat al MDRT.

Udrea susţine că nu are legătură cu inutilul program „bazine de înot”

După cum se ştie, premierul Ungureanu a început (pentru a spăla imaginea PDL) să şteargă urmele programelor inutile şi costisitoare promovate de ministerul condus oficial până luna trecută de Elena Udrea. Printre acestea, şi mult criticatele programe de construire de săli de sport şi bazine de înot.

Iar dacă Ungureanu şterge urmele, Elena Udrea încearcă şi ea – printr-o replică teatrală – să se spele pe mâini. După anunţul făcut de Ungureanu privind blocarea „programului guvernamental privind piscinele”, Udrea a replicat, susţinând că nu există un astfel de program. „Cred că a fost o figură de stil, deoarece nu există la nivelul Guvernului un program de construit piscine la ţară. Dacă este vorba despre bazinele de înot de la CNI, probabil că Mihai Răzvan Ungureanu s-a referit la Laszlo Borbely şi Vasile Blaga, miniştrii în timpul cărora a început acest program, eu continuând finanţarea doar a unora dintre proiectele în derulare, pentru că stoparea lor însemna irosirea banilor publici deja plătiţi”.

Lucrurile nu stau chiar aşa cum le prezintă Elena Udrea. Este adevărat, programul a fost conceput în ianuarie 2007 de către ministrul Radu Berceanu. În 2008, deci în timp ce Borbely Laszlo era ministrul Dezvoltării – conform unui comunicat al CNI – s-au derulat doar procedurile pentru contractul de proiectare a proiectelor pilot. În 2009, sub ministeriatul lui Vasile Blaga, mai precis începând din luna august au început procedurile pentru licitaţiile publice. Abia din 2010 – deci sub ministeriatul Elenei Udrea – au început lucrările propriu-zise la câteva bazine de înot (care nu sunt utilizabile pentru competiţii sportive de performanţă, sunt de uz didactic, dar vor fi folosite pentru agrement – n.a). Mai mult, pe 17 august 2010, prin Ordinul de Ministru nr.1972, se modifică procedura de finanţare pentru programul bazine de înot. Deci, dacă ar fi vrut ca în perioadă de criză să nu fie risipit inutil banul public, atunci Elena Udrea putea stopa procedurile, iar eventualele pierderi financiare ar fi fost minore. Iar cel puţin pentru un proiect, cel al bazinului unei şcoli din sectorul 2 Bucureşti, Elena Udrea a demarat procedurile din iulie 2011!

Elena Udrea spune – pentru cine vrea să o creadă – că nu a fost partizana programului „bazine de înot”. Iată însă ce declara pe 1 noiembrie 2011 pentru Mediafax: „La câte bazine am construit şi construim în ţară, va trebui să învăţ să înot până la urmă”. Orice alt comentariu este de prisos.

Udrea şi Brînză desconsideră lucrătorii români

Elena Udrea a plecat luni pentru o vizită de două zile în Spania. Ea este însoţită de deputatul PDL de diaspora William Brînză. Cei doi s-au întâlnit – probabil pentru a-şi face reclamă – cu preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, un potent om de afaceri. Cu această ocazie, Brînză a dat remis un comunicat de presă din care a rezultat ceva năucitor: „Cei doi oficiali (sic!) români au subliniat potenţialul României pentru investitorii străini, dar şi faptul că ţara noastră deţine forţă de muncă încă ieftină, dar calificată”.

Prin afirmaţia din finalul comunicatului, Brînză şi Udrea nu doar că desconsideră lucrătorii români, dar fac şi un rău imens celor care lucrează în ţară şi chiar şi celor care lucrează în Spania. Pentru că o astfel de „reclamă” – „forţă de muncă ieftină” – nu poate conduce decât la intenţiile posibililor investitori de a plăti salarii de mizerie celor care vor lucra pentru ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.