Energia regenerabilă, noul boom din România?

Un sector cu o dezvoltare rapidă pe perioadă de criză atrage atenţia investitorilor, dar şi a consultanţilor şi analiştilor. Şi cum în ultimii patru ani s-a investit masiv în producţia de energie regenerabilă, deja se fac auzite unele păreri că am fi în faţa unei bule speculative. În primele două luni ale acestui an, producţia din centralele electrice eoliene s-a dublat – a ajuns la 873,6 milioane KWh, mai mult cu 432,9 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. România a mai trecut printr-un cutremur generat de o bulă speculativă – este vorba despre boom-ul imobiliar -, însă sunt diferenţe majore: pe piaţa imobiliară au avut acces oamenii simpli, însă pe piaţa energiei regenerabile sunt active doar firme, companii cu mai multă sau mai puţină experienţă. Miza o reprezintă atât producţia de energie electrică, dar şi compensarea prin certificate verzi de către stat a producţiei de aşa-numita energie curată. Iar de la creşterea interesului – dar şi a investiţiilor – până la frica de a apărea o nouă bulă nu este decât un pas.

“Piaţa de energie va urma într-o oarecare măsură cursul pieţei imobiliare şi estimez că această bulă speculativă care s-a creat deja va exploda în următoarea perioadă. Investiţiile în energia eoliană deja îşi pierd din intensitate, iar interesul manifestat pentru acestea a început să scadă. Am ajuns în situaţia în care oferta este mai mare decât cerere”, susţine Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division în cadrul Crosspoint. Crosspoint, o casă de consultanţă imobiliară şi financiară din România, a colaborat cu companii ca Secure Management, NCH Advisors, Verbund, Hercesa sau Promidea. Potrivit acestuia, când apar aceste discrepanţe, trecerea de la o dezvoltare explozivă la declin vine oarecum natural.

Însă cei care au investit deja în producţia de energie regenerabilă sunt de altă părere. De exemplu, omul de afaceri botoşănean Gheorghe Ciubotaru este unul dintre antreprenorii locali care au mizat pe energia verde. El a investit în jur de 8 milioane de euro într-un parc fotovoltaic amplasat lângă Botoşani. „Nu cred că avem de-a face cu o bulă speculativă. Bineînţeles, cine a investit în energie verde a mizat şi pe banii care vin din certificatele verzi. Chiar dacă valoarea acestora va scădea, asta înseamnă un termen mai lung de amortizare a investiţiei, nicidecum prăbuşirea sectorului”, spune Gheorghe Ciubotaru. De exemplu, pentru investiţia sa, el estimează că aceasta va fi amortizată în opt-nouă ani în condiţiile actuale. În condiţiile în care valoarea certificatelor verzi va scădea, sau chiar în contextul în care vor dispărea – ceea ce este improbabil, întrucât Comisia Europeană are o politică de susţinere a investiţiilor în producţia de energie regenerabilă -, în cel mai pesimist scenariu perioada de amortizare ar creşte cu trei-cinci ani. „Iar asta nu înseamnă decât refacerea planului iniţial de afaceri, nu falimentul”, mai adaugă Gheorghe Ciubotaru.

Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, este mai tranşant: „Chestia cu bula s-a aplicat cu succes la imobiliare. Preţurile au crescut peste măsură, în afara unei logici a muncii încorporate în casele respective, sau a pământurilor respective. Bula este deci ceva care creşte uşor fără mare cheltuială şi revine la nivele modeste într-un timp foarte scurt printr-o evoluţie a pieţei în acest caz”. Concluzia sa este că în zona eolienelor acest scenariu nu stă în picioare. Ionel David se gândeşte că este posibilă o scădere a dinamicii expansiunii eolienelor, dar în nici un caz acestea nu vor dispărea. „Scăderea dinamicii nu este antrenată de un factor minor, ci de un element extrem de uşor cuantificabil: nerespectarea unei legi de către propriii guvernanţi”, susţine preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. El adaugă că cererea de energie regenerabilă există în continuare, dar se îngrădeşte de o manieră vizibilă accesul la dezvoltare.

Motivul este dat de faptul că, pe de o parte, statul nu-şi permite să susţină plata certificatelor verzi, iar pe de altă parte, trecerea acestora în sarcina consumatorului final nu este corectă.

Cert este că investitorii par să nu se oprească. Tot în judeţul Botoşani, dar în partea de nord, mai mulţi investitori străini vor să construiască un parc cu 59 de centrale eoliene, a câte trei megawaţi fiecare. „În momentul de faţă suntem în faza de obţinere a unor avize”, spune Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş, pe raza căreia se face acest parc. Astfel, mai rămâne de văzut cine a anticipat bine: investitorii sau consultanţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.