Eminescu, mereu actual, mereu necesar

Nu am nicio îndoială că un Simpozion „Mihai Eminescu“ ar trebui organizat în fiecare lună în toate școlile și universitățile din România  (poate și în Exil/Diaspora). Națiunea Română și-a pierdut reperele morale după decembrie 1989, odată cu căderea comunismului, când falsul, impostura, ipocrizia și nonvaloarea au devenit „virtuți“ cu ajutorul cărora unii s-au cocoțat până în vârful societății. Așa s-au trezit românii cu demnitari care și-au plagiat lucrările de doctorat sau cu adevărate nulități nepregătite care ocupă funcții de miniștri sau demnitari de rang înalt!

Cel de-al 27-lea Simpozion anual „Mihai Eminescu“, organizat la New York sâmbătă, 11 ianuarie, în Sala Socială a Bisericii „Sf. Andrei“ din Jamaica, Queens (păstorită de preotul Ioan Proteasa) și duminică, 12 ianuarie, la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Astoria, Queens, (unde slujește preotul Theodor Damian) are importanța lui. În primul rând, pentru că 15 ianuarie este ziua de naștere a Poetului Național și Ziua Culturii Române, apoi pentru că s-au împlinit 170 de ani de la nașterea unui reper al demnității și conștiinței naționale.

Doar 25 de persoane (i-am inclus și pe cei care au susținut prezentări) s-au ostenit sâmbătă, 11 ianuarie 2020, să participe la cel de-al 27-lea Simpozion anual „Mihai Eminescu“ – organizat      de Academia Oamenilor de {tiință din România, Filiala SUA, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Mitropolia Ortodoxă Română a celor Două Americi, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, New York (cu sediul în casa preotului Theodor Damian), Societatea Română Creștină „Dorul“, New York (președinte: Cristian F. Pascu) și Biserica Ortodoxă Română    din Jamaica, New York (preot Ioan Proteasa). Cel puțin așa scrie în programul Simpozionului, deși am aflat că președintele Societății „Dorul“, inginerul Cristian Pascu, este, de fapt, „sufletul“ acțiunii desfășurate sâmbătă, 11 ianuarie 2020.

Acestea fiind spuse/scrise, am să încep cu Partea I a Simpozionului, la care am fost prezent, unde anfitrionul a fost preotul Theodor Damian, cel care a prezentat și Protocolul deschiderii. Aici trebuie menționat faptul că preotul Damian,  „alesul“ românilor din America drept „una dintre cele mai importante personalități din ultima sută de ani“ ale Disaporei/Exilului Românești (?!) nu a fost ales de Comunitatea Românească din America, așa cum era firesc! A fost nominalizat să primească această înaltă distincție din ordinul lui George Cristian Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI), actual ambasador al României la Washington!  O decizie scandaloasă, impusă forțat și executată de fostul consul general  al României la New York, Cătălin Radu Dancu. Asta în condițiile în care preotul Damian NU a trecut printr-un proces preliminar de selecție (nu a beneficiat nici măcar susținerea asociațiilor sau societăților unde este membru!) și după ce mai multe organizații românești din New York au cerut cu insistență nominalizarea președintelui Fundației „Iuliu Maniu“, Justin Liuba, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani, drept candidat la înalta distincție a Statului Român! Dacă adăugăm și faptul că în Exilul/Diaspora Românești au trăit în ultima sută de ani mari personalități precum Constantin Brâncuși, George Enescu sau Henry Coandă (în Europa), generalul Nicolae Rădescu (premierul ultimului guvern ales democratic           în România înainte de căderea comunismului) Constantin Vișoianu (fost ministru de Externe al României), marele diplomat Brutus Coste sau Dr. {tefan Issărescu (în America), avem în față adevărata dimensiune a unui act de impostură impus de un grup de politruci care au așezat pe capul preotului Damian o căciulă prea mare! Cu siguranță, o asemenea blasfemie nu ar fi putut scăpa de condeiul acid al marelui Eminescu!

Tot la capitolul impostură se încadrează desemnarea tovarășei „profesoare“ fără catedră Mariana Terra (Terău, Dițulescu nu se știe încă – nota mea) pentru rolul de moderatoare. Fosta „refugiată politic“ în SUA din 1992 (în România căzuse comunismul de 3 ani, deci America nu mai acorda azil politic pentru românii plecați din țară de la acea dată – nota mea!) s-a remarcat prin osanale aduse celor care au susținut prezentări, fiind fruntașă pe ramură la capitolul obediență, un gen de atitudine pe care Eminescu o detesta!

Partea bună a Simpozionului „Eminescu“ a fost, fără îndoială, calitatea prezentărilor și a celor care le-au susținut. Merită să le amintesc  și să remarc nivelul academic și plin de substanță          al unor lucrări de maximă importanță în analiza întregii opere eminesciene: Marian Nencescu (scriitor, ziarist, editor, cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române, Bucureşti:  „Arheul eminescian, de la poveste la ființă“; Ştefan Stoenescu (anglist, românist, comparatist, editor, Ithaca, New York:  „Conştiința istorică în viziunea lui Mihai Eminescu“; Valentina Ciaprazi (Profesoară de limba şi literatură franceză la LaGuardia College din New York, scriitoare): „Eminescu, arhitectul spiritual al României    moderne“; Theodor Damian (preot, scriitor, Profesor de Filosofie şi Etică la Metropolitan College of New York, preşedinte al Filialei  americane a Academiei Oamenilor de Ştiință din România şi al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York): „Unitatea dintre Biserică şi națiune în concepția lui Eminescu“; Doru Tsaganea (Profesor de matematică la Metropolitan College of New York: „Semnificația concepției eminesciene despre națiune pentru salvgardarea identității naționale în Europa“.

Partea a doua a Simpozionului, intitulată „Omagiu lui Eminescu: Cultură şi creație“ (unde nu am putut fi prezent) s-a desfășurat duminică, 12 ianuarie 2020, în Sala Socială a Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din Astoria, New York, păstorită de preotul Theodor Damian.

Trebuie spus un lucru important. Simpozioanele dedicate lui Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii române nu pot atinge nivelul profesional și academic ale celor realizate de-a lungul celor trei ani, în care ICR NY a fost condus de Dr. Doina Uricariu. Atunci au  fost  implicate și Consulatul General Român, din New York. și Misiunea Permanentă a României la ONU.  Institutul Cultural Român a organizat în acei ani expoziții cu edițiile marelui clasic, prezentând în premieră un impresionant Opus Magnum, ediția în zeci de volume a manuscriselor eminesciene, realizată de acad. Eugen Simion, ediție donată apoi la Biblioteca Congresului din Washington.În audiență au fost atunci, câteva sute de persoane, care au participat nu doar la simpozion, ci și la marea bibliotecă din Washington, vizionând expozițiile de artă monumentală și ilustrații dedicate lui Eminescu, și  filmele documentare sau ascultând creația compozitorilor pe versuri de Eminescu ori spectacolul bilingv în engleză și română, realizat de traducătorul poetului, Adrian George Săhlean.

Nu voi încheia acest comentariu fără să  subliniez prestațiile excepționale ale omului de cultură {tefan Stoenescu și ale profesorilor Doru Tsaganea și Valentina Ceaprazi, care nu s-au limitat la a citi prezentările dinainte pregătite                          și ne-au propus o discuție liberă privind modul în care ar trebui precepută creația eminesciană. Am remarcat, desigur, prezența la eveniment a directorului ICR New York, Dorian Branea.

Da, Eminescu rămâne actual și necesar.  Din acest punct de vedere, Simpozinul „Mihai  „Eminescu“ de la New York își atinge de fiecare  dată scopul, orice formă de promovare a Poetului Național reprezentând un   act  de patriotism și  un model pentru generațiile viitoare de români care trăiesc în Țară, Exil sau Diaspora!

New York, 12 ianuarie 2020

Foto (de la stânga la dreapta): Mariana Terra, Constantin Condurache,                            Doru Tsaganea, Theodor Damian, Marian Nencescu, Cristian F. Pascu,                             {tefan Stoenescu, Valentina Ceaprazi.

 

New York, 12 ianuarie 2020

Foto articol (de la stânga la dreapta): Mariana Terra, Constantin Condurache, Doru Tsaganea, Theodor Damian, Marian Nencescu, Cristian F. Pascu, Ştefan Stoenescu, Valentina Ceaprazi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cine iubeste strainii
    Mancai-ar inima cainii
    d-aia au omorat astia cainii prin Bucuresti.

  2. Incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii, balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii. Azi ar trebui sa citim macar o poezie a Lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.